Mijn groene badkamertips

Ik ben al enige tijd actief in de wereld van duurzaamheid. Stukje bij beetje kunnen wij als gezin andere keuzes maken dan voorheen. Het enige dingetje waar ik mij vooral aan stoorde, onze niet zo duurzame, groene badkamer. De weg daarnaartoe was best even zoeken. Hoewel de keuzes tegenwoordig veel makkelijker zijn. Bijvoorbeeld het inruilen van je plastic flessen naar duurzamere varianten zoals een shampoobar. Ik hou van shampoobars! Beter voor het milieu en no beter voor je haar. In een shampoo bar zitten voornamelijk* natuurlijke ingrediënten . *= Lees eerst altijd even de ingrediëntenlijst. Hieruit kun je gelijk opmaken of het op natuurlijke basis is, of niet. Ik ga je vandaag mijn tips meegeven om je badkamer meer groen te maken. En niet alleen de kleur ;) 





1. Inloopdouche of douchewand
 Om gelijk met de beste tip te beginnen, hoe mooi en verleidelijk een bad ook mag zijn, zeker met kids, is de meest duurzame oplossing inloopdouches of douchewanden. Zo bespaar je niet alleen water, maar zorg je er met dan wel een inloopdouche of een douchewand voor dat je de warmte in het douche gedeelte behoudt. Wanneer je staat te douchen zonder douchewand of inloopdouche ben je al gauw geneigd om de kraan steeds wat warmer te draaien. Zeker wanneer de winter periode aanbreekt. Ik heb zelf dan altijd een bloedje hekel om te moeten douchen in de winter, want koud. Standje lava was hier dan ook regelmaat van klok. Wij hadden geen douchewand of inloopdouche waardoor je omringt bent met kou en je uit pure nood toch blijft draaien aan die warme kraan. 

En de kids? Ja, die kunnen alle vier tegelijk in een bad. Bijvoorbeeld een inklapbaar badje. Deze kun je op een puzzelmat zetten waardoor hij niet gelijk op de grond staat en je niet het water van het badje blijft vullen met warm water. Plus de douchewand of inloopdouche die ervoor zorgt dat de warmte blijft hangen. 

Maar dat is nog niet alles, want een inloopdouche of douchewand is naast een fijne keuze ook nog eens een hygiënische keuze. En wanneer je een beetje op let met de aanschaf van één van de twee keuzes, kun je vaak ook kiezen voor een antikalk coating. Dus minder chemische troep nodig om je badkamer schoon te maken. Zeker wanneer je het bijhoudt scheelt je dit een hoop werk! 

2. Waterbesparende douchekop
Als je mij had verteld dat ik hier ooit iets over zou zeggen, dan had ik waarschijnlijk uitgelachen. Een waterbesparende douchekop vond ik altijd iets te overdreven. Inderdaad, tot je op jezelf gaat wonen en de kosten zelf moet betalen. Daarom pleit ik er ook voor om kinderen dit al jong aan te leren. Niet onnodig met water knoeien wanneer je je handen wast enzovoort. Goed om kids dit mee te geven in hun opvoeding. 

Maar de waterbesparende douchekop, door het gebruik van deze douchekop bespaar je tot wel 20 procent warm water dan een normale douchekop. Let er wel op wanneer je een waterbesparende douchekop aan wilt schaffen dat de douchekop maximaal 7,2 liter water doorlaat. Per jaar ga je hier ook zelf iets van merken in je portemonnee. Win win dus! 





 3. Ruil plastic in
We denken vaak te moeilijk, plastic verminderen in de badkamer, een grote opgave. Maar wanneer je het eenmaal door hebt is dit easy as 1, 2, 3. Neem bijvoorbeeld wattenschijfjes. Er zijn tegenwoordig intens veel online webshops die wasbare wattenschijfjes aanbieden. Of je maakt ze gewoon zelf. Alyssa laat je in duidelijke stappen zien hoe je dat doet. Naast wattenschijfjes heb je ook wattenstaafjes in bamboe variant of zelfs wasbare. De bamboe wattenstaafjes zijn in ieder geval veel minder belastend voor het milieu! 

Een tandborstel heb je ook these days in allerlei soorten gemaakt van Bamboe. Kosten minderen dan een plastic tandenborstel, dus hierin ga je ook gelijk weer twee stapjes vooruit. Tandpasta in een tube is ook overrated tegenwoordig. Er zijn veel leukere en duurzamere varianten voor. Bijvoorbeeld tabletjes die een tandpasta vormen wanneer je ze in je mond neemt. En het staat ook nog eens onwijs leuk. 

Koop een zeepblokje in plaats van een zeepdispenser. Niet alleen doe je veel langer met een zeepblokje, de prijsverhouding is veel fijner. Zeepblokjes zijn veel goedkoper dan een plastic pompje met zeep erin. Ook bevat een zeepblok veel minder rommel en zelfs in sommige gevallen, helemaal geen rommel. Ik zie alleen maar voordelen. Bedenk je maar eens dat er vroeger alleen maar zeepblokken bestonden. Waarom zijn wij mensen zo intens verwend geraakt? ;) Ben je helemaal niet van de zeepblokjes, kun je van een zeepblok makkelijk je eigen vloeibare zeep maken. 

Niet alleen een zeepblok voor je handen of je lichaam, maar ook een zeepblok voor je haar. Ik noemde ze net al even, de shampoobars. Ik ben een groot fan van deze zepen. Ik doe er intens lang mee en mijn haar kan dit veel beter verdragen dan een shampoo uit een fles. Hierin zitten ook weer onwijs veel chemicaliën die je eigenlijk niet op je hoofdhuid wil smeren. Ook bestaan er conditionerbars, erg fijn! Mocht je de switch willen maken naar een shampoobar, begrijp wel dat je haar in de eerste instantie aan iets nieuws moet wennen ;) Geef het een beetje de tijd! 

Het opbergen van je zeepjes kun je doen in de daarvoor bestemde zeepblok zakjes, maar je kunt ze ook laten drogen op een washandje. 

Eentje die ook niet mag ontbreken in dit rijtje is een deodorant. We kennen allemaal de spuit of rol deo's, maar wist je ook dat er genoeg smeerbare deo's te koop zijn? Of misschien heb je er meer oren naar om je eigen smeerbare deo vanaf scratch te maken. Ook nog eens leuk om samen met je kids te doen. En zo weet je precies wat er in je deodorant zit. Ik heb sinds kort het assortiment van Happy Earth ontdekt. Al deze producten zijn volledig vegan en 100 procent natuurlijke ingrediënten. 

En laten we vooral eerlijk zijn, een zero waste inventaris in je badkamer ziet er ook nog eens ontzettend warm en gezellig uit. In plaats van alle plastic flessen van allerlei verschillende formaten. Wanneer je begint met je zero waste project in je badkamer, ga je al gauw merken dat een prullenbak onnodig zal gaan worden. Yay! Maaaaar maak wel eerst je oude producten op en pas wanneer deze op zijn, koop jij een beter alternatief. Weggooien is naast zonde ook niet fijn voor het milieu. 

 Je kunt bijvoorbeeld oude potten van bonen en dergelijke bewaren, omspoelen en gebruiken in je badkamer voor onder andere je wattenstaafjes, schijfjes, tandenborstel enzovoort.... 




Omdat je veel tijd spendeert in je badkamer vind ik het helemaal te gek om van de badkamer een gezellige plek te maken waarin je helemaal kunt ontspannen na een drukke dag. Dus waarom in een groene badkamer dan geen planten?! Planten die je veilig in je badkamer kunt zetten zijn: 

- Aloë Vera
- Krulvaren
- Kangoeroevaren
- Sanseveria
- Orchidee
- Lepelplant
- Graslelie
- Blauwvaren


Of je houdt het bij een mooi bosje eucalyptus bij je douchekop. Dit moet je proberen als je dat nog niet hebt gedaan ♥