Doorgaan naar hoofdcontent

Zo onderga jij een oxytocine boost

Gaat er een belletje rinkelen bij het horen van het woord Oxytocine? Ook wel liefdeshormoon, knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Dit zijn bijnamen die gegeven zijn aan oxytocine . En zoals deze bijnamen doen vermoeden speelt oxytocine een belangrijke rol in de menselijke binding. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens de bevalling en borstvoeding. Dit maakt dat oxytocine de sleutel is tot de band tussen ouder en kind.  Seksuele intimiteit, knuffelen, zoenen, het zijn allemaal activiteiten die de productie van oxytocine aansturen, wat tegelijkertijd ook de banden tussen volwassenen kan versterken. Je lichaam produceert van nature oxytocine, maar we kunnen er altijd een schepje bovenop doen om je oxytocine aanmaak te vergroten.  Yoga In 2013 is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat yoga kan helpen om de productie van oxytocine te verhogen.  Naast de hogere productie van oxytocine heeft yoga op veel meer manieren invloed op je happy hormonen. Zoals Dopamine. Die beter beke

Dit helpt mij om te ontspannen

 

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen, maar in deze tijd lopen we 80 stappen tegelijk met als gevolg dat wij onszelf pontificaal voorbij wandelen. Been there done that. Ontspannen geeft ons vaak een schuldgevoel. Althans, als ik voor mijzelf spreek. In de tijd dat ik probeer te ontspannen, had ik ook iets nuttigs kunnen doen. De achterstallige was opruimen bijvoorbeeld. Maar stukje bij beetje lukt het mij steeds vaker om even mijn verstand uit te zetten en op te gaan in de ontspanning waar ons lijf naar hunkert. 


Vaak zie ik voorbij komen dat mensen helemaal kunnen ontspannen wanneer ze een film of serie kijken. Ik weet niet hoe ze dit voor elkaar krijgen, maar ik ben inmiddels begonnen aan een serie waar ik slapeloze nachten van heb en de serie kijk op het puntje van de bank. Snap je? 

Wat doe ik om te ontspannen? 

First of all vind ik het intens belangrijk om mijn hoofd te kunnen legen. Dit doet wonderen. De prikkels die ik krijg van mijn telefoon zijn één van de grootste redenen om te blijven piekeren. We krijgen zo ontzettend veel prikkels in ons brein geschoten wanneer je bijvoorbeeld Instagram opent. Ik kies er bewust voor even terug te gaan naar de basis, zonder telefoon. Of dan wel op vliegtuig modus. Daar schreef ik ook een artikel over die je hier kunt lezen. 

Naast het wegleggen van mijn telefoon werkt het voor mij enorm ontspannend wanneer ik dingen kan opschrijven. We zijn allemaal wel van die lijstjes mensen. Toch? Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met de Bullet Journal. Een notitieboek waar je alles in kwijt kunt.Echt alles! Van boeken die je wilt lezen of hebt gelezen, tot series of films die je wilt kijken/hebt gekeken. Vorig jaar begon ik met mijn eigen bullet journal. Ik ben dan ook gelijk zo een piep miep die er niet aan durft te beginnen, want teken skills heb ik niet meegekregen. Maar dat geeft helemaal niks. Iedereen kan dit! Heb ik je al enthousiast gemaakt? Bij Bulletjournalkopen.nl kun je terecht voor alles wat je nodig hebt om je nieuwe hobby compleet te maken. Naast onwijs gave Bullet Journals kun je daar ook terecht voor onder andere washi tapes, stickers en schrijfwaren. Alles op 1 plek! Wat ook heel erg leuk en origineel is, is het Stationery box abonnement. Een maandelijkse box vol met spulletjes om te knutslen aan je bullet journal. 

Kliederen in mijn bullet journal heeft op mij hetzelfde effect dan wanneer ik een brief aan mij zelf schrijf. Of wanneer ik mijn stiften pak en mijn volwassen kleurboek. Dit is trouwens ook wel een echte aanrader. En totaal niet suf. Mocht je kinderen hebben kun je je ontspanningsmomentje koppelen aan kleuren met je kids ;) Pure win win. 


Wat zet je in je Bullet Journal? 

Zoals ik net al aangaf kun je echt duizenden dingen bedenken die je kwijt kunt in je bullet journal. De leukste heb ik hieronder voor je verzameld. Heb je nog geen Pinterest? Gauw aanmaken want dit is een gigantische inspiratiebron voor bullet journal lovers. 

- Goals voor het nieuwe jaar 
- Week/maand doelen
- 1 jaar bucketlist (dus de dingen die je wilt doen in 1 jaar) 
- Wishlist 
- Spaar tracker 
- Boeken die je hebt gelezen
- Boeken die je graag wilt lezen 
- Plekken die wilt bezoeken
- Pagina's met dingen die jouw gelukkig maken (smiley's for me:))
- Inspirerende/favoriete quotes
- Herinneringen van de maand
- Boodschappenlijstjes 
- Mood tracker (leuk om te zien hoe dit per dag kan veranderen)
- Films of series die je graag wilt zien (leuke tip: de top 100 bucketlist films van Fsom.nl)
- Films of series die je hebt gezien
- Mijlpalen van je leven
- Verjaardagen
- Doodle pagina ( Net zoals tijdens een telefoon gesprek, wanneer je doodles tekent op een envelop)
- Favoriete recepten
- Bucketlist 
- Wat is je vijf jaar plan? 
- Telefoonnummers (stel dat je ze kwijtraakt) 
- Schoonmaak planner ( works like a tiet)
- Wat eet je deze week?
- Water tracker (mijn favoriet)
- Sport schema
- Wandel tracker (ommetje, maar dan in je Bullet Journal)
- 21 dingen om te doen voor 2021 eindigt
- Affirmations 
- The 5 W's of life ( check afbeelding hieronder) - Dingen die je niet moet/wilvergeten
- Positieve notities
- Skincare routine
- Favoriete liedjes van de maand/week
- Wachtenwoorden
- Dingen die je leuk vindt aan jezelf
- Brief aan je jongere zelf
- Self care routine
- Favorieten planten/bloemen
- Een hele pagina met smiley's
- Favoriete cocktails
- Disney films (je favs)
-  Volle maan ritueel
- Concert tracker
- Familie boom
- Date night ideeën 
- Maan fases
- To do lijstjes
- Kon mari checklist
- 30 dagen schrijf challenge
- Game tracker
- Cyclus tracker (love this one)


Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind om te doen met mijn Bullet Journal zijn schrijf opdrachten voor jezelf. Zoals de 30 dagen schrijf challenge. 30 dagen lang schrijf je iedere dag iets anders op. Die pagina's kun je dan weer kleurrijk maken met allerlei verschillende banners, washi tapes en stickers. In die 30 dagen geef je antwoord op onder andere: 30 facts over jezelf, een brief naar iemand (wie dan ook), vijf dingen die je hardop laten lachen, drie celebrity crushes, vijf manier om jou hart te winnen, schrijf over iemand die jou inspireert en so on. Leuk right? + hoe leuk is dit om je kinderen op latere leeftijd je bullet journals te kunnen laten lezen. 

Maar ook gewoon simpel krabbelen in mijn bullet journal vind ik erg rustgevend. Je kunt op Pinterest ook verschillende how to draw's vinden. Van een cactus in een potje tot een zeester. En geloof mij, wanneer je dit te pakken hebt is er geen stoppen meer aan. Wat gelijk zorgt voor mee ontspanning in je leven en laten we dat nou net nodig hebben ♥ 


Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.