5 andere tips om bloem te gebruiken


Bloem, we hebben allemaal wel een zakje in de kast staan. Altijd handig. Maar ik betrapte mijzelf er laatst op, tijdens het schoonmaken van de keukenkastjes dat er toch 2 zakjes bloem zijn blijven staan. De vergeten zieltjes achterin, die inmiddels een paar maanden over datum waren. Weggooien? Eeuwig zonde! Je kunt bloem namelijk voor veel meer gebruiken dan bijvoorbeeld je brood bakken of een saus indikken. 

Mieren
Brrrr dé tijd van mieren is weer aangebroken en wat heb ik ze niet gemist zeg. Bloedje irritant wanneer je er weer een paar binnenshuis ziet wandelen. Ik probeer ieder jaar de mierenplaag enigszins onder controle  te houden. Zo heb ik komkommerschillen, koffiedik en 5 centjes al geprobeerd. Hoe dan ook, ze komen binnen. Bloem is zo een middeltje waar mieren absoluut niet tegen kunnen. Mieren zouden bloem meenemen naar hun nest en zo ben je er in een mum van tijd vanaf. Dit zou ook moeten werken met bak poeder (gist). Maar gist is iets minder diervriendelijk. 

Streep loos schoonmaken 
Hoe irritant zijn de strepen/vlekken na het schoonmaken van je gasfornuis of afzuigkap? Heel irritant! Doe een beetje bloem in een schoonmaakdoekje. Ik gebruik het liefst een hydrofiele doek. Kosten geen drol bij de Action. Als je kinderen hebt heb je waarschijnlijk al een berg liggen ;) Wrijf met het schoonmaakdoekje over je gasfornuis of afzuigkap net zolang te ze glimmen. Oh en je kunt deze tip natuurlijk ook gebruiken bij je wasbak. Werkt als een tiet! 

Maanzand
Ik heb het al eens eerder gedeeld, maar van een mengsel met bloem en babyolie maak je maanzand. Grote hit bij mijn kinderen. Veel fijner om te spelen dan normaal zand, althans dat vinden wij als ouders! Maakt veel minder troep. Dus een win win situatie. Hoe je maanzand maakt kun je hier lezen. Hier kun je dus ook de verouderde bloem voor gebruiken. 

Kindvriendelijke lijm
Lijm van bloem? Jazeker dat kan! Onthoud wel dat bloem natuurlijk niet erg goed plakt maar voor kinderen zeker een fijn alternatief wanneer ze nog te jong zijn voor echte lijm. Hoe je het maakt? Mix gelijke delen van water en bloem in een kom. De lijm heeft ongeveer dezelfde dikte als pannenkoeken mix. Doe het mengsel in een pan op een medium vuurtje en laat verwarmen tot het begint te koken. Laat het afkoelen en giet het mengsel daarna in een afgesloten bakje. Leuk om de lijm te gebruiken met een kwastje! 

Kaarten
Er zijn van die momenten in je gezin dat een pak kaarten vrijwel altijd op tafel ligt. Leuk met een hapje en een drankje op de vrije zondag middag. Wat we vaak vergeten is dat kaarten ook vies worden. Vettige vingers en noem maar op. Bloem to the rescue. Doe je pak kaarten in een zakje met een paar lepels bloem en schudden maar! De bloem zorgt ervoor dat al het vuil van je kaarten verdwijnt. Daarna even afnemen met een droge doek en je pak kaarten is weer fris.

Beeld: Unsplash