DIY - geboortekaartje


Daar issie dan, mijn artikel over onze zelfgemaakte geboortekaartjes van Vajèn. Het mocht even duren. Regelmatig plaatste ik haar geboortekaartje in Facebook mama groepen als er weer een vraag werd gesteld of er ook mama's zijn die hun geboortekaartje zelf hadden geknutseld. Ik kreeg onwijs veel leuke reacties. Vandaag deel ik dus Vajèn haar geboortekaartje die wij zelf hebben gemaakt.


First things first, Vajèn werd niet echt op een leuke manier geboren. Dit kun je lezen in mijn bevallingsverhaal. Ze mocht uiteindelijk pas na 4 weken mee naar huis. Heftige tijd als kersverse papa en mama die iedere dag weer hun kleine meisje alleen moeten laten. Anyways, wij hebben daarom ook gewacht met geboortekaartjes tot ze thuis was. En natuurlijk moest het iets speciaals worden. In ieder geval geen standaard kaartje die je zo kunt bestellen. Zo gezegd zo gedaan.

Wat heb je nodig?
- Steigerhouten planken
- Meetlint of duimstok
- Oude wekker/klok
- Gewichtje
- Kleedje
- Krijtbordjes/kaartjes
- Krijtbord vlaggenlijn

Je kunt natuurlijk alles zo aanpassen in hoe je het zelf wilt. Zo vonden wij het erg leuk om met krijtjes te schrijven hoe zwaar ze was bij haar geboorte, hoe lang en haar geboorte tijd. Oh en haar volledige naam niet te vergeten. Je kunt er ook voor kiezen om een stok te gebruiken in plaats van een meetlint of duimstok. En een mooie kalender in plaats van een krijtbordje. Eigenlijk kun je met deze je fantasie de vrije loop geven.

Mijn inspiratiebron was, hoe kan het ook anders; Pinterest. Helaas waren er toen nog niet zoveel van deze voorbeelden te vinden, dus was ik echt aangewezen op mijn eigen creatieve brein. Uhum! Tegenwoordig is het helemaal hot om je kindje op deze manier te fotograferen. Niet alleen maar als geboortekaartje, maar om de wereld via social media te laten weten dat jullie papa en mama zijn geworden bijvoorbeeld. Ook een leuk idee!


Het mooiste is natuurlijk als je foto van bovenaf kiekt. Dus daarom bevond ik mijzelf op een stoel. Helaas was het Vajèn die niet echt meewerkte. Want ohhhhweeeee als je haar neerlegde en zij dus op haar zelf lag in plaats van bij papa of mama. Dat was niet de bedoeling! Uiteindelijk hadden wij ongelooflijk mooie plaatjes geschoten. Alleen kwamen wij er naderhand pas achter dat wij 15:45 als tijd hadden opgeschreven en geen 15:42. Stomme fout! Een kleine tip dus; Zorg dat alles goed opgeschreven staat zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan, zoals wij. EN nog een belangrijkere tip. Zorg dat je mini net heeft gegeten zodat hij/zij lekker rustig en rozig is van het eten.


Wij hebben zoals je kunt zien op de foto's, wat afgewisseld met kleedjes. Persoonlijk vond ik de grijze stof mooier dan het roze stofje waar Vajèn op lag. Bovenstaande foto was naar mijn idee een perfect plaatje. Ook al trekt Vajèn een gigantisch zuurpruimen gezichtje haha!


EN je hebt hulp nodig! Als je denkt dit alleen te kunnen doen? Mission impossible. Ik bleef anders - zonder de hulp van Bas - van de stoel af en op klimmen. Geen doen! Dus Bas was to the rescue als haar kleertjes rechtgetrokken moesten worden of als ze haar speentje nodig had om weer even rustig te worden. Oh ja, en Vajèn is 2 keer omgekleed tussendoor, omdat wij toch besloten het roze kleedje te gebruiken om op te liggen. Ze had daarvoor een roze romper aan, kan niet!

Oh ja, wij hebben als "Extra" een hartje erbij gelegd waarop staat - Made with love! Ik vond hem zo toepasselijk toen ik hem zag liggen bij Action. Je kunt er natuurlijk ook een leuke knuffel bij leggen of bloemblaadjes!


Als je helemaal tevreden bent en er gouden plaatjes tussen zitten is het tijd voor het bewerken. Je hebt verschillende bewerkingsprogramma's die je hiervoor kunt gebruiken. Ik gebruikte the good old Picmonkey om de foto een iets oudere en bruine look te geven. En het bijsnijden. Nog een gouden tip: Zorg dat je niet teveel inzoomt met je camera tijdens het schieten van de foto's. Dit heb ik namelijk wel gedaan, waardoor het voor ons eigenlijk een onmogelijke opgave was om de foto normaal te kunnen bijsnijden. Bummer!

Het is ontzettend simpel, je hebt alleen wat snelheid skills nodig voor dit! Je kindje gaat natuurlijk niet eeuwig stil liggen omdat jij zo nodig foto's moet maken. Dus, alles klaarzetten voor de foto, kleding, voeding en knippen maar!

De houten krijtbordjes komen trouwens bij Action vandaan. Of ze deze nog hebben? geen idee. De vlaggenlijn is van Hema en deze heeft Hema nog wel. En de losse krijtbord kaartjes? Die heb ik afgeknipt van de vlaggenlijn. Je kunt hier echt alle kanten mee op, met een beetje fantasie kom je echt een heel eind en anders gebruik je, net zoals mij.... Pinterest als inspiratie.


Is het zelf maken van geboortekaartjes een ding wat je zelf ook zou willen doen of kies je liever voor een kant en klaar exemplaar?