Schrijven werkt helend - Zo begin jij met je journal


Als ik begin over een bullet journal, dan weet waarschijnlijk een ieder die dit leest wat ik hiermee bedoel. Of ook wel een BuJo genoemd door de echte die hards. Mocht je dit lezen en is dit nog abracadabra voor je? Een bullet journal is een agenda, to-lijst en dagboek in ÊÊn. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Zo kun je je gedachten opschrijven, je afspraken voor in de toekomst invullen of onder meer je hersenspinsels/ideetjes. En dit allemaal met stickers, uitgeknipte plaatjes of hier en daar misschien wel een een paar doodles. Laten we zeggen dat een bullet journal het perfecte middel is om je hoofd leeg te maken. Je voelt nu de maar waarschijnlijk al opkomen.....

Maar er is veel meer in de wereld van het schrijven. Ik hoef je denk ik niet meer uit te leggen dat van je af schijven helend werkt. Hiervoor zijn twee specifieke momenten, wanneer je wakker wordt en net voor je gaat slapen. Je zou eigenlijk eens moeten proberen om je telefoon niet te pakken om te doomscrollen, maar hier voor in de plaats pak je je journal en begin je met schrijven. Ik hoor veel om mij heen dat mensen niet weten waar ze dan over moeten schrijven, maar dat is het leukste aan een journal of een dagboek, je kunt er alles in kwijt. Van je diepste geheimen tot momenten die je niet wilt vergeten. 

Een leuk lijstje voor verschillende journals: 

💗Een gratitude journal

Een dankbaar journal. Deze kun je helemaal zelf maken door te beginnen met een leeg notitieboek maar je kunt ook kant en klare gratitude journals vinden. Hierin staan al verschillende vragen die je alleen hoeft te beantwoorden. Maar je kunt bijvoorbeeld door op Pinterest te zoeken naar "Gratitude journal prompts" je eigen gratitude journal maken. 

💗Een everything journal 

Ook wel een junk journal genoemd en waarschijnlijk de makkelijkste om mee te beginnen. Zie het als een dagboek. Hierin kun je alles kwijt, wat je die dag hebt gedaan, dingetjes die jeverzameld door de weken/maanden heen en onthoudt, dit kan van alles zijn. Van stickers tot bonnetjes en van bonnetjes tot postzegels. 

Stickers zijn onmisbaar voor iedere journal. Je kunt ervoor kiezen om je journal "clean"te houden maar hoe leuk wanneer je tegelijkertijd je innerlijke kind een dansje kan laten doen doordat jij die ultieme leuke stickers in je bezit hebt om je journal pagina's net even wat gezelliger te maken! 

Bij Stickerkoning.nl kun je stickers laten maken. Jup dat lees je goed! Je eigen stickers die je kunt gebruiken voor in je journal of journals. Dit is ook direct een toffe tip wanneer je een webshop aan het opstarten bent. Hier heb je alles wat je nodig hebt op plak gebied. Zelfs tape met je eigen logo? 😍 Je kunt het zo gek niet bedenken en bij Stickerkoning hebben ze het! Ook leuk voor de nieuwbakken mama's, geboortestickers <3

💗Inspiratie journal

Eigenlijk zegt de naam het al, dit is een journal waar je alles in kunt droppen met betrekking tot inspiratie. Onder andere de screenshots waarvan je er waarschijnlijk meer dan 100 in je telefoon hebt staan en dacht dat je ze nooit meer ging gebruiken. Been there done that. Maar uitprinten is de oplossing en daarna plak je ze in je inspiratie journal. Maar het kunnen ook Podcasts zijn of muziek waar je inspiratie van krijgt. Quotes of projecten van andere mensen om te gebruiken als inspiratie. 

💗Work journal

Dit is er specifiek eentje voor degene die bijvoorbeeld voor hunzelf werken online. In je werk journal kun je onder andere de dingen opschrijven die je gaande weg leert, routines enzovoort. Je kunt op Pinterest of TikTok veel video's vinden die te maken hebben met onder andere digitale marketing of canva hacks etc. Handig om dit allemaal in je work journal op te schrijven. 

💗Boek journal

Nee niet een journal waarin je opschrijft welke boeken je hebt gelezen, maar een journal waarin je teksten of quotes uit boeken opschrijft. Het leukste hieraan vind ik de zelfhulp of mindfulness boeken die mij enorm inspireren en daar bepaalde stukken uit haal om in mijn boek journal te verwerken. 

💗Learning journal

Ik heb het net al eerder benoemd, maar doom scrolling is de term waar we niet meer omheen kunnen anno 2023. Als je dit nou eens zou vervangen door jezelf iets te leren. Iets wat je ongelooflijk interessant vindt. Bijvoorbeeld alles over edelstenen. Vandaar de learning journal. Hierin kun je alles kwijt wat je leert over in dit geval, edelstenen. Maar dit kan van alles zijn, tekenen, de maan, een boek schrijven etc. 

 

Wat heb je nodig om te starten met een journal? 

Eigenlijk kun je alles gebruiken om een journal mee op te fleuren maar een paar basis benodigdheden is wel fijn

- Een journal (uiteraard ;)) 

- Een paar bladzijdes uit een oud boek die je bijvoorbeeld kunt kopen bij de kringloop of wellicht hebben opa of oma er nog eentje in de kast staan die je mag gebruiken voor je journal avontuur. 

- Schaar en lijm 

- Washi tape

- Papiertjes van onder taarten of cupcakes

- Bonnetjes 

- Oude kaarten / postzegels

- Stickers ( Psst wist je dat je ook duurzame stickers kunt kopen? 

- Fijne potloden en/of stiften (eventueel een gum en puntenslijper) om zelf te kunnen tekenen. Tekenen werkt ook erg therapeutisch ;-) En wanneer je zegt, kan ik niet... onthou dan ÊÊn ding; Kan ik niet bestaat niet

Wanneer je op zoek gaat naar leuke bruikbare spulletjes voor je journal, loop dan eerst eens langs je kastjes en lades. Misschien die van familie of vrienden? Zo hoef je niet per se geld uit te geven aan het starten van je nieuwe hobby. 

Succes 💜