Energie bespaartips voor 2023


Een ware nachtmerrie, de prijzen die door het plafond heen stijgen. Het leven is extreem duur geworden en tot nu toe zijn er nog geen vooruitzichten dat de prijsstijgingen op korte termijn stagneert. Daarom hebben wij een aantal fijne tips voor je verzameld om jezelf op een fijne manier door 2023 heen te wurmen. Vaak nemen we de zogeheten bespaartips niet erg serieus, maar er zijn wel degelijk een paar manieren om toch in de besparingsmodus te belanden. 

Er zijn verschillende bespaartestjes te doen op het wereld wijde web. Maar je kunt ook direct al je verbruik terug zien in de app van je energiemaatschappij. Dit is ook meteen fijne tip; de app downloaden. Op die manier heb je inzage in je gebruik en op basis daarvan maak je een plan voor het besparen op je energierekening. 

Snel douchen

Hou een timer bij met douchen. Wanneer je het heerlijk vindt om langer onder de douche te staan, zal het even wennen zijn om ineens korter te douchen. Stel iedere keer je timer op bijvoorbeeld je telefoon wat korter in. Of stap cold turkey af van het lange douchen. Wat ook vaak wil helpen is de douche niet te warm zetten. Zeker in de winter is het niet prettig om onder een koudere douche te staan. En lang douchen is niet per se goed voor je huid ;-) Of kies bijvoorbeeld voor een liedje of 2 die samen 5 minuten duren. Zodra de muziek is afgelopen ben jij klaar. Leuke uitdaging toch? 


Deuren

We zeggen wel eens wanneer je de deur open laat staan - ben je in de kerk geboren? Maar in deze tijd en wanneer je serieus bezig bent met besparen is het dicht houden en doen van je deuren in huis een echt must-do! Hou je alle deuren open dan verdwijnt er veel warmte naar de plekken waar je niet bent. Denk hierbij aan de gang, de bovenverdieping van je huis en het trapgat. Zonde toch! 

Bij de voordeur kun je een dik gordijn ophangen om de kou buiten te houden en doe altijd je deur op slot. Ook als je binnen bent. Op die manier is deur "beter" dicht dan wanneer hij van het slot is. Denk hierbij aan de kieren van de deur. 


Thermostaat 

Het liefst laat je je thermostaat natuurlijk uit, maar in sommige gevallen is dat geen optie. Tenzij je een elektrische deken hebt, maar ook dat vreet weer stroom, dus linksom of rechtsom kost dat alsnog genoeg. Goed, de thermosstaat dus. Zet deze maximaal op 19 graden. Maar doe dit echt alleen als het nodig is. Bijvoorbeeld met kinderen die spelen op de grond. Investeren in een paar dikke fluffy dekens is een betere optie. Van die dekens waar je je helemaal in kunt verstoppen. En natuurlijk kruikjes! Water koken in de waterkoker en je kunt genieten van heerlijke warme kruik op de bank wanneer je je 's avonds waagt aan die ene nieuwe serie. 


Thermostaatknop 

De meeste nieuwebouw huizen beschikken al over thermostaatknoppen in de slaapkamers bijvoorbeeld. met een thermostaatknop op je radiator kun je de temperatuur regelen per aparte kamer. Een thermostaatknop heeft verschillende standen van 0 tot 5. Hiermee kun je flink op gas besparen door deze op een lage stand te zetten. Slapen in een koudere omgeving is gezonder dan enorme warmte. 


Ledlampen

Om nog meer te besparen kun je kiezen voor ledlampen in plaats van normale lampen. Ledlampen verbruiken ongeveer 85% minder stroomt dan normale gloeilampen. Tegenwoordig kun je bij verschillende winkels terecht voor betaalbare ledlampen en zelfs lampen die je kunt besturen door middel van een app. Je verdient je ledlamp binnen no time weer terug, want 1 ledlamp staat voor 15 gloeilampen. Tel maar uit je winst ;-) 


Wasmachine

Vaak zijn we geneigd om de wasmachine in te stellen met een hoge temperatuur. Maar een temperatuur van 30 of 40 graden voldoet prima. Zeker met een wasmiddel die hiervoor geschikt is. Deze kun je trouwens ook goedkoop zelf maken ;-) Wanneer je met een lagere temperatuur wast, zorg je er ook meteen voor dat je kleding en handdoeken langer mee gaan. Soms een wat hogere temperatuur voor bijvoorbeeld extra vieze was is natuurlijk ook niet het probleem. Bijvoorbeeld je handdoeken op 60 graden wassen zodat ze weer helemaal lekker fris zijn. 

Om toch even in de was sfeer te blijven, een droger is voor luie mensen. Ik dacht altijd een droger nodig te hebben. Zeker met een gezin van 6, maar niets lijkt minder waar. Wij kunnen met een gezin van 6 prima zonder droger en dat zeg ik echt niet voor deze blog. Door middel van rekjes in het trapgat ( wij hebben er daar drie van op een rij) heb je geen last van de drogende was. Zodra het mooi weer is, hang je je was lekker buiten op te drogen. Zeker in de zomer is alles dan zo droog. 


Afwassen of de vaatwasser gebruiken? 

Net zoals de droger is een vaatwasser een uitermate geschikt ding voor de luie mens. I kid you not. Een vaatwasser vreet meer stroom en water dan een afwasbeurtje op de hand. Het is gemak want wie heeft er tegenwoordig, sinds de komst van een vaatwasser nou nog zin om af te wassen op de hand? Correct! We nemen geen genoegen meer met minder luxe waardoor de centen door onze portemonnee heen vliegen. Maar ik begrijp als geen ander dat met de hand afwassen echt een ding van het verleden is. Daarom heeft vaatwasser wel een ecostand. Die gebruik je misschien niet, maar doordat de vaatwasser is getest op het doen van de vaat in ecostand kun je dit programma natuurlijk zelf ook proberen. 


Radiatorfolie

Steeds vaker zie je radiatorfolie voorbij komen. Perfect voor de radiator die tegen een buitenmuur staat. Met radiatorfolie blijft de warme in de kamer en trekt het niet de muur in. Je kunt de radiatorfolie aan de achterkant van je radiator plakken of op de muur achter de radiator. 


Warm water

Duurt het lang voor je warm water hebt? Verzamel een paar lege flessen. Maak ze schoon en vang het koude water op tot het water warm begint te worden. De flessen met water kun je bijvoorbeeld gebruiken om je planten water te geven, limonade flessen klaarmaken voor de kids, je eigen water op pijl houden of om mee te koken in de avond. Dan niet het koude water op het vuur in een pannetje zetten, maar eerst in de waterkoker laten koken!