De Curly Girl Methode


De Curly Girl Methode of ook wel de CG methode genoemd, wie kent "haar" niet. Inmiddels een wereldwijd fenomeen. Ik maakte zelf dankzij TikTok kennis met de methode ongeveer een kleine 2 jaar geleden en dat kwam eigenlijk omdat ik opzoek was naar tips voor de krullen van mijn oudste dochter. De Curly Girl methode is eigenlijk simpelweg een manier om je krullen te verzorgen door middel van bepaalde producten, waar ik zo uiteraard op terugkom verderop. First things first. 

De CG Methode

Deze Curly Girl Methode is bedacht door Lorraine Massey van haar boek " The Curly Girl Handbook" welke in 1991 werd geïntroduceerd. Ondanks dat de CG methode al enige tijd bestaat is de methode de afgelopen tijd enorm populair geworden. Waar we vroeger gelukkig werden van een paarse fles shampoo van merk X, worden we nu massaal vrolijk van producten die speciaal zijn ontworpen voor de iedereen met een krul. 

Maar waarom? 

Met de Curly Girl methode komt wel een grote lijst van producten die je niet meer mag gebruiken. Wanneer je aan de slag gaat met deze methode maak je alleen nog maar gebruik van de speciale CG proof producten en wat zijn dat? Haarverzorging zonder troep. Dus: Geen parabenen, geen siliconen, geen minerale oliën, geen SLS/SLES en zeker geen uitdrogende alcohol. 

Door deze ingrediënten te vermijden bij krullend haar voorkom je dat je haar extreem uitdroogt en je krullen beschadigd raken en hierdoor dus verdwijnen. En knoop vooral dat laatste even goed in je oren ;) Ik stond altijd te knoeien onder de douche met haren wassen en verschillende producten. Niks werkte. Altijd was mijn haar droog en extreem beschadigd. Sinds ik let op mijn producten kan ik weer met een gerust hart mijn haar wassen zonder te lijken op een net gekamde leeuw. Let even op dames en heren, niet alleen zijn bovengenoemde ingrediënten schadelijk voor krullend haar, ook voor mensen zonder krullen is het beter om deze ingrediënten te vermijden. 

Jij wil dus alles uit je krullen halen? Goed, met de CG methode ga jij leren hoe jij je krullen perfect kunt wassen. Hiervoor zijn verschillende methodes en het is dus even proberen tot je een methode hebt gevonden die goed bij je past en doet wat hij moet doen voor jou en je krullen. 

Aan de slag met de CG Methode

Voor je nu direct naar de winkel begint te rennen of enthousiast je online winkelwagentje vol gooit, eerst nog even dit. Als je de keuze hebt gemaakt om te beginnen met de CG methode is het van cruciaal belang dat je je haar porositeit gaat beoordelen. Dit kun je doen door middel van verschillende testjes en een kleine quiz met vragen over je haar. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Curly Girl Movement Quiz doen. En aan de hand van deze test weet jij precies welke haarproducten geschikt zijn voor jou haartype. 

Om officieel te beginnen met de Curly Girl Methode ga je beginnen met stap 1 en dat is een final wash. Dit is simpelweg je haar wassen met een shampoo die sulfaten bevat. Ook wel een agressieve reiniger genoemd. Zo begin je helemaal met op 0 met je haar verzorging. Deze shampoo beurt haalt de build-up uit je haar. 

En de volgende stappen zijn behoorlijk persoonlijk. Zo zijn er mensen die met de CG methode wel hun haar wassen met shampoo maar dan bijvoorbeeld alleen de hoofdhuid. Maar anderzijds zijn er ook weer mensen die ervoor kiezen om alleen een co-washing te doen. Dit is eigenlijk je haar wassen met een CG conditioner

Een co-wash zorgt voor een frisser gevoel dan dat je bijvoorbeeld je krullen wast met een conditioner. Ook zorgt een co-wash voor extra vocht en hydratatie. Je hebt met een co-wash minder klitten! En halleuljha voor die laatste, want het beste is om je haar te ontklitten met je vingers. Deze Co Wash CG is een dikke tip voor wanneer je opzoek bent naar een product wat veilig te gebruiken is tijdens je CG ride. 

Daarna gaan we door met een deep conditioning. Dit is  Hiermee voedt je je haar. Het fijnste is om dit lekker in te masseren en vervolgens even in laten trekken. 

Overall spoel je je haar altijd uit met koud water. Maar hier krijg je vanzelf een beetje routine in. Op deze manier sluiten de haarschubben. Daarna kies je voor een leave-in conditioner. Althans, niet iedereen wordt hier blij van. Maar dit is, zoals ik net ook aangaf, erg persoonlijk en het ligt er uiteraard ook aan welke haar structuur jij hebt. Als stylingproduct kun je kiezen voor een gel of mousse. 

Bij het afdrogen van je haar kies je voor een speciale haarhanddoek of een T-shirt. Een normale handdoek is niet prettig voor je haar. Maar sommige mensen kiezen ook voor het zogeheten "ploppen" van hun haar. Dit zou beter zijn voor je krullen. 

Het beste is natuurlijk om daarna je krullen aan de lucht te laten drogen, maar met een diffuser op de koude stand kun je je krullen ook drogen. 

Wanneer je haar hard is (een cast) na het drogen, kun je dit eruit scrunchen met je handen. Eventueel kun hier een beetje olie voor gebruiken. 

En vergeet ook vooral je satijnen kussensloop niet. Je haar, of in dit geval je krullen, gaan je extreem dankbaar zijn voor deze switch ;)