Een begrafenisverzekering, hoe zit dat?


We staan er vaak niet bij stil, omdat het simpelweg een onderwerp is die we liever vermijden, maar toch is het ontzettend belangrijk om je zaakjes goed voor elkaar te hebben wanneer we spreken over een begrafenisverzekering. Je ziet het steeds vaker voorbij komen dat er verschillende crowd fundings worden opgezet omdat de overleden persoon in kwestie geen begrafenisverzekering had. Of ook wel beter bekend als een uitvaartverzekering. 

First of all, denk niet dat je dit niet nodig hebt, want dat heb je zeker wel. Je nabestaanden gaan na het overlijden door een ontzettend nare en donkere periode heen. Wanneer daar bijkomt dat je niet verzekerd bent geweest, kan dit voor je dierbaren een enorme shock zijn wanneer het gaat om de financiĆ«le last. 

Wat kost een uitvaart? 

Ook hier denk je niet direct aan, maar een uitvaart kan flink oplopen. Je kunt een begrafenis of crematie zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Houdt rekening met een bedrag van €7000 tot €11.500 euro. Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Dus de uiteindelijke prijs van een uitvaart ligt ook geheel aan je eigen wensen. 

Vroeger heb ik ooit zelf een boekje gemaakt met mijn uitvaart wensen. Dit kan ook fijn zijn voor je nabestaanden zodat ze aan je laatste wensen kunnen voldoen. Zo heb ik altijd al geroepen dat ik niet begraven wil worden. Dit lijkt mij intens ook al maak ik het zelf niet meer zo mee! Maar nu ik kinderen heb kan het ook nog wel eens zo zijn dat ik mijn mening bij stel.

Wat kost een begrafenisverzekering? 

De kosten van een begrafenisverzekering is geheel afhankelijk van je leeftijd en het bedrag waar je voor verzekerd bent. Zo heeft Monuta een mooi voorbeeld. Ben je 30 jaar en sluit je een begrafenisverzekering af van €9000, dan betaal je €9 euro per maand aan de kosten van een begrafenisverzekering. Dat valt natuurlijk allemaal mee, maar wel is het zo dat hoe ouder je bent, hoe duurder de begrafenisverzekering. Je kunt er dus beter voor kiezen om je begrafenisverzekering op een zo'n vroeg mogelijk moment af te sluiten. Ik was bijvoorbeeld 18 toen ik dit deed en ik betaalde toen geloof ik €2,50. 

Verschillende begrafenisverzekeringen

Er zijn een aantal verschillende begrafenisverzekeringen. Monuta geeft drie voorbeelden van de meest voorkomende begrafenisverzekeringen. 

- Natura begrafenisverzekering

- Kapitaal begrafenisverzekering

- Combinatie begrafenisverzekering.  

Een begrafenisverzekering van Monuta bestaat uit twee onderdelen. Namelijk het vrij te besteden bedrag en een volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger. 

Het onderdeel vrij te besteden bedrag betekend dat je nabestaanden zelf kunnen kiezen waar zij het bedrag aan uitgeven. Bijvoorbeeld de kosten van de begrafenis, een grafsteen, kist, rouwvervoer etc. De hoogte van het te besteden bedrag kun je zelf kiezen. 

Naast het vrij te besteden bedrag is er altijd een uitvaarverzorger bij van in dit geval Monuta. Zij begeleiden de nabestaanden in het proces. 

Mocht je nog steeds niet overgehaald zijn, denk dan een aan de volgende voordelen van het hebben van een begrafenisverzekering. 

- Je uitvaartkosten zijn gedekt (!) 

- Heb je kinderen tot 18 jaar? Dan zijn deze gratis meeverzekerd. 

- Je kunt gratis je uitvaartwensen vast laten leggen. 

 - De begrafenisverzekering is tussentijds aanpasbaar. 

Mocht je zelf sparen of al een geld bedrag apart hebben gezet, dan is dat natuurlijk ook prima. Maar het hebben van een uitvaartverkering is natuurlijk wel erg fijn voor je nabestaanden. Zij hoeven zichzelf niet in allerlei bochten te wringen en de hulp die een uitvaartmaatschappij aanbiedt is voor nabestaanden alleen al meer dan fijn.