Zo onderga jij een oxytocine boostGaat er een belletje rinkelen bij het horen van het woord Oxytocine? Ook wel liefdeshormoon, knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Dit zijn bijnamen die gegeven zijn aan oxytocine . En zoals deze bijnamen doen vermoeden speelt oxytocine een belangrijke rol in de menselijke binding. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens de bevalling en borstvoeding. Dit maakt dat oxytocine de sleutel is tot de band tussen ouder en kind. 

Seksuele intimiteit, knuffelen, zoenen, het zijn allemaal activiteiten die de productie van oxytocine aansturen, wat tegelijkertijd ook de banden tussen volwassenen kan versterken. Je lichaam produceert van nature oxytocine, maar we kunnen er altijd een schepje bovenop doen om je oxytocine aanmaak te vergroten. 

Yoga

In 2013 is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat yoga kan helpen om de productie van oxytocine te verhogen. 

Naast de hogere productie van oxytocine heeft yoga op veel meer manieren invloed op je happy hormonen. Zoals Dopamine. Die beter bekend staat als belonings- en motivatie systeem van je lichaam. Door bijvoorbeeld aan yoga Nidra te doen  in combinatie met meditatie kan het dopamine gehalte verhoogd worden. 

Maar ook Edorfine mag niet ontbreken in dit rijtje. Dit is het communicatiekanaal tussen de hersenen en het zenuwstelsel. Deze reageren op prikkels en emoties. Endorfine staat bekend om een euforisch gevoel te creëren en is effectief bij pijnbestrijding. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen die aan yoga doen, de endorfineniveaus stijgen. Een soort yoga-high. Wellicht ken je het gevoel wel na een yoga of meditatie sessie, het gelukzalige gevoel. Dat is de endorfine die door je lijf giert. 

En dan hebben we nog Serotonine. Een neurotransmitter die je stemming en gedrag beïnvloedt. Heb je een laag serotonine niveau dan wordt dit vaak gekoppeld aan vermoeidheid, depressie, angst, slapeloosheid, gevoelens van waardeloosheid en onverklaarbaar verdriet. Wederom is er onderzoek geweest in combinatie met yoga. Wanneer je consequent yoga beoefend, naast mediteren, schiet je serotonine spiegel omhoog. 

Muziek

 Muziek is een sleutel tot een heleboel dingen. We luisteren naar muziek in bepaalde sferen omdat je er van geniet, maar het verbeterd ook je humeur, focus en motivatie. De onderzoeken naar muziek en oxytocine zijn nog vrij beperkt, maar wat wij tot nu toe weten is, wat blijkt uit een onderzoek uit 2009, dat 20 patiënten met een openhartoperatie naar muziek luisterden terwijl ze verplichte bedrust hadden, hogere niveaus van oxytocine aanmaakten en zij voelden zich meer ontspannen dan patiënten die niet naar muziek luisterden.

     
Massage

Neem 95 volwassenen en een 15 minuten massage om te kunnen vaststellen dat dit de 95 mensen niet alleen zou helpen met ontspannen maar ook het oxytocine niveau aanzienlijk stijgt. Blijkt uit een studie uit 2012. 

Na een massage is er vaak minder pijn, minder stress en angst aanwezig dan voor de massage. En soms zelf een verbetering van de stemming. En nee, je hoeft niet perse een professionele masseur in te huren. Je geliefde voldoet prima. Dubbele vuurwerk oxytocine ;) 

Vertel het ze

We doen het weinig in het nu, iemand vertellen hoeveel je om diegene geeft. Of hoe je je voelt. Terwijl dit een belangrijk onderdeel is van het versterken van de emotionele band.  Het delen van je liefde en genegenheid  met mensen die veel voor je betekenen kunnen je oxytocine level omhoog laten gaan.

Bijvoorbeeld door je gevoelens met je geliefde te delen, je partner vertellen dat je van hem of haar houdt - wat een natuurlijke response oplevert zoals een knuffel of een kus. Maar ook vertellen aan iemand die je dierbaar is, dat je diegene waardeert stimuleert de aanmaak van oxytocine, vanaf beide kanten. 

Vrienden

Vriendschappen kunnen een heel groot verschil maken in je emotionele welzijn. Je voelt je sociaal gesteund en minder alleen op de wereld. Dat doet de oxytocine. Wellicht het mooiste voorbeeld. De fijne gevoelens die je bij je vrienden ervaart, helpen je om je positiever te voelen, waardoor je automatisch meer tijd wil doorbrengen met dit gezelschap. 

Hoe meer tijd je samen doorbrengt hoe sterker je band, logisch. Maar ook groeit hierdoor de oxytocine. 
Een extra leuk tip is om samen met je vrienden een klets pot middag/avond te houden. Door unieke ervaringen te delen stimuleer je de afgifte van oxytocine. 

Mediteren

 Net liet ik het al even doorschemeren hierboven, maar mediteren is er voor mij eentje die absoluut niet mag ontbreken. Door dagelijks te mediteren kan het zo zijn dat je stress en angst verminderd, je humeur verbeterd en het helpt je om meer compassie voor jezelf en anderen te voelen. Deze dingen leveren een grote bijdrage voor het gevoel van verbondenheid en het versterken van je relaties met de mensen om je heen. 

Praten en luisteren 

Misschien wel de belangrijkste voor niet alleen oxytocine aanmaak, maar ook voor het toenemen van gevoelens van verbinding, vertrouwen en empathie, is het echt luisteren naar wat iemand te zeggen heeft. 

Wil je een vriend of je partner iets belangrijks vertellen? Of ergens over praten? Dan leg je alles direct neer wat je kan afleiden. Een goed voorbeeld hiervan is je telefoon. Je maakt oogcontact en geeft hem of haar je volledige aandacht. Deze interactie verhoogt de afgifte van oxytocine waardoor je je ook automatisch verbonden voelt met elkaar. 

Samen eten

Een onderzoek van chimpansees laat zien dat het delen van eten, het level van oxytocine kan verhogen. En eigenlijk is dat best logisch. Het delen van eten is een geweldige manier om een band op te bouwen. Denk maar eens aan de tijd toen je nog op school zat. Het doormidden breken van een koekje of het delen van een snoepje. 

Maar naast samen eten is het samen maken van een maaltijd met dan wel vrienden of je partner ook oxytocine verhogend. Je deelt je samen gemaakte maaltijd en je brengt tijd door met mensen die je leuk vindt. Vergeet ook zeker niet dat het eten zelf ook een heleboel plezier oplevert, in ieder geval genoeg om de afgifte van oxytocine op gang te brengen. 

Seks

Seksuele intimiteit is een belangrijke manier om het oxytocine gehalte te verhogen. In het bijzonder een orgasme. Zo kan seks met een romantische partner je helpen om je meer verbonden te voelen. 

En het beste deel? Zowel jij als je partner krijgen deze oxytocine-boost. 

Knuffelen 

Fysieke intimiteit zoals knuffelen, heel veel knuffelen kunnen de aanmaak van het oxytocine hormoon een boost geven. Naast knuffelen is er ook nog, handen vasthouden en bijvoorbeeld kusjes. Neem altijd de tijd voor een goede en fijne knuffel met je partner, je kind of je huisdier. 

Iets aardigs doen

Een willekeurige daad van vriendelijkheid doen maakt jou en de ander gelukkig. Kleine simpele dingen om iemands dag op te fleuren en wat automatisch jou positieve gevoelens bevorderd. 

Het zit hem in de kleine dingetjes, de broodtrommel van je geliefde maken, een briefje in de broodtrommel van je kind, de buurvouw helpen in de tuin, de auto van je vader wassen en ga zo maar door. Maar ook kun je bijvoorbeeld iemand een compliment geven die je in het voorbij gaan ziet. Wanneer je iemand tegenkomt met een mooie jurk - wat heb jij een mooie jurk aan! Het is iets simpels maar het werkt voor beide enorm oxytocine verhogend. Net zoals je een vriendelijke groet of lach geeft aan een voorbijganger.