Tips voor het kiezen van kinderdagverblijf


Wanneer je na je zwangerschapsverlof de keuze moet maken om je kindje naar een kinderdagverblijf te brengen, is het fijn om eerst wat huiswerk te doen. Zowel over het potentiĆ«le kinderdagverblijf, als wat er allemaal op je af komt. Als doorgewinterde moeder van vier kinderen weet ik inmiddels het reilen en zeilen van deze stap. Dat is en blijft toch een hele moeilijke keuze. Het liefst neem je je kindje mee naar je werk. Tuurlijk! Ik geef je vandaag een aantal praktische tips voor het kiezen van een kinderdagverblijf. 

Voor het vinden van een geschikt kinderdagverblijf is het in de eerste plaats handig om op het wereld wijde web rond te kijken wat er allemaal in de buurt is op het gebied van kinderdagverblijven. Zo kwam ik er net per toeval achter dat het Monkey Donky speelhuis en kinderdagverblijf bij ons om de hoek zit. Ik mag inmiddels al 7 jaar de titel, mama met mij meedragen maar tot zojuist wist ik niet dat dit kinderdagverblijf zo dicht bij ons in de buurt zit. Voor alle ouders uit het hoge noorden is wat mij betreft Monkey Donky de moeite waard om te gaan kijken. 

- Voor mij met stip op 1 staat het meenemen van je kindje of kindjes naar het potentiĆ«le kinderdagverblijf om te kijken. Wat gebeurd er met je kindje(s) wanneer je ze meeneemt? Gaan ze gelijk zelf op onderzoek uit etc. Met de bijbehorende: Hoe reageert je kindje op de leidsters en visa versa. 

- Hoe gaat het wenproces. Krijgen ze dan net even dat extra handje of laten de leidsters de kinderen juist met rust? Dit is trouwens ook heel erg persoonlijk he? Misschien zit je kindje er juist wel helemaal niet op te wachten om direct aan het handje meegenomen te worden en kijken ze liever even de kat uit de boom. 

- Heeft het kinderdagverblijf vaste leidsters? Heel fijn om niet teveel wisselende gezichten te hebben in de groep van je kindje(s). 

- Uit hoeveel kinderen bestaat de groep waar je kindje(s) eventueel in terecht komen? Natuurlijk gaat je voorkeur uit naar een kleinschalig groepje zodat alle kindjes voldoende aandacht in de groep krijgen. 

- Hoe worden jullie zelf als ouders ontvangen door de leidsters? Is er aandacht en tijd voor jullie? 

- Hoe brengen de leidsters de ouders op de hoogte van de dagen op het kinderdagverblijf? Tegenwoordig werkt dit allemaal via een app dan wel via Whatsapp. 

- Zijn er strikte haal en breng uren of is dit flexibel? 

- Is er ruimte voor wanneer je kindje(s) bijvoorbeeld een glutenallergie heeft? 

- Zitten er verschillende leeftijden in 1 groep, bijvoorbeeld om met broertjes en zusjes te kunnen spelen, of zijn de groepen leeftijdsgebonden? 

- Is het kinderdagverblijf aangesloten bij het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen?  Dat kun je hier bekijken

- Wat voor speelgoed is er te vinden op het kinderdagverblijf? 

- Hoe ziet de buitenspeelruimte eruit? 

- Past de visie van het kinderdagverblijf bij jullie eigen visie? 


De allerbelangrijkste tip is natuurlijk de klik. Heb je direct een fijne klik en een goed gevoel bij het kinderdagverblijf dan zit je helemaal goed. Twijfel je nog? Neem dan zelf even de tijd om eventueel nog een ander kinderdagverblijf te bezoeken en vergelijk er een aantal zodat jij met een fijn gevoel en een gerust hart je kindje(s) kunt achterlaten.