Doorgaan naar hoofdcontent

Zo onderga jij een oxytocine boost

Gaat er een belletje rinkelen bij het horen van het woord Oxytocine? Ook wel liefdeshormoon, knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Dit zijn bijnamen die gegeven zijn aan oxytocine . En zoals deze bijnamen doen vermoeden speelt oxytocine een belangrijke rol in de menselijke binding. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens de bevalling en borstvoeding. Dit maakt dat oxytocine de sleutel is tot de band tussen ouder en kind.  Seksuele intimiteit, knuffelen, zoenen, het zijn allemaal activiteiten die de productie van oxytocine aansturen, wat tegelijkertijd ook de banden tussen volwassenen kan versterken. Je lichaam produceert van nature oxytocine, maar we kunnen er altijd een schepje bovenop doen om je oxytocine aanmaak te vergroten.  Yoga In 2013 is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat yoga kan helpen om de productie van oxytocine te verhogen.  Naast de hogere productie van oxytocine heeft yoga op veel meer manieren invloed op je happy hormonen. Zoals Dopamine. Die beter beke

Tips voor het kiezen van kinderdagverblijf


Wanneer je na je zwangerschapsverlof de keuze moet maken om je kindje naar een kinderdagverblijf te brengen, is het fijn om eerst wat huiswerk te doen. Zowel over het potentiĆ«le kinderdagverblijf, als wat er allemaal op je af komt. Als doorgewinterde moeder van vier kinderen weet ik inmiddels het reilen en zeilen van deze stap. Dat is en blijft toch een hele moeilijke keuze. Het liefst neem je je kindje mee naar je werk. Tuurlijk! Ik geef je vandaag een aantal praktische tips voor het kiezen van een kinderdagverblijf. 

Voor het vinden van een geschikt kinderdagverblijf is het in de eerste plaats handig om op het wereld wijde web rond te kijken wat er allemaal in de buurt is op het gebied van kinderdagverblijven. Zo kwam ik er net per toeval achter dat het Monkey Donky speelhuis en kinderdagverblijf bij ons om de hoek zit. Ik mag inmiddels al 7 jaar de titel, mama met mij meedragen maar tot zojuist wist ik niet dat dit kinderdagverblijf zo dicht bij ons in de buurt zit. Voor alle ouders uit het hoge noorden is wat mij betreft Monkey Donky de moeite waard om te gaan kijken. 

- Voor mij met stip op 1 staat het meenemen van je kindje of kindjes naar het potentiĆ«le kinderdagverblijf om te kijken. Wat gebeurd er met je kindje(s) wanneer je ze meeneemt? Gaan ze gelijk zelf op onderzoek uit etc. Met de bijbehorende: Hoe reageert je kindje op de leidsters en visa versa. 

- Hoe gaat het wenproces. Krijgen ze dan net even dat extra handje of laten de leidsters de kinderen juist met rust? Dit is trouwens ook heel erg persoonlijk he? Misschien zit je kindje er juist wel helemaal niet op te wachten om direct aan het handje meegenomen te worden en kijken ze liever even de kat uit de boom. 

- Heeft het kinderdagverblijf vaste leidsters? Heel fijn om niet teveel wisselende gezichten te hebben in de groep van je kindje(s). 

- Uit hoeveel kinderen bestaat de groep waar je kindje(s) eventueel in terecht komen? Natuurlijk gaat je voorkeur uit naar een kleinschalig groepje zodat alle kindjes voldoende aandacht in de groep krijgen. 

- Hoe worden jullie zelf als ouders ontvangen door de leidsters? Is er aandacht en tijd voor jullie? 

- Hoe brengen de leidsters de ouders op de hoogte van de dagen op het kinderdagverblijf? Tegenwoordig werkt dit allemaal via een app dan wel via Whatsapp. 

- Zijn er strikte haal en breng uren of is dit flexibel? 

- Is er ruimte voor wanneer je kindje(s) bijvoorbeeld een glutenallergie heeft? 

- Zitten er verschillende leeftijden in 1 groep, bijvoorbeeld om met broertjes en zusjes te kunnen spelen, of zijn de groepen leeftijdsgebonden? 

- Is het kinderdagverblijf aangesloten bij het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen?  Dat kun je hier bekijken

- Wat voor speelgoed is er te vinden op het kinderdagverblijf? 

- Hoe ziet de buitenspeelruimte eruit? 

- Past de visie van het kinderdagverblijf bij jullie eigen visie? 


De allerbelangrijkste tip is natuurlijk de klik. Heb je direct een fijne klik en een goed gevoel bij het kinderdagverblijf dan zit je helemaal goed. Twijfel je nog? Neem dan zelf even de tijd om eventueel nog een ander kinderdagverblijf te bezoeken en vergelijk er een aantal zodat jij met een fijn gevoel en een gerust hart je kindje(s) kunt achterlaten. 


Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.