Wat is Cozy Gaming en waarom je dit als nieuwe hobby wil


Tijdens het doelloos scrollen op TikTok viel een paar weken geleden mijn oog op een video van iemand die haarzelf de Cozy Gamer noemde. Dit liet ze zien op haar handheld, een Nintendo Switch in dit geval. Omringt door kaarsjes filmde zij haarzelf vanaf de bank onder een dekentje met een grote kop thee. Ik werd meteen nieuwsgierig. Ik wil niet zeggen dat ik een die-hard game fan ben, maar in the good old days was ik verslingerd aan Nintendo. Kunnen we dan zeggen dat ik een Mario fangirl ben? Denk het wel. Sinds de komt van mijn vier kids (waarvan de oudste ook het Mario virus te pakken heeft. YES) heb ik geen console meer aangeraakt. Oke oke, een potje Fifa met mijn geliefde wederhelft uitgezonderd. 

Wat ik wel na al die jaren nog steeds ijverig doe (in fases, dat wel) is Candy Crush. Ja zo eentje ben ik. Inmiddels zit ik ergens in level 1604. Veeg je stress weg zegt Candy Crush zelf. Of ik mijzelf daar in kan vinden laat ik even in het midden haha. 

Maar goed, Cozy Gaming dus. Ik ging op onderzoek uit. En het is nog leuker dan ik dacht. Inmiddels volg ik een paar toffe Cozy Gamers en probeer ik de Cozy Games ook regelmatig bij mijzelf en mijn kids. Met succes kan ik je vertellen. Zo was ons eerste spel een katten spa, waar je overigens ook eindeloos geduld voor moet hebben, dus dit was een mooie test. 


Wat is Cozy Gaming? 

Cozy Gaming is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het is op dit moment een populaire vorm van Gaming die omarmd wordt door vrouwen van alle leeftijden. Een Cozy Gamer is een persoon die videogames speelt in een ontspannen en comfortabele omgeving. Denk hierbij aan kaarsjes, een dekentje en een warm drankje. Vaak alleen en het liefst op een handheld apparaat zoals een Nintendo Switch of je telefoon. Maar cozy gamen kan natuurlijk op verschillende manieren. Naast de kaarsjes en de fijne omgeving die je voor jezelf hebt gecreëerd, is de plek waar vandaan je je cozy game gaat spelen minstens zo belangrijk.  Zo kun je dit bijvoorbeeld achter je bureau doen, op de bank, een grote poef waar je helemaal in weg kunt zakken, maar wat dacht je van een hangmat? Natuurlijk te koop bij deze Hangmat winkel.  Ja hoor, dat kan gewoon binnen ;-) Of een lekkere hangstoel met een paar fijne kussens om helemaal in weg te zakken. 

Er zijn ontzettend veel Cozy Games maar ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze zijn eenvoudig te spelen en ze hebben allemaal hetzelfde doel - zo min mogelijk stress. Ik kan me niet voorstellen dat ik nu niet je interesse heb gewekt... 

Het perfecte voorbeeld van een Cozy Game is natuurlijk Animal Crossing. Eerlijk is eerlijk, ik heb dit zelf nog nooit gespeeld, maar het staat wel enorm hoog op mijn lijstje sinds ik bedolven werd onder de Cozy Games video's op TikTok. Blijkbaar is Animal Crossing eentje waar een Cozy Gamer vaak mee begint in haar reis naar andere Cozy Games.

Zie Cozy Gaming als games die aanvoelen als een warme knuffel. Het is een ander soort genre van het gamen dan wat wij allemaal kennen. Een gezellig en knus soort Gaming waarvan de games bijna allemaal worden gemaakt door Indie ontwikkelaars met de vrouw in hun achterhoofd. 

Het verschil met hardcore Gaming en Cozy Gaming is volgens mij hiermee gelijk duidelijk. Waar een hardcore gamer vaak uren en uren achter elkaar een game speelt, die naast veel tijd en moeite ook veel geld kost, is de Cozy Gamer daarentegen niet zoveel tijd kwijt aan deze hobby. Cozy Gamers spelen ook vaak oudere games die zij al kennen. En juist omdat je geen dagen achter elkaar gamet is dit het grootste verschil. Cozy Games leggen de nadruk op het vertellen van verhalen en karakterontwikkeling, waar hardcore games de nadruk leggen op vechten en uitdagingen.  

Cozy Gaming zou een verademing moeten zijn tijdens het spelen. Bijvoorbeeld na een drukke dag of in het weekend. Let wel even op dat je verschillende games afwisselt. Voor je het weet zit je in een Cozy Game sleur ;) Maar als je opzoek bent naar een fijne ontspanning en een meeslepende ervaring dan is Cozy Gaming wellicht iets voor jou. 

Naast Animal Crossing zijn er nog ontelbaar veel Cozy Games. Ik geef je hieronder een aantal tips die je gespeeld moet hebben als beginnend Cozy Gamer. 


Unpacking 

Een game die velen prijzen achter zijn naam heeft staan sinds 2021 en dit jaar werd daar nog een bak aan prijzen bij gedaan. Verhuizen heeft een enorme impact, ondanks dat je hier vaak niet bij stilstaat. Zowel emotioneel en fysiek. Unpacking heeft de naam Zen puzzel game gekregen. Je ontrafelt aanwijzingen, terwijl je doosje voor doosje uitpakt en voor deze uitgepakte spulletjes een nieuwe plek gaat vinden. 

Unpacking is onder andere verkrijgbaar voor Nintendo Switch.Stardew Valley 

Wanneer je net begint in de wereld van Cosy Gaming is Stardew Valley als je het mij vraagt een game die je gespeeld moet hebben. Hiervoor heb je geen handheld console nodig zoals een Nintendo Switch, kan wel maar Stardew Valley is ook te spelen op je telefoon. Je betaald een kleine € 5euro voor de game. 

In Stardew Valley erf je de oude boerderij van je grootvader. Gewapend met een paar gereedschap tools en een paar munten schuif je een nieuw leven in. Wanneer je helemaal into off the grid wonen bent, is dit een absolute aanrader. 

Je veranderd je overwoekerende velden in een levendige boerderij. Fok je eigen dieren, vang je vis, zorg voor je gewassen en maak je eigen spullen. Pelican Town is de thuisbasis met meer dan 30 inwoners waarmee je stuk voor stuk bevriend kunt raken. Er zijn tot nu toe 12 stedelingen en wellicht kun je hierin iemand vinden om een gezin mee te stichten ;) Kom oog in oog te staan met gevaarlijke monsters en ga op zoek naar waardevolle schatten diep onder de grond. Er zijn een tal van opties voor je karakter en huisdecoratie. Animal Crossing + DLC

Ik zei het hierboven ook al, maar Animal Crossing mag niet in je lijstje van Cozy Games ontbreken. Ansich is Animal Crossing al Cosy genoeg, maar nog leuker zijn de DLC's (Downloadable content). Zo heb je onder andere Animal Crossing Happy Home Paradise. Deze koop je o.a bij Bol.com waarna je de downloadcode krijgt in je Bol account. 

In dit spel kun je unlimited huizen decoreren en vakantiehuizen ontwerpen. Hoe verder je komt in het spel hoe meer meubels je tot je beschikking krijgt. 

Naast deze DLC heb je regelmatig toffe updates van Nintendo zelf. Zo verscheen kort geleden Mario en zijn vrienden in Animal Crossing New Horizons

Let wel op: Happy Home Paradise is dus een uitbreiding en alleen te spelen wanneer je al beschikt over Animal Crossing New Horizons.