Van hobby naar beroep: Fotograaf


Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door fotografen, van je hobby je beroep kunnen maken is volgens mij één van de mooiste dingen die er bestaat.  Ik weet nog goed dat ik mijn blog begon. Toen nog een vreselijk slechte blognaam met de naam van mijn kat erin verwerkt  (ha)! Tot het serieus begon te worden en ik ineens producten opgestuurd kreeg om te testen en mijn mening hierover te geven. Zowel op mijn eigen blog als andere websites. Het werd mijn baan. Maar op dat moment miste ik een knetter goede camera waar ik de gekregen producten mee kon vastleggen. Ik kocht toen een camera van 250euro. Ik was zielsgelukkig en maakte ineens echte foto's zonder dat je pixels kon tellen. Dit was een systeemcamera waarvan het schermpje uitklapbaar was en ook nog eens kon omdraaien. Dit was in de tijd dat video's maken op YouTube een regelrechte hype werd. Ik zag hier ook wel iets in.... 

Tegenwoordig maak je met je telefoon ook ontzettend mooie foto's en is de kwaliteit in vergelijking met een paar jaar geleden enorm gestegen, maar dat neemt niet weg dat een camera, zeker wanneer je prachtige plaatjes wilt schieten om je beroep ervan te maken, een musthave is. Er is een enorm aanbod en dat aanbod groeit alleen maar verder. 

Als ik geen blog was gestart in mijn jongere jaren, dan had ik zonder twijfel van mijn fotografie hobby, mijn baan willen maken. Zonder twijfel! Ik ben een aantal jaren geleden gevraagd voor verschillende cake smash foto shoots en ook een trouwerij mag ik op mijn cv zetten. Het blijft kriebelen. Ik volg bijvoorbeeld heel veel fotografen op TikTok. Van boudoir tot bruiloften. Het blijft iets magisch wanneer mensen jou uitkiezen van alle fotografen die ons land rijk is, om een herinnering vast te laten leggen door jou.  

Bij Foto de Vakman ben je aan het juiste adres voor alles wat je nodig hebt om van je fotografie hobby je beroep te maken. Zo heb je bijvoorbeeld de Canon Systeemcamera. Met een systeemcamera van Canon kun je echt alle kanten op. Zoals het verwisselen van je lenzen. Je maakt hoge kwaliteit foto's doordat de spiegel is vervangen door een digitale zoeker. Dus je maakt gebruikt van alle voordelen van een spiegelreflex camera en het lichte gewicht van een compacte camera. Dit is een win win! 

De prijzen van de Canon systeemcamera's zijn heel erg uitlopend. Zo heb je voor 999euro een body (zonder lens dus) en een compleet pakket voor bijvoorbeeld 1300euro. Laat je overigens niet gelijk afschrikken door de prijs. Wanneer je serieus bezig bent met fotografie of video en je hiervan je beroep wilt maken, dan heb je binnen no time je uitgave terug verdient. Trust the process. 

Naast camera's heeft Foto de Vakman een enorme keuze uit onder andere statieven, tassen, geheugenopslag, maar ook printers, scanners en verrekijkers ga je hier vinden. Kortom, dé winkel om op te slaan onder je favorieten wanneer je het fotografie virus te pakken hebt. 

Wanneer je je fotografie gear bij elkaar hebt staat je nog 1 ding te wachten, een fotobewerkingsprogramma. Tegenwoordig hoor je veel over Lightroom. Hierin kun je ook je eigen preset maken waardoor je met een simpele druk op de knop dezelfde filter over iedere foto heen zet. Wanneer mensen helemaal weg zijn van je filter, kun je deze zelfs aanbieden voor een klein bedrag. Soms pas je wat licht aan of wat schaduw. Lightroom heb je zowel gratis als betaald. Je kunt in de eerste instantie prima overweg met de gratis versie. Ik durf je alleen niet met zekerheid te zeggen of deze ook voor de laptop of pc is. Wel is hij als app te downloaden voor je telefoon. Het is misschien even puzzelen met Lightroom, maar daarna wil je niet anders meer. 

Wil je het iets simpeler houden? Kan ook. Dan is VSCO een fijn programma. Waar je overigens ook je eigen preset kunt maken maar ook keuze hebt uit veel verschillende filters die eveneens te bewerken zijn qua licht etc. De app is gratis en betaald. Wil je meer filters, ja.. daar betaal dan voor. Maar volgens mij kun je prima onderaan beginnen en zie je vanzelf wat voor jou fijn werkt en wat niet. 

Ondanks dat ik fotografie niet mijn beroep is, mag ik wel heel erg graag foto's maken en zijn mijn kinderen vaak de klos van mijn ideeën. Toch wil ik je een gouden tip geven voor wanneer je koppel shoots wilt gaan doen of je stort op kinderen, gezinnen, het maakt niet uit,  één van DE tips die mij voor altijd bij blijft: Maak het speels. Zet niet je modellen neer en verwacht dat ze stil staan of zitten. Zeker met kinderen is dit echt een gouden tip. Poseren werkt vaak niet en ziet er dan ook net even te gemaakt uit. Om dichtbij je klanten te blijven kan ik je vertellen dat het veel leuker is om je klanten hun eigen ding te laten doen. Zo maak je de meest mooiste kiekjes zoals zij zelf zijn. Heb je bijvoorbeeld een shoot in de duinen of op het strand met een gezin? Laat het gezin lekker wandelen, ronddraaien, spelen, rennen.... en aan jou de taak om deze beelden zo mooi mogelijk vast te leggen ♥ Dat kun jij! 

Ben je big need van meer tips? Dan kan ik je aanraden om rond te speuren op TikTok of Instagram. Veel fotografen in en buiten Nederland delen daar hun gouden tips. Schrijf of sla ze op en ga lekker zelf experimenteren. 

Oh en vergeet je het golden hour ook niet? ;)