Haar hack 101 #1 Haren wassen


Haren wassen doen we allemaal en gemiddeld iedere dag, dat terwijl het wassen van je haar niet iedere dag hoeft. Even tussen ons - het iedere dag wassen van je haar is zelfs ontzettend slecht. Je haar droogt uit en je verwijdert hiermee de talg (ook wel huidsmeer) die bescherming biedt voor je haar. Dus wat je eigenlijk wilt doen is je haar minimaal wassen. 

Ga je van iedere dag je haar wassen naar minimaal, dan moet je rekening houden met een lang proces. Ik zal je even kort door mijn proces heen praten. Er ging bij mij ook geen dag voorbij dat ik mijn haar niet waste. Ik wist niet beter. Tot ik hoorde over het 1 keer per week je haren wassen fenomeen. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik verdiepte mij in deze methode. Ik waste voor de laatste keer mijn haar om het vervolgens een week daarna pas weer te wassen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Na 4 dagen moest ik het wassen aangezien mijn haar zo enorm vet werd. Nog even een kleine side note, ik gebruikte niks voor in mijn haar wat betreft oliën enzovoort. 

Ik zette de teller dus in de eerste instantie op 4 dagen om vervolgens steeds een stapje verder te gaan. En dat was de gouden zet. Uiteindelijk kan mijn haar een week zonder wasbeurt zonder vet te worden. Langzame stapjes zijn dus zeker mijn gouden tip. Sla deze informatie vooral even op want in de volgende alinea ga ik een haar hack met je delen die mijn holy grail blijkt te zijn. 

Ondanks dat ik het wassen van mijn haar flink heb afgebouwd en dit ook absoluut te merken was aan mijn haar, was ik nog niet helemaal tevreden. Uiteraard ben ik er inmiddels achter dat siliconen, alcohol en sulfaten niet oke zijn en totaal niet passen bij een fijne en goede verzorging van je haar. Want wist je haar je haar helemaal niet genetisch bepalend is?  Desalniettemin gebruik ik ook nog een aantal producten waar deze ingrediënten wel in zitten. Little baby steps..... 

Ik ging een stapje verder door de shampoo flessen links te laten liggen en mij te verdiepen in shampoo bars. Ik merk enorm verschil in dit gebruik. Zo hebben ik geen jeukende hoofdhuid meer en zijn er geen schilfers te bekennen. Check! Dat bleek het nog niet helemaal te zijn dus ging ik opzoek naar nog meer. En daar was de grote holy grail numero twee. Niet de onderkant van je haar wassen. Boem. Ik probeerde het uit en sindsdien was ik alleen nog maar mijn hoofdhuid dus niet de onderkant van mijn haar. Wanneer je de onderkant van je haar wast, breekt je haar af en wordt het frizzy. Daar zit helemaal niemand op te wachten natuurlijk. Sinds ik dit doe, smeer ik olie in mijn haar na het douchen, borstel het niet uit, maar laat het drogen aan de lucht. That's it. 

De hoofdhuid wordt vies, dus niet zozeer de punten van je haar. Wanneer je je haar uitspoelt loopt dit langs de onderkant van je haar en dat is meer dan genoeg om de puntjes schoon te maken. 

Dus de volgende keer wanneer je je haar wast probeer je alleen je hoofdhuid te wassen. Dit gaat overigens veel makkelijker met je hoofd naar beneden.  En wil je nog een stapje verder gaan? Was dan je hoofdhuid twee keer. Yes twee keer. Bij een goede kapper wassen ze ook twee keer je haren. Die twee keer heeft je hoofdhuid nodig om echt schoon te worden. Er zijn zelfs speciale pre-shampoos/oliën verkrijgbaar. 

Om het helemaal in één keer goed te doen kun je je haar porositeit checken. Zo kun je gericht op zoek gaan naar producten die perfect bij jou haar passen. Ik heb bijvoorbeeld een lage porositeit, wat inhoudt dat mijn haar moeilijk producten opneemt, maar wanneer er product is opgenomen, het dan ook lang blijft zitten. Wil je zelf je haar porositeit testen? 

- Neem een glas water op kamertemperatuur en een schone haar. (Het is van belang dat je deze test uitvoert met schoon haar.)

- Nu kun je je haar porositeit aflezen door het volgende te bekijken: 

Je haar blijft drijven = Lage porositeit
Je haar zakt tot halverwege het glas = Medium porositeit
Je haar zakt tot de bodem = Hoge porositeit


That's it! Aan de hand hiervan kun je gericht producten shoppen voor je haar en eventueel jezelf een nieuwe haar routine aanleren.