Self care: Elke dag om 06:00 uur opstaan


Eerder dacht ik altijd dat self care alles te maken zou hebben met een maskertje hier en een filmpje daar. Daar kom ik van terug. Self care is zoveel meer dan een maskertje, een boek lezen, een film of serie kijken. Self care is vooral de liefde voor jezelf en wanneer je die liefde voor jezelf hebt, kun je je liefde ook doorgeven aan een ander. Sinds een paar maanden probeer ik een paar kleine aanpassingen in mijn leven aan te brengen die voor mij voor rust zorgen. 

Één daarvan is mijn wekker om 6:00 uur zetten. Iedere ochtend weer. Oke oke behalve op zaterdag en zondag. Dan starten we als gezin rustig op en gun ik mijzelf ook die anderhalf uur extra in bed. 

6:00 uur klinkt voor veel mensen absurd. Je gaat toch niet voor je lol zo vroeg uit bed? Wanneer je op een schappelijk tijdstip naar je bed gaat is 6:00 uur helemaal niet zo een gekke tijd. Maar waarom doe ik dit? 

Mijn kinderen zijn absoluut geen uitslapers. Dat is ook prima. Soms zijn ze voor  5 uur al wakker en soms slapen ze tot 6. Het maakt overigens ook niet uit hoe laat ze naar bed gaan. Ik heb er vrede mee. En dat is ook precies de reden dat ik er vroeg uit ga. Ik heb wanneer ik er om 6uur uit ga, sowieso het eerste uur helemaal voor mijzelf. Ik doe de babyfoon eruit (kinderen slapen samen op één kamer) en ik kan dat uurtje invullen zoals ik dat wil. Is dat met een lekkere meditatie sessie, dan wel gelijk in beweging komen met een rondje sporten van 20 minuten. Linksom of rechtsom, ik kan die tijd indelen en doen wat ik wil. Voor mij is dit uurtje cruciaal. Ik snooze niet en spring er gelijk uit. Dit is dan ook meteen een gouden tip. Hoe langer je snoozed hoe moeilijker het zal worden om uiteindelijk uit bed te stappen. Dit kun je leren, vergt wat motivatie maar het is het waard. Dubbel en dwars. 


Ik begin mijn ochtend met twee grote glazen lauw water, soms een kopje thee ernaast, maar altijd eerst hydrateren na je nachtrust. Daarna pas koffie. Mocht je water nou niks vinden, dan is lauw water met citroensap ook een fijne tip. Dit brengt ook een hoop health benefits met zich mee. Dus hiermee sla je twee vliegen in één klap. 

Wanneer ik mijn koffietje heb gemaakt, steek ik kaarsjes aan, pak ik mijn notitieboekje en ga zitten aan tafel. Het allereerste wat ik doe is een happy thought of the day maken. Dus wat was mijn eerste blije gedachten van de ochtend. Dat zet gelijk de toon van de dag. Vanmorgen schreef ik bijvoorbeeld dat ik mijzelf een stuk fijner, rustiger en energieker voel wanneer ik vroeg op sta. Dat was mijn blije gedachten tijdens het zetten van mijn koffietje. 

Daarna schrijf ik mijn goals op. Iedere dag weer. Dit doe ik nog niet zo lang, maar ik merk nu al dat het voor mij een complete ommekeer is. De goals die ik opschrijf gaan kris kras door elkaar. Zo schrijf ik iedere dag bijvoorbeeld op dat ik meer water wil drinken op een dag en niet alleen maar een klein slokje om mijn mond te hydrateren. 

Door je goals op te schrijven, de doelen die jij wilt behalen, maak je jezelf er iedere dag weer bewust van en hiermee geef je jezelf die motivatie. Bijvoorbeeld door één keer je doelen op te schrijven en daarna niet meer naar te kijken, wordt je niet getriggerd om je doelen ook daadwerkelijk te gaan behalen. Door ze iedere dag op schrijven creëer je een patroon voor jezelf. Een patroon waarmee het makkelijker wordt om je doelen na te streven. 

Denk er maar eens over na, wij als mensheid maken nieuwjaars plannen. Op de lijstjes staan vaak terugkerende dingen zoals stoppen met roken of gezonder eten of afvallen. Maar eenmaal in het nieuwe jaar gaan we al gauw weer terug naar het vertrouwde patroon. Dat probeer je met iedere dag je doelen te zetten te omzeilen. Consistentie is key. 

Je hoeft ook niet iedere dag dezelfde doelen op te schrijven. Je gaat zitten, met jezelf en laat je brein de vrije loop. Zo kun je bijvoorbeeld  de ene dag het doel hebben om binnen een jaar je eigen koekjeswinkel te openen en dag daarna wil je een kunst atelier openen. Door te luisteren naar je hoofd, naar je hart krijg jij langzaam inzicht in je doelen en zodoende kun je daarmee gerichter aan de slag. 

Dagboek
Wat ik ook erg fijn vind is het schrijven van brieven aan mijzelf als een soort dagboek. Dit is (vind ik) iets heftiger, omdat ik iets over mijzelf naar mijzelf moet schrijven. Lieve woorden, geen gedoe over wat ik fout deed, maar een liefdevolle brief of liefdevolle woordne. Het mag ook een paar zinnen zijn. Allemaal goed. Dit zorgt er namelijk ook voor dat je zelfliefde gaat groeien en uiteindelijk ontvang je een omarming van jezelf ♥ Klinkt zweverig, maar dat is het totaal niet. 

Je kunt jezelf door middel van het schrijven van brieven aan je eigen ik, opdrachtjes uitzetten. Voor jezelf. Dit kun je per dag bekijken, begin dus niet gelijk met een gigantische waslijst. Ik had bijvoorbeeld vorige maand erin gezet dat ik de kleding van mijn kinderen moest uitzoeken. Dit zijn maar kleine dingetjes, maar uiteindelijk ben je enorm trots op die kleine dingetjes die toch best wel groots aanvoelen. Dit zeg ik omdat ik vaak alles voor mij uit schuif. Ik stel alles uit en uiteindelijk voel ik mezelf hopeloos omdat ik het niet eerder heb gedaan. 

Een klein voorbeeld: Ik heb altijd (al zeg ik het zelf) de meest uiteenlopende en vooral leuke ideeën. Ik vertel ze aan niemand, maar ik voer ze ook niet uit. Vervolgens zie ik mijn idee voorbij komen bij iemand anders en dat idee wordt een booming business . Tsja dan krab je jezelf wel even een paar keer achter je oren. Toch? Dat is dus nu de afspraak met mijzelf geen dingen meer vooruit schuiven tenzij het echt niet anders kan. 

Ik heb de E-course van Lou gevolgd, fantastisch en dat kan ik ook een ieder van jullie aanraden. Alles valt en staat met jezelf, onthoudt dat goed. Nog beter, knoop het in je oren. 

Nog lang niet ben ik op het punt aangekomen dat ik ook daadwerkelijk een fijn leven heb met mijzelf. Klinkt heel zwaar maar ik bedoel meer dat ik gelukkig wil zijn met mijn eigen aanwezigheid. Het 6uur opstaan is al een enorme verrijking van mijn leven. Ik heb soms ook momenten dat ik echt niet uit bed kan komen. Dan druk ik die snooze knop weer in en ben ik die dag volkomen uit het veld geslagen (aka chagrijnig as hell). Daar wordt niemand vrolijk van. En niemand houdt van haasten in de ochtend. Brrrrrr.

Dus mocht je in de wir war van self care niet weten waar je moet beginnen.... Zet je wekker eens om 6uur. Probeer het gewoon. Ik geloof erin dat je hierdoor al gigantische stap zet op de trap naar self care.