Sparen of beleggen voor je kinderen



Met inmiddels vier kinderen op de teller, is het echt hoog tijd om verder na te denken over de toekomst van onze kinderen. Gaan wij voor onze kinderen sparen of kiezen wij toch voor beleggen? Wat zijn de voor en tegens van beide? Ik ga dit samen met je uitzoeken om je te helpen bij een juiste keuze voor jullie spruitje(s). 

Wij als ouders hebben twee jaar geleden een spaarrekening geopend voor onze vier kids bij een groene bank met de juiste voordelen voor ons en onze kinderen. Tot op heden zijn wij erg content met deze keuze. Opa's, oma's en wij zelf kunnen voor een verjaardag van de meiden een centje op deze rekening storten. De rente loopt door ondanks dat dit minimaal is en het gespaarde bedrag komt pas vrij wanneer de meiden 18 jaar zijn. Ze zitten nu in de leeftijd van 2,3,4 en 6 jaar dus we hebben nog even om er een booming rekening van te maken. 

Ik weet nog goed dat mijn opa en oma een spaarrekening voor mij opende en er iedere maand geld op stortte. Ik was rond de 10 jaar toen wij een aanvraag deden om de spaarrekening open te breken bij de bank. Met goedkeuring van mijn oma. Ik wou namelijk een eigen pony. Tot op de dag van vandaag (hoe jong ik ook was) de beste uitgave die ik op dat moment kon doen. Mijn eigen pony kopen van het spaargeld wat voor mij door de jaren heen gespaard was. Maar dat betekende wel dat mijn spaarrekening leeg was.... 

Een pony kopen van je spaargeld is natuurlijk helemaal de bom, maar toen ik 18 werd, kon ik geen aanspraak maken op mijn spaarrekening voor mijn rijbewijs bijvoorbeeld of wat dacht je van een studie? Iets wat mij op die leeftijd al aan het denken heeft gezet. Ik ben dan ook van mening dat sparen voor je kinderen een investering is in de toekomst van je kinderen. Of wellicht past beleggen beter in jullie straatje. Maar beide kan natuurlijk een optie zijn. Sommige banken bieden je de optie om een doelbeleg rekening te openen. Zo hoef jij jezelf niet in de wereld van het beleggen te storten, maar doet de bank dit voor jou. Met natuurlijk jou als leidraad in de zin van, hoeveel wil je beleggen en hoeveel wil je blijven sparen en in welke fondsen jij wilt beleggen. 

Beleggen heeft  natuurlijk voor- en nadelen. Een groot voordeel van beleggen is dat je een hoger rendement hebt dan bij het sparen via een spaarrekening. Maar hier zit uiteraard ook weer een addertje onder het gras, want naast het hogere rendement kun je ook je geld verliezen. Dat is zuur.  Lees je van te voren goed in waar je in wilt beleggen en hoe het precies werkt. Je hebt hier ook hele fijne en bovendien snelle cursussen voor die je alle kneepjes van het vak leren. 

Want wist je bijvoorbeeld dat aandelen in goud kopen een populaire mogelijkheid is om te beleggen? Je koopt goud en wanneer de waarde van je goud is gestegen verkoop je het mét winst. Dit is natuurlijk veel te mooi om het zo simpel te bekijken maar in theorie werkt dit zo. Beleggen kun je ook weer in verschillende takken doen. Door bijvoorbeeld een bewijs van goud te kopen op de beurs. Veel minder gedoe. 

Naast beleggen in goud kun je ook zilver kopen. Dit is minstens zo effectief als goud. Vraag het maar eens aan de eerste de beste belegger in goud. Ze zullen je vrijwel bijna altijd adviseren om ook een beetje zilver te kopen. Zilver is goedkoper om te kopen en daarbij is de afgelopen jaren gebleken dat beleggen in zilver een hoger rendement kan opleveren dan beleggen in goud. Is interesse hierin aangewakkerd dan spoor ik je aan om de website in bovenstaande linkjes grondig te lezen. Boordevol informatie die het beleggen en de keuze die eraan vooraf gaat makkelijker zal maken. 

Dit zijn belangrijke onderwerpen waar we vaak een beetje lacherig over doen en zeggen "oh maar dat komt wel goed". Uiteindelijk zijn wij pas begonnen met sparen voor onze kinderen toen de oudste 4 jaar was. Voor mij (achteraf) 4 jaar te laat. Je kunt op het Nibud precies inzien wat de gemiddelde maandelijkse kosten van een studie zijn. Denk hierbij ook huur, zorgverzekering en noem het maar op. De gemiddelde kosten kunnen oplopen tot € 12.000 per jaar! 

De keuze maken voor sparen of beleggen is helemaal aan jezelf. Maar beide kan net zo goed. As I said, lees je van tevoren goed in. Leg voor en tegens tegenover elkaar en maak dan pas je keuze.