Doorgaan naar hoofdcontent

Zo onderga jij een oxytocine boost

Gaat er een belletje rinkelen bij het horen van het woord Oxytocine? Ook wel liefdeshormoon, knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Dit zijn bijnamen die gegeven zijn aan oxytocine . En zoals deze bijnamen doen vermoeden speelt oxytocine een belangrijke rol in de menselijke binding. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens de bevalling en borstvoeding. Dit maakt dat oxytocine de sleutel is tot de band tussen ouder en kind.  Seksuele intimiteit, knuffelen, zoenen, het zijn allemaal activiteiten die de productie van oxytocine aansturen, wat tegelijkertijd ook de banden tussen volwassenen kan versterken. Je lichaam produceert van nature oxytocine, maar we kunnen er altijd een schepje bovenop doen om je oxytocine aanmaak te vergroten.  Yoga In 2013 is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat yoga kan helpen om de productie van oxytocine te verhogen.  Naast de hogere productie van oxytocine heeft yoga op veel meer manieren invloed op je happy hormonen. Zoals Dopamine. Die beter beke

Sparen of beleggen voor je kinderenMet inmiddels vier kinderen op de teller, is het echt hoog tijd om verder na te denken over de toekomst van onze kinderen. Gaan wij voor onze kinderen sparen of kiezen wij toch voor beleggen? Wat zijn de voor en tegens van beide? Ik ga dit samen met je uitzoeken om je te helpen bij een juiste keuze voor jullie spruitje(s). 

Wij als ouders hebben twee jaar geleden een spaarrekening geopend voor onze vier kids bij een groene bank met de juiste voordelen voor ons en onze kinderen. Tot op heden zijn wij erg content met deze keuze. Opa's, oma's en wij zelf kunnen voor een verjaardag van de meiden een centje op deze rekening storten. De rente loopt door ondanks dat dit minimaal is en het gespaarde bedrag komt pas vrij wanneer de meiden 18 jaar zijn. Ze zitten nu in de leeftijd van 2,3,4 en 6 jaar dus we hebben nog even om er een booming rekening van te maken. 

Ik weet nog goed dat mijn opa en oma een spaarrekening voor mij opende en er iedere maand geld op stortte. Ik was rond de 10 jaar toen wij een aanvraag deden om de spaarrekening open te breken bij de bank. Met goedkeuring van mijn oma. Ik wou namelijk een eigen pony. Tot op de dag van vandaag (hoe jong ik ook was) de beste uitgave die ik op dat moment kon doen. Mijn eigen pony kopen van het spaargeld wat voor mij door de jaren heen gespaard was. Maar dat betekende wel dat mijn spaarrekening leeg was.... 

Een pony kopen van je spaargeld is natuurlijk helemaal de bom, maar toen ik 18 werd, kon ik geen aanspraak maken op mijn spaarrekening voor mijn rijbewijs bijvoorbeeld of wat dacht je van een studie? Iets wat mij op die leeftijd al aan het denken heeft gezet. Ik ben dan ook van mening dat sparen voor je kinderen een investering is in de toekomst van je kinderen. Of wellicht past beleggen beter in jullie straatje. Maar beide kan natuurlijk een optie zijn. Sommige banken bieden je de optie om een doelbeleg rekening te openen. Zo hoef jij jezelf niet in de wereld van het beleggen te storten, maar doet de bank dit voor jou. Met natuurlijk jou als leidraad in de zin van, hoeveel wil je beleggen en hoeveel wil je blijven sparen en in welke fondsen jij wilt beleggen. 

Beleggen heeft  natuurlijk voor- en nadelen. Een groot voordeel van beleggen is dat je een hoger rendement hebt dan bij het sparen via een spaarrekening. Maar hier zit uiteraard ook weer een addertje onder het gras, want naast het hogere rendement kun je ook je geld verliezen. Dat is zuur.  Lees je van te voren goed in waar je in wilt beleggen en hoe het precies werkt. Je hebt hier ook hele fijne en bovendien snelle cursussen voor die je alle kneepjes van het vak leren. 

Want wist je bijvoorbeeld dat aandelen in goud kopen een populaire mogelijkheid is om te beleggen? Je koopt goud en wanneer de waarde van je goud is gestegen verkoop je het mét winst. Dit is natuurlijk veel te mooi om het zo simpel te bekijken maar in theorie werkt dit zo. Beleggen kun je ook weer in verschillende takken doen. Door bijvoorbeeld een bewijs van goud te kopen op de beurs. Veel minder gedoe. 

Naast beleggen in goud kun je ook zilver kopen. Dit is minstens zo effectief als goud. Vraag het maar eens aan de eerste de beste belegger in goud. Ze zullen je vrijwel bijna altijd adviseren om ook een beetje zilver te kopen. Zilver is goedkoper om te kopen en daarbij is de afgelopen jaren gebleken dat beleggen in zilver een hoger rendement kan opleveren dan beleggen in goud. Is interesse hierin aangewakkerd dan spoor ik je aan om de website in bovenstaande linkjes grondig te lezen. Boordevol informatie die het beleggen en de keuze die eraan vooraf gaat makkelijker zal maken. 

Dit zijn belangrijke onderwerpen waar we vaak een beetje lacherig over doen en zeggen "oh maar dat komt wel goed". Uiteindelijk zijn wij pas begonnen met sparen voor onze kinderen toen de oudste 4 jaar was. Voor mij (achteraf) 4 jaar te laat. Je kunt op het Nibud precies inzien wat de gemiddelde maandelijkse kosten van een studie zijn. Denk hierbij ook huur, zorgverzekering en noem het maar op. De gemiddelde kosten kunnen oplopen tot € 12.000 per jaar! 

De keuze maken voor sparen of beleggen is helemaal aan jezelf. Maar beide kan net zo goed. As I said, lees je van tevoren goed in. Leg voor en tegens tegenover elkaar en maak dan pas je keuze. Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.