Doorgaan naar hoofdcontent

Zo onderga jij een oxytocine boost

Gaat er een belletje rinkelen bij het horen van het woord Oxytocine? Ook wel liefdeshormoon, knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Dit zijn bijnamen die gegeven zijn aan oxytocine . En zoals deze bijnamen doen vermoeden speelt oxytocine een belangrijke rol in de menselijke binding. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens de bevalling en borstvoeding. Dit maakt dat oxytocine de sleutel is tot de band tussen ouder en kind.  Seksuele intimiteit, knuffelen, zoenen, het zijn allemaal activiteiten die de productie van oxytocine aansturen, wat tegelijkertijd ook de banden tussen volwassenen kan versterken. Je lichaam produceert van nature oxytocine, maar we kunnen er altijd een schepje bovenop doen om je oxytocine aanmaak te vergroten.  Yoga In 2013 is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat yoga kan helpen om de productie van oxytocine te verhogen.  Naast de hogere productie van oxytocine heeft yoga op veel meer manieren invloed op je happy hormonen. Zoals Dopamine. Die beter beke

Voor jezelf werken: Dit vind ik ervan

Beeld Unsplash


12 jaar geleden (oudje) begon ik uit verveling een blog. Ik maakte een gratis website met een ongelooflijk bizarre naam. Die zal ik je besparen ha! Ik volgde twee grote bloggers en daar werd ik zo door geïnspireerd, dat ik besloot mijn eigen stukjes te gaan schrijven. Dat ging eigenlijk meteen goed en zo werd mijn "droombaan" geboren. Ik kreeg nieuwe producten opgestuurd om uit te proberen. Ik kreeg kleding, schoenen, tassen. Niets te klagen. Na 2 jaar kon ik mijzelf dan ook echt one of the guys op bloggebied noemen. Ik werd gevraagd voor campagnes en zo bleef mijn baan groeien. Intens gelukkig! 

Ik kreeg kindjes en de wereld van het bloggen werd alsmaar groter. Er kwamen social media kanalen als Instagram aan te pas. Alles ging te snel dus ik zette het bloggen op een laag pitje. In 2017 maakte wij DE afspraak bij de kvk en ons kindje was geboren. Vol goede moed pakte ik alles weer op. Ging mee in de wereld van het Instagrammen en daar ben ik niet meer mee gestopt. Het lijkt allemaal heel mooi, dat voor jezelf werken maar er hangen natuurlijk ook nadelen aan. Of laat ik zeggen, voor en nadelen. Want natuurlijk is voor jezelf werken niet alleen maar nadelig! 

- De financiële tak bijvoorbeeld. Enerzijds ben je financieel onafhankelijk maar toch ook weer niet. Wat als je even geen campagnes doet of er zijn geen klanten? Er zijn bijvoorbeeld maanden waarin de campagnes minimaal zijn en je dus in theorie ook niets verdient. Hierbij moet je creatief zijn en dan komt het allemaal wel goed. Je kunt er bijvoorbeeld iets naast doen zodat je altijd verzekerd bent van een inkomen en dat neemt ook gelijk de druk van de ketel wanneer er even geen campagnes en/of klanten zijn. 

- Let's talk about kerstpaketten; de laatste keer dat ik deze kreeg was in mijn catering periode. Lang lang lang geleden. Dat blijft toch wel een magisch moment,  je kerstpakket in ontvangst nemen. Absoluut klaag ik niet want tijdens zulke periodes zijn er ook genoeg pakketjes open te maken met nieuwe collecties bijvoorbeeld. Maar je moet jezelf eigenlijk voorzien van een knetter leuk pakket. Waarom? Omdat je dat verdient als harde werker.  Ook leuk vind ik de oudejaarsgeschenken. (ja kunt niet vroeg genoeg beginnen) Ik kende het niet, maar kwam het toevallig tegen. Wanneer ons bedrijf uiteindelijk mensen in dienst kan nemen is dit wel iets waar ik mijn werknemers mee zou willen belonen. Maar goed wanneer je dus voor jezelf werkt moet je jezelf ook voorzien van een kerst/oudejaarsgeschenk. Ook leuk om met collega zzp'ers onderling iets af te spreken. 

- Werken zonder collega's. Het klinkt voor de één intens fijn terwijl de ander er niet aan moet denken. Je bent altijd op jezelf aangewezen en dat kan soms behoorlijk eenzaam zijn. Nou heb ik het geluk dat mijn geliefde wederhelft en tevens collega, zijn werk ook samen met mij kan doen. Andere manieren zijn natuurlijk zoom meetings of ergens meeten met collega's waar je samen kunt werken onder het genot van een heerlijke latte.

- Wanneer je bijvoorbeeld vanuit huis werkt voor jezelf ben je eigenlijk nooit klaar. Het sluipt er toch vaak even in om 's avonds nog dit of dat te doen. Been there done that. Inmiddels hebben wij een fijn ritme kunnen creëren zodat wij niet altijd bezig zijn. Mijn ultieme tip hierin is: Zorg dat je geen mail ontvangt op je telefoon. Het is makkelijk want je kunt gelijk belangrijke mail beantwoorden maar het is ook tricky om dan alsnog de hele dag bezig te zijn. 

- Om gelijk even op het bovenstaande in te haken, je eigen tijd indelen. Dat is leuk! Heel erg leuk of fijn is misschien een beter woord. Ook hierin zit een valkuil. Oh nee doe ik morgen wel. Compleet tegenstrijdig met hierboven maar je hebt wel een flinke dosis zelfdiscipline nodig. Je kunt hiervoor genoeg tips vinden op het wereld wijde web. Bijvoorbeeld de wekker methode die je overigens ook kunt toepassen voor het verwerken van je email.

- De administratie, you love or hate the job. Om de drie maanden zitten wij aan tafel om alle bonnetje voor het bedrijf in te voeren, de balans op te maken en noem al die administratieve werkzaamheden maar op. Dan heb ik nog niet eens de facturen benoemt. Dit is een georganiseer van jawelste. Daar moet je echt even je weg in vinden. 

- Hoe heerlijk is het om je eigen vakantie te bepalen? Je kun vakantie nemen wanneer jij wil. Zo fijn! Ik heb vier kids en werk vanuit huis. Dat is soms best lastig te combineren maar met schoolvakanties en dergelijke kun je makkelijk je werk daarop aanpassen omdat je immers je eigen tijd in deelt. Win win.

- Maar naast alle voordelen en nadelen is voor mij wel één van de grootste voordelen; Hoe meer je werkt hoe meer je verdient. Je bepaalt in principe zelf je loon. Hoe harder jij werkt, hoe hoger je beloning. 

Dan heb ik het nog niet eens gehad over eventuele ziekte, pensioen enzovoort. Er zijn dus eigenlijk een heleboel voor en tegens af te strepen wanneer je voor je jezelf wilt beginnen. Maar de allerbelangrijkste afweging die je moet maken: Heb ik genoeg zelfdiscipline. Mijn valkuil vaker dan mijn lief is! 

In ieder geval ga ik maar vast opzoek naar een oudejaarsgeschenk voor mijn collega en lieve wederhelft ;)   

Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.