Kinderen stapelen met een stapelbed

Beeld: Instagram

Ik krijg regelmatig de vraag als mama van vier kids of ze allemaal een eigen slaapkamer hebben. Nee, dat hebben ze niet. We hebben drie slaapkamers. Proppen for life huh. Het is soms behoorlijk lastig om een beetje orde in de chaos te scheppen met alle kids en hun slaapkamer. Hoe lossen we dit op? 

De jongste, Quinn slaapt al bij ons vanaf de geboorte. Het voelde voor ons goed om dit zo te doen. En laten we eerlijk zijn; bij de laatste doe je het net allemaal even iets anders. Dat kan ik nu voor 100% beamen. De één na jongste slaapt af en toe met haar twee jaar oudere zus op de slaapkamer. Deze oudere zus is een vroege vogel en geen van de andere meiden kan dit handelen. 05:30 en mevrouw is klaarwakker en ready voor de dag terwijl haar zussen nog makkelijk tot 07:30 door zouden kunnen slapen. Dit brengt vooral veel chaos met zich mee. Dus eens in de zoveel tijd verbouwen wij de boel en wisselen we het af met slapen. De ene keer slaapt ze bij haar oudere zus en daarna weer bij haar jongere zusje. Zo blijft iedereen in een fijn slaapritme en lopen er niet 3 zwaar vermoeide meiden rond. 

Toen ik jong was had het ik te gek gevonden om met mijn zussen op één kamer te slapen. Hoeft niet per se een grote kamer te zijn, maar door middel van stapelbedden. Dat is een prima oplossing. Ik vond het namelijk al tof om in een stapelbed te slapen wanneer wij met de klas op schoolreisje gingen. Dat was toch genieten to the max?! De wereld van stapelbedden is enorm. Van twee persoons stapelbed tot zelfs een drie persoons. Daar heb ik sinds ik moeder ben veel oren naar gekregen. Zo houden ze nog ruimte over om voldoende te kunnen spelen. 

Voor ons staat dus een stapelbed op de planning. Ik wil eigenlijk eerst voor een tweepersoon stapelbed gaan tot onze jongste twee aan een groot bed toe zijn. Picture this; vier meiden en twee stapelbedden. Jaaaa! Een wit stapelbed met een lade eronder zodat je naast het praktische gedeelte van een stapelbed ook direct extra opbergruimte creëert voor het oh zo weinige speelgoed wat kinderen hebben ;) 

Tijdens mijn zwangerschap van de jongste, vond ik een geweldig plaatje van een mama die zelf een stapelbed had gebouwd met haar wederhelft. Met niet 1, niet 2, niet 3 maar 4 verdiepingen. Ik sloeg hem op en probeerde hem nu weer terug te vinden #missionimpossible maar ik werd lichtelijk hysterisch, in a good way, toen ik het plaatje zag. Wij wonen in een nieuwbouwhuis met een vrij hoog dak. Dus an sich zou dat hier prima passen. De vraag is wel of je kind zo hoog zou willen slapen op de vierde verdieping ha. 

Naast het idee voor een twee persoonsstapelbed vind ik een stapelbed voor 3 personen ook helemaal te tof. Dit bed is trouwens ook een handig voor wanneer je twee kids hebt. Onder het stapelbed voor 3 personen heb je namelijk een uitschuifbaar bed. Ideaal voor loges. 
Deze vind ik bijvoorbeeld helemaal het einde. Het veilige en knusse gevoel doordat het stapelbed aan de achterkant en voorkant dicht is en de lade eronder voor alle troep. Dit is het het Double Rookie White bed van Perfecthomeshop. Ook heel tof om bij dit stapelbed te doen; De witte platen behangen! 

Al met al ben ik er nog niet helemaal over uit, maar voordat de kids allemaal in een stapelbed kunnen, duurt nog even. De twee oudste slapen nu bijna altijd samen. Tenzij de oudste even moet acclimatiseren van de vroege ochtenden door haar jongere zusje. We kochten een halve hoogslaper (wat uiteindelijk het zoveelste bed was dat wij kochten en dit was een blijvertje) waaronder ook nog een matras kan liggen. Ideaal.

We hebben inmiddels al zoveel gewisseld met bedden en slaapkamers dat we volgens mij alle opstellingen wel een keer hebben gehad. Binnen een jaar tijd hebben de meiden drie verschillende bedden geprobeerd maar alles bleek het net niet te zijn. We hebben zelfs een tweepersoonsbed geprobeerd waar de twee oudste samen in konden slapen. Alleen werd het ruzie. Je ligt op mijn kant hoorde wij iedere avond. Met als afsluiter een slaapkamer vol gillende (keuken) meiden. Ruzie om een matras :') 

Ik gok dat we altijd wel een beetje blijven schuiven met de indeling. Totdat we de ideale stapelbedden hebben gescoord natuurlijk ;-). Maar het bij elkaar slapen van de meiden en dat is ook helemaal prima en is natuurlijk supergezellig. Vaak krijgen wij de vraag: 'Staat er een verhuizing op de planning?' Nee. Zolang de meiden hier op de basisschool zitten tegenover ons huis, blijven wij hier wonen. We hebben een nieuwbouwhuis die wij nog ruim kunnen uitbouwen bovenop het huis bijvoorbeeld. Dus het is een praktisch huis die met ons mee kan groeien. Uiteindelijk verdienen de meiden natuurlijk ook allemaal hun eigen slaapkamertje, alhoewel.......ze slapen geen van allen liever alleen. Ik snap dat!

De wedervraag die ik ook vraag krijg "vindt je het niet vervelend dat je kinderen bij elkaar moeten slapen?" Nee! Allerminst vervelend. Ik denk dat dit juist goed is voor hun band onderling. Daarbij kun je de eerste beste oma vragen hoe zij vroeger sliepen. Soms met met 8 kinderen op 1 kamer. En het allerleukste hieraan vind ik dat bijna iedere oma dit als leuk en positief heeft ervaren ♥