5 rituelen voor meer zelf liefde
2020 was hét jaar van zelf liefde en self care. Booming werd het op Instagram. Ik werd meegesleurd in deze hippe hype. Ik besloot om te gaan leren om meer van mijzelf te gaan houden. Want hoe kan iemand anders van je houden, wanneer je niet van jezelf houdt? Met die vraag ben ik begonnen aan mijn reis voor meer zelf liefde. Een kleine side note, ik ben er nog lang niet. Verwacht ook niet dat je binnen een paar dagen een sky high zelfliefde ontwikkeld. Dit is een proces. It takes time! Wees geduldig en geef niet op.

This is the beginning of loving yourself. Welcome home

De belangrijkste vraag die je jezelf moet gaan stellen, kan ik dit alleen of heb ik hier een klein beetje hulp bij nodig. Hulp vragen moet je ook leren maar vergeet niet dat vragen om hulp het moedigste is wat je kunt doen voor jezelf. Je bent dapper wanneer je jezelf toe laat te vragen om hulp. Schaam je niet en voel je vooral niet schuldig. Ik vond hulp vragen ook heel erg moeilijk maar je kunt het jezelf leren, net zoals je jezelf kunt leren meer van jezelf te gaan houden. Rug recht, jij kan dit!

Dit brengt mij dan ook meteen bij mijn eerste ritueel – Lezen! Makkelijker kunnen we het niet maken. Ik weet uit ervaring dat ook dit kan zorgen voor de nodige obstakels hoor. Ik heb enorm veel aan het boek van Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard. Ik leende hem bij de bieb en was verkocht. Een boek wat je helpt om na te denken over bepaalde dingen in het leven zoals bijvoorbeeld hulp vragen. Voor mij is dit hét boek wat iedereeen in haar kast moet hebben staan. Maar ook boeken als bijvoorbeeld Ongetemd leven van Glennon Doyle. Zie je wat ik je probeer duidelijk te maken? Pak in de eerste instantie een boek waar je iets van kunt leren. Er zijn namelijk ook genoeg boeken in de categorieën zelf liefde en self care. Ik vond dit altijd een beetje gek, een boek lezen om meer van jezelf te gaan houden. Maar eenmaal over die drempel, lees ik het liefst boeken waar ik iets van kan leren zowel op spiritueel gebied als bijvoorbeeld boeken over het ouderschap.


Lingerie is not about seducing men: it's about embracing womanhood

Ik ben altijd obsessed geweest met lingerie. Ik vond het bij andere vrouwen zo enorm magisch staan. Een setje wat helemaal bij elkaar past en niet bij elkaar geraapt, met gaten en so not sexy. Moms can relate ;) Nooit geweten dat lingerie echt voor jezelf is. Ik had geen model voorbeeld hoe je je op en top vrouw zou kunnen laten voelen. Lingerie was iets speciaals voor een man en daar ben ik het keihard mee oneens. Lingerie is niet voor een man. Lingerie is voor jezelf. Lingerie laat je sexy voelen, lingerie geeft je boost, lingerie is niet gewoon maar een stukje kleding. Lingerie is niet voor een speciale gelegenheid. Lingerie is voor nu! En pas achteraan het lijstje komt de man wellicht aan bod. Maar voor nu leggen we de focus op jou en alleen jou! Mijn allerbeste en fijnste tip, investeer in fijne maar vooral mooie en heerlijk zittende lingerie. Ook hoef je niet gelijk te denken aan strings, want hipsters of een “normale” onderbroek is ook f*cking sexy. Het gaat namelijk om de persoon die de lingerie draagt. Nu draag ik bijvoorbeeld geen bh's. In iedergeval niet meer met beugels en vulling. Ik vind bralettes zo zo zo mooi en ze zitten heerlijk. Maar wanneer jij jezelf lekker voelt (en sexy – very importent) in een bh met beugels en vulling, yes you go girl!!

Waar ik ook intense sexyness in zie zijn
body's. Een onderbroek en top aan 1 stuk. Zie het als een onesie – Knipoog! Hier heb je er sowieso een paar van in je stash nodig. Hoe creeër je hiermee je zelfliefde? Dat is heel simpel. Door lingerie te dragen waar jij zelf van gaat blozen. Of zoals Marie Kondo zou zeggen: Lingerie wat je spark joy geeft. Kriebels in je buik wanneer je er naar kijkt. Dat is 1 van de belangrijkste tips die ik je kan meegeven in je reis. Wanneer je jezelf in de spiegel ziet en je wilt blijven kijken, dat is waar je naartoe wilt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld kleine oefeningen te doen voor de spiegel. Ik snap dat dit soms best confronterend kan zijn. Been there done that. Moet je leren! Zet muziek en doe een dansje voor de spiegel terwijl je naar jezelf kijkt. Zet muziek aan waar jij je goed bij voelt. Hieronder deel ik een lijstje met mijn eigen muziek tips voor net dat beetje extra – if you know what i mean! Herhaal dit meerdere keren verspreid over een paar dagen. Ik kan mij namelijk voorstellen dat je er niet op zit te wachten om iedere dag een happy dance te doen. Of zullen we hem de self love dance noemen? #selflovedance Mocht je dit lezen en kun je eigenlijk niet meer wachten, dat begrijp ik helemaal. Bij LASCANA.nl scoor je heerlijke lingerie setjes en je hebt ze snel in huis. Op de website kun je ook makkelijk je bh maat opmeten indien je al in eeuwen geen nieuwe lingerie meer hebt gekocht. Been there done that!


Playlist

I see red – Everybody loves an Outlaw

Earned it – The Weeknd

Prisoner – Raphael Lake

River – Bishop Riggs

Here she comes again – Röyksopp

Girls like you – Maroon 5

Purple rain – Prince

Who you are – Jessie J

Kill this love – Blackpink

Truly Madly Deeply – Savage Garden

Bang Bang – Jessie J

Love Yourself – Justin Bieber


Er zijn oneindig veel nummers die je kunt inzetten om je happy dance te doen voor de spiegel. Er is geen goed of fout. Iedere dag heb je weer een andere mood. Maar bovenstaand lijstje is een beetje globaal waar ik altijd erg lekker op ga.


Paper has more patience than people – Anne FrankIk heb het al vaker benoemd op mijn blog, maar het bijhouden van een dagboek werkt geestelijk enorm fijn. Oneindig veel dagboeken heb ik vroeger zelf geschreven die mij ook hebben geholpen om sommige gebeurtenissen of hersenspinsels een plekje te geven. Schrijf het van je af, werd mij ooit verteld. Dat werk werd er aan toe gevoegd. Die is gek dacht ik nog. Maar niets is minder waar. Van jezelf afschrijven helpt. Een kleine tip tussendoor, is in slaap vallen een dingetje? Dan kun je proberen om al je gedachten die op dat moment de overhand nemen op te schrijven in een boekje. Bewaar dit boekje in de buurt van je bed. Vaak wanneer wij tot rust komen nemen onze hersenen een loopje met ons. Dat is niet erg. Maar wel vervelend wanneer je wilt gaan slapen. Wanneer je het opschrijft ben je het kwijt. Echt waar, probeer het maar. Eigenlijk werkt dit overdag precies hetzelfde. Je hebt verschillende invulboeken bijvoorbeeld
Het 6 minuten dagboek van Dominik Spenst.

Jezelf gelukkig schrijven in 6 minuten per dag. De reviews zijn laaiend enthousiast. Nou heb je natuurlijk geen echte journal nodig, een notitieboekje voldoet ook prima. Maar het 6 minuten dagboek is bijvoorbeeld een fijn hulpmiddel voor zelf reflectie. Juist waar wij zo hard naar opzoek zijn. Dit is maar voorbeeld, er zijn namelijk nog veel meer journals die je kunnen helpen om je doel te behalen richting je reis van zelfliefde.Dear Self,

I know you're doing the best you can.

I believe in you.
Keep going.

Love, me

Een brief schrijven naar jezelf, confronterend maar een mooie manier om aan jezelf te laten weten dat je van haar houdt. Bewaar de brief op een plek waar je hem na bijvoorbeeld 2 weken weer kunt pakken. Lees hem hardop voor en luister gelijktijdig naar je gevoel wat je krijgt tijdens het lezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen brief aan mijzelf heb geschreven. Over drempels gesproken. Het is moeilijk om iets liefs of iets moois tegen jezelf te moeten zeggen. Ook dit is weer een leerproces. Uiteindelijk gaat het wennen. Zie het als manifesteren. Hoe vaker jij iets herhaalt, hoe sneller jij er in gaat geloven. Dat is al jaren mijn motto!

Weetje niet hoe je een brief aan jezelf moet beginnen? Hieronder een paar mooie voorbeelden die je in je brief kunt verwerken;


Een paar redenen waarom je van jezelf houdt...

♥ Dingen waar je trots op bent...

♥ Wat zou je vaker met jezelf willen doen...

♥ Wat verdien jij...

♥ Je mooie eigenschappen...

♥ Hoe ga je jezelf laten zien dat je van jezelf houdt...
A flower does not think of competing

to the flower next to it.

It just blooms.


Iets wat ik altijd benoem in mijn tips voor onder andere meer rust en een gelukkiger leven, is mediteren. Het klinkt in de eerste instantie zo suf en zweverig. Maar once you've done it, wil je niet meer terug. Zie het als een gezonde verslaving. Een fijne verslaving. Mediteren kan je lichaam en geest rust geven, je naar je hogere zelf brengen maar ook meer van jezelf laten houden. Sta open voor een meditatie, kom tot rust en luister naar je ademhaling. De eerste keer mediteren was voor mij de knop om dit vaker te doen.

Op Youtube kun je verschillende meditatie filmpjes vinden. Ik vind bijvoorbeeld die van Sanny zoekt geluk enorm prettig om te luisteren. Maar ook op Spotify ga je een reeks aan meditatie podcasts vinden. Ik heb nog niet DE perfecte podcast gevonden maar je kunt er altijd even dieper induiken. Ik gebruik zelf het liefst Youtube hiervoor. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt voor een fijne meditatie is jezelf, een fijn miditatiekussen. Kan ook gewoon een kussen vanaf je bank zijn of je slaapkussen. Creeër een fijne setting. Zo zet ik altijd kaarsjes aan, inclusief een wierrookje die bij mijn mood van dat moment past.


Dit zijn slecht 5 voorbeelden die mij helpen tijdens mijn reis. Maar zo heb je natuurlijk oneindig veel manier waarop je je zelf liefde een boost kunt geven. Denk aan shoppen voor nieuwe kleding, in bad gaan, tijd maken voor jezelf, in plaats van een boek schrijven voor een uitgever kun je een boek schrijven voor jezelf. Voor als je later groot bent! Hardlopen of sporten kan ook bijdragen aan meer liefde voor jezelf. Maar om af sluiten heb ik nog 1 tip die ik je wil meegeven;Tell yourself “I love you” everyday damn day!