Doorgaan naar hoofdcontent

Zo onderga jij een oxytocine boost

Gaat er een belletje rinkelen bij het horen van het woord Oxytocine? Ook wel liefdeshormoon, knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Dit zijn bijnamen die gegeven zijn aan oxytocine . En zoals deze bijnamen doen vermoeden speelt oxytocine een belangrijke rol in de menselijke binding. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens de bevalling en borstvoeding. Dit maakt dat oxytocine de sleutel is tot de band tussen ouder en kind.  Seksuele intimiteit, knuffelen, zoenen, het zijn allemaal activiteiten die de productie van oxytocine aansturen, wat tegelijkertijd ook de banden tussen volwassenen kan versterken. Je lichaam produceert van nature oxytocine, maar we kunnen er altijd een schepje bovenop doen om je oxytocine aanmaak te vergroten.  Yoga In 2013 is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat yoga kan helpen om de productie van oxytocine te verhogen.  Naast de hogere productie van oxytocine heeft yoga op veel meer manieren invloed op je happy hormonen. Zoals Dopamine. Die beter beke

Stoppen met roken || Mijn tipsZo'n 5 jaar geleden stopte ik cold turkey met roken. Ik werd 's morgens wakker, at mijn muesli met yoghurt in de tuin en had ineens behoefte om uit het niets te stoppen. Ik had totaal geen zin om een sigaret aan te steken. En vanaf dat moment lukte het mij om dit 3 maanden vol te houden. 3 maanden was een mijlpaal kan ik je vertellen. Hierna ben ik weer begonnen door slechte invloeden ;) Omdat ik op Instagram wat vragen kreeg over hoe ik ben gestopt met roken, niet 1 keer maar 2 keer ga ik je vandaag een stukje op weg helpen met mijn tips.


Als je wilt stoppen met roken kan ik nu alvast vertellen dat je hier voor duizend % achter moet staan. Doe je dit niet, dan is het volhouden alleen maar moeilijker. Ooit las ik iets over een knop die je moet vinden. Ik vond het maar onzin. Tot ik inderdaad zelf die knop vond. Maar laten we bij het begin beginnen.

Maak een doel 

Overweeg je al een een tijdje om te stoppen met roken? Dat is de eerste stap! Daarnaast heb je een doel nodig. Iets wat je van jezelf eindelijk mag doen omdat je gaat stoppen of bent gestopt. Belangrijk om dit van tevoren te plannen. Ik wil bijvoorbeeld ooit in mijn leven de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Dat is iets wat al zolang op mijn bucketlist staat. Toen ik de eerste keer stopte met roken was dit mijn doel. Stoppen met roken, dan mocht ik mezelf inschrijven voor de Vierdaagse. Een week na het stoppen ben ik begonnen met lange wandelingen maken van ongeveer 6 kilometer. Dat was een enkeltje ;) In totaal dus 12 kilometer en dit ging mij enorm goed af. Ik had de smaak te pakken en het voelde ook echt als een beloning. Tot op de dag van vandaag heb ik mijzelf nog niet ingeschreven. Ik hield het namelijk maar 3 maanden vol om geen sigaret aan te raken.

Knabbelen en sabbelen
Wat voor mij die eerste weken ook hielp als een tierelier was iets zoeken waar ik op kon knabbelen. Sommige mensen hebben dit bijvoorbeeld met lolly's, anderen hebben het met plastic koffie lepeltjes en ik? Ik had een enorme craving voor olijven met pitten. Gigantische potten kocht ik en daar deed ik zo'n 2 dagen mee. Dit is denk ik wel mijn grootste redder in nood geweest. Dus ga op zoek naar iets waar je op kunt kauwen of sabbelen!

E-sigaret
Eentje die niet mag ontbreken in mijn top tips voor het stoppen met roken is de E-sigaret. Tijdens mijn eerste keer stoppen, heb ik mijzelf ingelezen in de wereld van de E-sigaret. Er ging een wereld voor me open en ik vroeg mijzelf af waarom niet iedereen massaal hun sigaretten inruilde voor dit dingetje. Ik kende wat mensen om mij heen die ook gestopt waren met roken met behulp van een E-sigaret. Ik kan er zelf niet over meepraten maar de verhalen waren prettig om naar te luisteren.

De wereld van de E-sigaret is groot. Erg groot! Je kunt kiezen uit weet ik hoeveel verschillende soorten en maten. En er is er eentje voor ieder budget. Als starter kun je bijvoorbeeld kiezen voor de starterset. Op deze manier kun je eerst kennismaken met het fenomeen E-sigaret en aan de hand daarvan kun je wellicht kijken naar iets wat echt bij je past. Of misschien ben je wel om na de eerste keer dampen met de starterset.

Een E-sigaret kan dus een uitkomst bieden bij het stoppen met roken. Deze kan je bijvoorbeeld begeleiden in fases en zo je nicotine verslaving naar 0 brengen. Een handig hulpmiddel! Ook heb je eindeloze keuze uit verschillende smaken om te dampen. Zo kwam ik een smaak tegen bij Smokesmarter, een Bubblegum E-liquid! Of pistache, mint, caramel, ja eindeloos dus!

Achteraf had ik beter meteen een E-sigaret kunnen aanschaffen in plaats van na 3 maanden weer die vertrouwde sigaret aan te steken. Wellicht is dit voor jou de gouden tip om vaarwel te zeggen tegen je rookgedrag, dan kun je alvast de E-sigaret kopen.

Sporten
Ik kan je aanraden om een uitlaatklep te zoeken. Voor mij was dit bijvoorbeeld sporten. Waar ik tijdens het roken amper 10 squats kon doen, kon ik er na het het stoppen met roken met gemak 100 achter elkaar doen. Ik had veel meer long inhoud voor mijn gevoel. Had net zo goed tussen mijn oren kunnen zitten, maar op deze manier triggerde ik mezelf steeds een beetje meer om af te blijven van die krengen. En het werkte! Ik stopte met roken EN ik was ineens een fit girl. Zonder dollen! Ondanks dat je normaal niet zo van het sporten bent kan dit een geweldige afleiding zijn.

Beloning
Iedere week zonder een sigaret heb je toch even geflikt! Misschien met moeite, misschien wandelde je de week zo door, maar desalniettemin mag je jezelf hiervoor best een beloning geven want, A) je bent weer een week dichterbij je doel en B) je hebt jezelf flink wat geld bespaart. Sommige mensen hanteren een maand maar voor mij werkte een week beter. En de tijd ging vele malen sneller. De eerste week dat ik was gestopt kocht ik een setje nieuwe kleding. Gewoon omdat ik dat had verdiend. En zo ging ik door en kocht ik daarna een nieuw setje sport kleding enzovoort enzovoort. Misschien heb jij al een tijdje dat ene paar geweldige schoenen op het oog... perfect moment om jezelf te belonen voor je harde werken. Wat je ook kunt doen is het geld wat je normaal gesproken kwijt zou zijn aan roken, in een grote pot doen en sparen voor je droomvakantie bijvoorbeeld. Zo heb ik dat een keer geprobeerd met een borstvergroting ;)

Praten praten praten
Laat mensen in je omgeving weten dat je bent gestopt met roken of van plan bent te gaan stoppen. Ze helpen je er met liefde doorheen! En op deze manier kunnen de mensen om je heen er ook rekening mee houden indien ze zelf roken. Nog beter..... misschien willen ze gezamenlijk stoppen met roken. Maak een groeps-app en motiveer elkaar. Succes gegarandeerd. Ik stopte tegelijk met mijn moeder en wij sleepten elkaar er doorheen. Voor haar was het easy peasy dus af en toe hing ik even aan haar schouder. Erover praten verricht namelijk wonderen.

Buiten roken
Voor ik stopte met roken, was mijn rookplek buiten. Ik vond het zo ontzettend goor ruiken als er binnen gerookt werd. Dit heeft voor mij ook erg veel geholpen. Ik was het naar buiten gaan ook zo zat. Ongeacht of het zonnetje scheen of het met bakken uit de lucht kwam. Als je dus overweegt om te stoppen met roken en je rookt binnen, probeer dan eerst je rook pauzes naar buiten te verplaatsen. Vergeet dan niet om een grote schoonmaak te plannen in huis ;)

Zoek een hobby
Misschien is ie voor de hand liggend, misschien niet: Een hobby zoeken. Dit kan van alles zijn. Ik genoot intens van mijn huis helemaal anders inrichten, verven enzovoort. Ook vond ik het geweldig om oude meubels op te knappen. Zorg ervoor dat je altijd iets om handen hebt. Dit kan zijn breien, haken, koken, bakken, alles! Ik vermeed bijvoorbeeld de televisie in de avonduren. Ik had er simpelweg ook geen tijd voor maar af en toe kan het best lekker zijn om even in een andere wereld te zitten. Maar zodra ik op de bank ging zitten, begon ik met piekeren over het roken.

Zoals je kunt lezen is het mij de eerste 3 maanden goed afgegaan. Toen werd ik op een verkeerde manier beïnvloed en begon weer met roken. Inmiddels ben ik samen met mijn geliefde wederhelft al een tijdje nicotine vrij. Samen sta je sterk! Deze laatste keer stoppen was voor mij een makkelijke keuze. Na de bevalling van dochtertje 3, Ruby werd ik opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. Nooit heb ik erbij stil gestaan hoeveel impact zoiets kan hebben op een mensenleven. Vanaf dat moment durf ik ook geen sigaret meer aan te raken en heb ik gekozen voor mijn meiden, mijn gezin. Ik was er nog niet klaar voor om ze achter te laten! Het klinkt allemaal enorm dramatisch, maar zo is het wel. Stel je een bloedpropje voor in je long. Als deze los schiet naar je hersenen... meer hoef ik je niet uit te leggen denk ik. Ik/wij werden met onze beide benen op de grond gezet hierdoor en daarom is roken voor ons nu een hoofdstuk uit een vorig boek.

Pas wanneer je echt gestopt bent met roken en je om je heen kijkt, besef je je hoe waardevol een leven eigenlijk is en hoe snel het kan omdraaien. Wees zuinig op je leven en op dat van je medemens ♥


Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.