Minimaliseren // Wij gaan het lerenAls je kinderen hebt weet je er waarschijnlijk alles van, speelgoed hier, speelgoed daar, speelgoed overal! De keren dat ik mijzelf nog maar net kon tegenhouden niet te vallen omdat ik voor de zoveelste keer struikelde over speelgoed van de kids? Die zijn inmiddels ontelbaar geworden. Zeker wanneer je 2 of meer kids heb is het speelgoed gehalte in huis bijna niet te doen en dat moet veranderen. Voor ons, voor mij, voor de kids, voor het huis, voor alles. Dus dit leuke gezin gaat minimaliseren leren! Hell yas dat rijmt ook nog ­čĺ¬Ik vroeg op Instagram wat tips omtrent ouders die dit minimalisme al in hun leven hebben geroepen. Helaas werd ik daar niet echt wijzer van want in plaats van tips kreeg ik voornamelijk veel vragen over wat het precies is en hoe te beginnen. Nou leukerds van Instagram, deze is speciaal voor jullie! Ik ben een complete newbie wat betreft dit onderwerp maar heb mijzelf wel goed ingelezen, vandaar dat ik zelf ook erg enthousiast ben geworden. Zelfs zo enthousiast dat ik er niet van heb kunnen slapen die nacht dat ik verstrikt raakte in het volgeladen web vol informatie over minimalistisch leven.

Je kunt minimaliseren toepassen op alles in je leven. Bijvoorbeeld je kledingkast. Of wel een "capsule wardrobe". Dit zijn voornamelijk kledingstukken die perfect bij je eigen ik passen. Eigenlijk haal je een dikke veger door je overvolle kledingkast en houdt maar een paar kledingstukken over zodat je altijd iets hebt om aan te trekken en nooit meer voor je kast staat met steeds weer dezelfde vraag "wat moet ik aantrekken". De capsule wardrobe kun je toepassen op je eigen kledingkast, maar ook die van je mini-me kun je onder handen nemen. EN dit is exact wat ik ook wil doen! Het is niet te doen hoe ik af en toe voor de kledingkast van mijn kids sta te treuzelen. Niet wetend wat ik ze moet aantrekken. En doordat ik maar moeilijk alles kon opbergen en/of weggooien is dit inmiddels de spuigaten uitgelopen. Ze hebben eigenlijk niks maar toch ook weer een overvolle kledingkast. Geen enkele vrouw die mij nu niet gaat begrijpen ha! Been there done that met mijn eigen kledingkast. Sinds mijn zwangerschappen zijn er wat kledingstukken bij gekomen en heel eerlijk? Mijn kledingkast bestaat voornamelijk uit rotzooi en rommel wat eigenlijk weg moet! Want: Ik heb niks om aan te trekken! Je kent de frustratie. Ik werd op een erg leuke en fijne manier mee getrokken in de wereld van de capsule wardrobe door deze dame. EN ben je benieuwd of  ben je nieuwsgierig geworden hoe je exact zo een capsule wardrobe voor je mini-me kunt realiseren? Check't hier.

Over tot de orde van de dag, want waar werd ik precies naartoe getrokken? Ik maakte mijzelf al een aantal weken behoorlijk gek door het feit dat Sinterklaas en Kerst weer om de hoek liggen. Ik hou van de feestdagen, maar die cadeaus die erbij komen kijken vind ik net even TE! Dit is geen geiten wollen sokken gebrom maar een oprechte conclusie op basis van wat ik hier thuis heb. 3 kids (oke waarvan er eentje nog niet meedoet in de rel om speelgoed) die samen behoorlijk wat speelgoed hebben verzameld door de jaren heen. Of wat zeg ik.. in krap 3 jaar tijd is het een wonder dat er nog een dak op ons huis past. Bomvolle kratjes met speelgoed. Speelgoed wat zelfs nog nooit is aangeraakt. Speelgoed wat nog in de doos zit. (JA ECHT) Speelgoed wat overal ligt en voornamelijk speelgoed waar nooit mee gespeeld wordt of gaat worden. En met nooit bedoel ik ook echt nooit nooit als in nooit nooit nooit! Eeuwig zonde en voor mij een blok aan mijn been omdat ik met het speelgoed blijf slepen. Ik wordt er serieus moe van, in mijn hoofd! Zo hadden de meisjes eerst hun speelgoed verspreid: Boven in de slaapkamers en beneden. Ik wisselde zo af en toe van speelgoed zodat het leuk zou blijven. Alleen dit gesjouw al met kratten overvolle speelgoedjes. In het begin lukte dit aardig, maar met 2 peuters in huis kun je je wellicht afvragen waarom je ├╝berhaupt speelgoed in huis hebt staan. Want: Ze spelen net zo lief met een afstandsbediening of een pak baby doekjes. 


Op dit moment is het zo erg met de dames gesteld dat zij zich de hele dag vervelen. En vervelen is echt vervelen. Hangen, zeuren, oh en snacks willen snaaien. De HEULE dag. Ook vergeet ik voor nu even die verdomde Daddy Finger of Baby Shark. Hier wordt dag in dag uit om gezeurd. Als het zeuren mij even te veel aan het worden is, ben ik zo een typische moeder (en papa trouwens ook) die dan uiteindelijk toch maar de tv aanzet. Maar hey ze worden er rustig van vertelde ik mezelf altijd. Ha tot ik een stuk las dat dit dikke lulletjeskoek is. Ergens is het natuurlijk ook wel logisch. Ho ho ho ik ben niet degene die schermtijd gaan afkraken hoor. Absoluut niet. Ik heb kids en een tv en die twee gaan zo nu en dan prima samen. Alleen gaan we het even iets minder doen. De eerste dagen is even doorbijten en zal het ruimschoots vervelen worden, dat heb ik er voor over. Daarna gaat 't beter. Niet iets wat ik mezelf voor hou, maar iets wat ik zelf heb ondervonden. Toen Esra nog een kleine kroepoek was heb ik het gedaan: De tv op zwart laten staan. Alleen als de meisjes naar bed waren hadden papa en mama de tv aan. En dit was (zoals ik er nu op terug kijk) een hele fijne tijd. Vaj├Ęn haar fantasie kwam tot leven. EN daar waren dan ook de nachtelijke uitspattingen ha. Leuk hoor ;) #maarikzeurniet Naast het feit dat de tv tijd aangepakt gaat worden (niet extreem, gewoon wat minder zodat ze het speelgoed wat ze hebben weer waarderen) wil ik exact hetzelfde doen met al het speelgoed. Want zoals ik net al zei: Het speelgoed is hier geen speelgoed. Minimaliseren met speelgoed dus. Mijn (ons) hoofddoel. 

Ik irriteer mijzelf steeds meer aan al het speelgoed in huis en merk dat ik daardoor een verrie kort lontje heb. Niet helemaal de bedoeling. We gaan ruimte maken, orde in de speelgoed chaos. Zo staat er bijvoorbeeld een doos met nieuw speelgoed (iets van Vtech geloof ik) in de kast.. te zot voor woorden. Maar ook weten we allemaal dat de feestdagen eraan zitten te komen. Dat betekent voor de kids alleen maar cadeautjes, heel veel cadeautjes. Vorig jaar is dit zo uit de hand gelopen (Lees: Het paste bijna niet in de auto) dus dit jaar geen uit de hand gelopen sinterklaas feestjes en kerstboom pakjes die reiken tot de sterren! Nee, we gaan voor iets waar de meisjes ook echt iets aan hebben, iets waarbij ze hun fantasie moeten gebruiken. Iets waar ze heel lang van kunnen genieten en vooral het genieten van Sint en Kerst zodat de meiden het er later nog over hebben. Niemand onthoud cadeaus, Want wees is eerlijk: Cadeautjes uitpakken is veel leuker dan wat er daarwerkelijk in zit. Toch?

Maar hoe ga je hierin te werk? Wij hebben inmiddels een aanhanger op de oprit staan en zijn de garage in gedoken om puin te ruimen. De kinderen hebben veel speelgoed, maar wat dacht je van de ouders en dan voornamelijk de papa ;) Ook in de garage gaan er een paar vegen doorheen. Gebruiken we dit? Nee! Hebben we het ooit nodig gehad? Nee! Zouden we het nu kopen? Nee? WEG ERMEE! Het maakt niet alleen ruimte in de garage maar wat dacht je van de ruimte in je hoofd? Het klinkt bijzonder zweverig he?! Dat is het by far niet. Zoek maar eens het e.a op Pinterest. genoeg te vinden over minimaliseren. Maar goed, die garage. Als daar ruimte is kunnen we daar het speelgoed waar Ruby ooit mee zou kunnen spelen in een doos opbergen. Niet te veel! Ik heb mijn speelgoed lesje wel geleerd!

In alle eerlijkheid kan ik mijzelf 1 sinterklaas herinneren waarbij ik weet wat ik voor cadeaus openmaakte. Dit was make-up. Die leeftijd had ik op dat moment en ik was hier en daar aan het experimenteren met make-up. Zodoende kan ik mijzelf nog glashelder herinneren hoe deze sinterklaas was. En de andere keren? I really don't know! Heus ergens ver weg kan ik mijzelf het e.e.a herinneren hoor, maar absoluut niet wat ik heb gekregen. En dit is exact wil ik met mijn dametjes wil voorkomen. Ze hebben bergen, bergen bergen vol speelgoed wat binnenkort netjes gaat verdwijnen. Dus geef ik ze liever 1 ding waar ze ook daadwerkelijk mee zullen gaan spelen (hoewel je dat van te voren natuurlijk niet kunt zeggen maar je snap 't wel) Zo blijft het leuk voor ze en kunnen we ons voornamelijk storten op de echte momenten die ertoe doen. Gezelligheid en nog meer gezelligheid. Het is in tegenstelling van vroeger behoorlijk uit zijn voegen gerukt nietwaar? Dat hele sinterklaas en kerst. Ik bedoel als je tegenwoordig geen iPad meer koopt voor je hele familie hoor je er gewoon niet bij....

Wellicht voel je zelf ook de stress van de feestdagen en de zakken speelgoed die er in huis gedropt worden?! Dan heb je sowieso iets aan mijn volgende blog. Hierin ga ik mijn tips delen voor het minimaliseren omtrent speelgoed, sinterklaas en kerst. Mocht je zelf tips hebben, sharing is caring ♥


Hoe denk jij over minimaliseren? 
Bron foto