Doorgaan naar hoofdcontent

Zo onderga jij een oxytocine boost

Gaat er een belletje rinkelen bij het horen van het woord Oxytocine? Ook wel liefdeshormoon, knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Dit zijn bijnamen die gegeven zijn aan oxytocine . En zoals deze bijnamen doen vermoeden speelt oxytocine een belangrijke rol in de menselijke binding. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens de bevalling en borstvoeding. Dit maakt dat oxytocine de sleutel is tot de band tussen ouder en kind.  Seksuele intimiteit, knuffelen, zoenen, het zijn allemaal activiteiten die de productie van oxytocine aansturen, wat tegelijkertijd ook de banden tussen volwassenen kan versterken. Je lichaam produceert van nature oxytocine, maar we kunnen er altijd een schepje bovenop doen om je oxytocine aanmaak te vergroten.  Yoga In 2013 is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat yoga kan helpen om de productie van oxytocine te verhogen.  Naast de hogere productie van oxytocine heeft yoga op veel meer manieren invloed op je happy hormonen. Zoals Dopamine. Die beter beke

Lief kraambezoek...Dat zijn de eerste 2 woorden waar kersverse vader Jan Versteegh zijn brief voor het kraambezoek mee begint. Beloofd veel goeds zou je denken, dat is is ook zo! Ik zag de brief al vaker voorbij flitsen op Facebook, maar ik had hem nog niet eerder gelezen. Tot nu net. Mag ik dan meteen een groot applaus voor deze papa Jan?


Waarom vraag je je af? Lees en huiver. Je kunt papa Jan zijn brief hier lezen. Ik ontving hem trouwens in mijn email- zo gaan die dingen als je bent geabonneerd op alle soorten en maten nieuwsbrieven die te maken hebben met kids en zwangerschap. Kleinigheidje!

Maar goed, die brief dus. Zal ik je eerlijk vertellen dat ik na mijn thuis bevalling van Esra best wel op keek tegen kraambezoek? Dat schijnt dus normaal te zijn voor kers verse gezinnen, hoewel vaders er iets minder moeite mee hebben. Of toch niet Jan? Ha! Anyway... ik ben in staat om duizend buigingen te maken voor deze Jan en zijn brief aan het kraambezoek. Hij slaat de spijker op een ieder z'n kop. Hij heeft verdorie gewoon gelijk en hoe!

Kraambezoek blijft vaak langer hangen dan jij en je verse gezinnetje voor ogen hadden. Ik heb hier zelfs een gesprek over gehad met onze kraamverzorgster, Henny. Ik moest er even over praten en vroeg mij af of meer moeders op keken tegen het kraambezoek. Oh ja, dit was een dingetje hoor vertelde Henny. Inderdaad omdat het bezoek veeeeeel te lang blijft plakken en misschien even vergeten dat de kersverse mama een gigantische (lees: GIGANTISCHE) marathon achter de rug heeft en moe is. En haar wederhelft oh en de baby natuurlijk! Het is ook gewoon zo gezellig. Beschuitjes eten, kopjes koffie drinken, lekker klessebessen over de bevalling enzovoort enzovoort. De tijd vliegt zomaar voorbij. Net als het middagdutje van mama en kind.

Henny vertelde dat er veel kraamverzorgende bepaalde "geheimtaal" afspraken maken met de kersverse papa en mama. Bijvoorbeeld: Als je wil dat het kraambezoek weggaat maar dit zelf niet goed kunt zeggen (wat verdomde logisch is trouwens), spreek je met de kraamverzorgende af - Zodra jij vraagt om water met citroen wil je dat de gasten weggaan. Ha! Briljant! Natuurlijk een klein voorbeeldje van zovelen. 3 keer hoesten is er ook eentje van.

Natuurlijk is deze te leuke geheimtaal niet voor iedereen weggelegd. Als het je geen reet interesseert om het zelf aan je kraambezoek door te geven dat het hoog tijd is om te gaan... tsja...

Ik ben er zo eentje die nooit het kraambezoek de deur zou wijzen. Simpelweg omdat ik mijzelf daar niet erg prettig bij voel. Ze komen immers je kleine trots bekijken. Hoewel het absoluut meer dan normaal is om dit wel te doen. Denk aan je rust  enzovoort enzovoort! Daarom is de brief van papa Jan zo ongelooflijk sterk. Hoe leuk het ook is om met een nieuwe baby in het midden te knuffelen en te kroelen..

Dan nog zo een leuke....

"Zeg alsjeblieft niet hoe moe vader en/of moeder eruitzien. Ze zien het zelf ook wel, ze weten het, ze voelen het en kunnen bijzonder weinig met deze weinig opbeurende mededeling" 


Exact dit en niet anders dan dit!

Dus ga je binnenkort op kraamvisite? Neem de gratis tips van papa Jan mee in je binnenzak. De papa en mama zullen dit meer dan waarderen! 😉

Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.