Doorgaan naar hoofdcontent

Zo onderga jij een oxytocine boost

Gaat er een belletje rinkelen bij het horen van het woord Oxytocine? Ook wel liefdeshormoon, knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Dit zijn bijnamen die gegeven zijn aan oxytocine . En zoals deze bijnamen doen vermoeden speelt oxytocine een belangrijke rol in de menselijke binding. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens de bevalling en borstvoeding. Dit maakt dat oxytocine de sleutel is tot de band tussen ouder en kind.  Seksuele intimiteit, knuffelen, zoenen, het zijn allemaal activiteiten die de productie van oxytocine aansturen, wat tegelijkertijd ook de banden tussen volwassenen kan versterken. Je lichaam produceert van nature oxytocine, maar we kunnen er altijd een schepje bovenop doen om je oxytocine aanmaak te vergroten.  Yoga In 2013 is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat yoga kan helpen om de productie van oxytocine te verhogen.  Naast de hogere productie van oxytocine heeft yoga op veel meer manieren invloed op je happy hormonen. Zoals Dopamine. Die beter beke

Hey, stop eens met al die baby & kind doorslaap adviezen!Je kunt je tijdlijn van Facebook niet door scrollen of er komt wel weer een goed-bedoelde-adviezen-blogje voorbij van de grotere mama & kind websites. Moe word ik ervan. Een paar dagen geleden gebeurde dit weer en jongens jongens daar moet ik even mijn hart over luchten.


Honderden tips zijn er op internet te vinden als je bij Google intikt "hoe laat ik mijn baby doorslapen?" Of kind. Zo een twee weken geleden zag ik een vraag voorbij komen van een kersverse mama. Die vraag ging ook over doorslapen. Nou ja misschien heeft iemand de gouden tip voor je, wie weet. Ik las verder en zag staan dat haar baby nog maar 6 weken oud was. JA 6 WEKEN! Dus ze vraagt tips voor het doorslapen van een baby van 6 weken. I kid you not. Ik weet niet van welke planeet deze kersverse moeder kwam, maar we weten allemaal dat een baby van 6 weken nog volop aan het wennen is aan het geen wat de grote boze wereld heet. Waarschijnlijk loop je zelf nog met je hechtingen te sjouwen. Geef je baby een kans.. een kans om door te slapen en denkt je baby - Lieve mama ik heb nog geen behoefte aan doorslapen, want lieve mama ik wil zo graag dicht bij je zijn. Want lieve mama ik was zo veilig in jou buik en nu moet ik het zelf doen, een vreemde wereld en alleen bij jou voel ik mij veilig!

En lieve mensen dat is nog niet het enige wat mij behoorlijk in mijn verkeerde keelgat schoot. Namelijk al die goed bedoelde adviezen en tips om je kind/baby door te laten slapen. Laten we eerlijk zijn... jij lag met je benen omhoog want een baby was meer dan welkom. Jij had het geluk dat een klein wondertje de weg naar je baarmoeder vond. Jij had het geluk dat je 9 maanden later een prachtig mini mensje op de wereld mocht zetten. Maar nooit heb je er bij stil gestaan dat een baby eigenlijk helemaal niet een nacht doorslaapt. Weetje namelijk niet dat een baby ook zijn of haar voedingen nodig heeft in de nacht? En mocht je een baby een keer helemaal lekker in zijn of haar velletje zitten, tsja dan heb je een mini kansje dat je mini mensje, jou prachtige wondertje een keertje iets langer slaapt dan normaal. Is jou nachtrust zo veel belangrijker dat je laaiend naast je bed staat als je kindje weer wakker is? Begrijp me niet verkeerd, de nachtrust voor iedere papa en mama is ontzettend belangrijk, maar zijn die paar keer uit je bed stappen om je kindje te voeden, te knuffelen, te kussen en te kroelen zoveel gevraagd? Mag ik je vragen waarom je dan mama bent?

Ik ben ook een mama en zielsgelukkig met 2 prachtige meisjes welke inderdaad ook niet altijd even goed hebben geslapen. Neem mijn eerste spruitje, Vajèn. Die had er nachten tussen zitten dat zij 12 keer op een nacht wakker was en overdag slapen? Ha make that the cat wijs. Nacht in nacht uit... en weetje lieve mama, dit zijn fases. Allemaal fases. Uiteindelijk gaat je kleintje doorslapen. De 1 misschien iets sneller dan de andere. Maar weetje wat dit is? Geniet! Geniet van iedere nachtelijke voeding, iedere nachtelijke knuffel, iedere nachtelijke kreetjes, iedere nachtelijke kroel want lieve mama je kleintje is maar 1 keer zo klein!

Je kunt je mini niet dwingen om door te slapen omdat JIJ dat graag wil. Je kunt tig verschillende middeltjes kopen om je kindje te laten doorslapen maar denk je nou echt dat dit helpt? Denk je nou echt dat dit jou oh zo belangrijke nachtrust gaat redden?

Dus  mama, baby en kind websites.. STOP! Stop met die adviezen en tips om een kind of baby door te laten slapen. Pure nonsens! Niemand heeft hier iets aan. Je kindje slaapt door of het slaapt niet door. Er bestaat geen holy grail om je kindje te laten door slapen. En zeker niet voor je newborn van 6 weken. Als jij straks oud en grijs bent, vergeet dan niet dat je terug denkt aan de tijd dat je grote baby atm toen zo klein was en dat je voor even terug zou willen in de tijd om het nog eens over te doen. Om iedere nacht naast je kindje te gaan staan, te zingen, te lachen, te huilen, te knuffelen en te kroelen. Omdat zij dit zo hard nodig hebben! Vergeet niet dat je die tijd nooit of te nimmer nog terug kunt draaien. Geniet van die momentjes ook al breekt het jezelf soms op.

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er in Nederland ontzettend veel mensen zijn die niet vanzelfsprekend zwanger kunnen worden? Of helemaal niet zwanger kunnen worden waardoor zij dus kinderloos zullen blijven en nooit dit wat JIJ hebt, de nachtelijke uitstapje uit bed kunnen ervaren. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat deze mensen zonder na te denken met jou zouden willen ruilen! 1000%

Stap je vannacht voor de zoveelste keer uit bed, onthoudt dan dat deze periode nooit meer terug komt ♥ GENIET!


Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.