De gouden 4 uur regel wat betreft slaap tijdenSpontaan bedacht ik mij dat ik dit eigenlijk met je moest delen. Ja jij ja..... degene die dit leest. Wij of nou ja niet per se wij, maar ik heb de gouden 4 uur regels toegepast hier in huis. Dit heeft voor de nodige eindeloze en vooral zinloze discussies gezorgd hier in huize de Goede.


Waarom die discussies vraag je je vast af? Nou dat zit zo.......

Toen Vajèn geboren werd had zij - zoals elke pas geboren baby totaal geen ritme. Wij wisten niet eens wat een ritme was. Vajèn was ergens rond de 6 á 7 maanden toen ze pas haar middagdutje in bed deed. Ja zo laat inderdaad. Al die tijd daarvoor sliep zij 2 keer in de wandelwagen. Zij was namelijk het meisje die niet zelfstandig in slaap kon vallen, wat wij ook probeerde het leek een mission impossible. Wat wij toen niet wisten is dat je door die fase heen moet prikken. Hoe moeilijk dat ook leek en hoe vaak ik ook de haren uit mijn hoofd wou trekken, het lukte uiteindelijk om Vajèn in haar bedje te laten slapen. Ja hoor na wat stuntelen ging het perfect en sliep zij ineens van 20 minuten maximaal in de wandelwagen naar 3 uur in bed. Dolgelukkig was ik! Op een gegeven moment hanteerde wij de tijd van 14:30/15:00 naar bed. Voor Vajèn dan he! Dit omdat Vajèn een behoorlijk uitslaper was. Meestal werd ze pas rond 11:00 wakker. Hemels zeg ik je, hemels. Maar dan kon zij  natuurlijk niet om 13:00 alweer naar bed. Zeker niet omdat Vajèn een meisje is die eerst wakker moet worden 's morgens en zij dus niet meteen uit bed gehaald wordt. Vandaar dat haar ledikant vol staat met speelgoed haha #loedermoeder Maar ok die middagdutjes tijd stond vast. En dat wel omdat ik de 4 uur regel hanteerde. Er moesten minimaal 4 uur tussen haar slaapjes zitten. Anders was het, jawel misson impossible. Dan konden wij haar in bed neer leggen, maar viel ze niet in slaap. Ook niet na een uur in bed doorgebracht te hebben. Dus 4 uur leek de perfecte oplossing en inderdaad dit was de gouden sleutel. Kun je nagaan hoe laat Vajèn 's avonds naar bed ging. Te laat! Hoewel ik wel mijn middag uurtjes even voor mijzelf had, had ik de avond uurtjes waar ik zelf persoonlijk erg veel waarde aan hecht gewoon niet. Die waren er niet. Zodra Vajèn naar bed ging was het voor ons ook bed tijd. Uiteindelijk heeft zij zelf haar ritme gecreëerd die voor haar fijn was en daar hoefden wij niks voor te doen behalve luisteren naar haar.

Toen ze anderhalf was sloeg haar ritme om van heel laat naar bed  naar een normale tijd naar bed. Dit was voor haar tegen 20:00/20:30. Maar als zij een middagdutje had gemaakt tot 17:00, was het echt niet de bedoeling om haar op die tijd naar bed te doen. Maar vroeger naar bed betekend ook vroeger uit bed en weer vroeger in bed voor haar middagdutje. En nog steeds hield ik die 4 uur regel aan. Er moest minimaal 4 uur tussen zitten en dat werkt nog steeds perfect. Tegenwoordig slaat zij haar middagdutje spijtig genoeg over, maar daar tegenover staat wel dat onze kleine madam om 19:00 al naar bed kan. Jammer van de uitslaap ochtenden, maar dat gaat helemaal niet meer met een tweede spruitje. Want........

Esra heeft zo een beetje hetzelfde ritme. Nu 8 maanden haar bedtijd staat nu op 18:30 staat. Ietsje eerder dan Vajèn. Maar als ik haar na 15:00 nog laat slapen kan ik wel vergeten dat zij om die tijd netjes in bed ligt. Ook weer die mission impossible. En daar issie weer, die gouden 4 uur regel! Die heeft mij in ieder geval geholpen en heel wat wandelingen naar boven bespaard. Als zij nu in bed ligt valt ze direct in slaap en slaapt de hele nacht door. Ook hier tegenover staat dat ze erg vroeg wakker is. Maar hey..... ik ben allang blij dat ze doorslaapt. Dat is zoveel waard! Even afkloppen nu hoor. Esra heeft best wel lang in de wandelwagen gelegen om te slapen. En hield dit zo ongeveer max 20 minuten vol en werd dan wakker gebruld door haar grote zus. Dit brak mij ook erg op. En werd het tijd voor een middag dutje in bed. Ik durfde het gewoonweg niet aan om Esra tussen de middag in haar bedje neer te leggen. Maar nu gaat het perfect. Hoewel ze soms nog maar wel eens een half uurtje slaapt haha. Wel met een uitschietertje naar bijna 3 uur! Lekker hoor die tijd dat mama even Q time heeft met haar first born ♥

Bas werd wel eens stapelgek van mij met mijn 4 uur regel. Maar eerlijk is eerlijk, dit werkte voor Vajèn perfect en werkt nu voor Esra ook perfect. Dus waarom niet? Bas, als je dit leest..... sorry voor de eindeloze discussies maar hebben wij nu niet perfect slapende kindjes? Ha! Thank me later.

Mocht je zelf kinderen hebben of ben je een mama to be? Dan is dit wel een fijne tip om te onthouden. Je kunt als ze wat jonger zijn de uurtjes aanpassen. Bijvoorbeeld eerst in te zetten op 2 uur en langzamerhand steeds een stapje omhoog schroeven. Je kindje geeft dit zelf natuurlijk het beste aan. Even zoeken en meten maar achteraf zul je zien dat dit het dubbel en dwars waard was.