Bevalling op gang helpen - Strippen en mijn ervaringStrippen, een woord wat ik wel eens eerder voorbij had zien komen maar eigenlijk niet echt wist wat het "precies"zou inhouden. Hierin ben ik vast niet de enige. En dan bedoel ik natuurlijk niet strippen zoals Channing Tatum dit met zijn crew van Magic Mike doet - Oeeh la la - maar strippen om je bevalling op gang te helpen. Vandaag vertel ik je hier alles over, ja echt alles en mijn ervaringen. Ik ga met de billen bloot zeg maar.
Als je aan het einde van je zwangerschap zit en je iedere dag meer en meer ongeduldiger begint te worden -erg vervelend- zijn er een paar trucjes die je kunt proberen. Of het werkt? Daar zijn de meningen over verdeeld. Zo zou je bijvoorbeeld bij het eten van een ananashart je weeën kunnen opwekken. Maar, wist je ook dat je meer harten van een ananas moet eten dan je eigenlijk op kunt? Of tonic drinken is er ook zo eentje die veelal altijd in het lijstje staat om je weeën op te wekken. Hier geldt ook... je moet er meer van drinken dan je lichaam aankan. Liters!! Echt liters. Dus eigenlijk zijn deze allemaal onzin, mag ik dat zo noemen? Dan hebben we nog veel seks hebben. Ha, oke.. eitje toch? maar seks en een dikke toeter op het einde van je zwangerschap gaat gewoon niet meer zo goed samen. Althans als ik voor mijzelf spreek. Strippen daarin tegen werkt wel. Maar ho niet te snel.. het werkt wel, maar niet altijd. Het kan best zijn dat je gestript bent en je kindje té lekker zit in je buik dat hij/zij gewoon eigenwijs blijft plakken.

Strippen, wat is dat? 
Je kleine mini-me zwemt 9 maanden rond in de vruchtzak. Aan deze vruchtzak zitten vliezen. Deze vliezen zitten vast aan de wanden van je baarmoeder. Als de verloskundige besluit om te gaan strippen gaat zij met 2 vingers door de baarmoedermond naar binnen. Klinkt eng he?!  Zij kan op deze manier het hoofdje van je mini-me voelen en met ronddraaiende bewegingen probeert zij de vliezen waar ik het net over had, los te maken van de baarmoederwand. Hiervoor moet je trouwens wel ontsluiting hebben. Mij is verteld door mijn verloskundige dat je minimaal 1cm ontsluiting nodig hebt om te überhaupt te kunnen strippen. Het strippen zorgt dat er een stofje vrij komt genaamd Prostaglandine. Leuk scrabble woord! EN door dit stofje kunnen de weeën beginnen.

Gestript en wat nu? 
Als je bent gestript wil het niet zeggen dat je weeën inderdaad in aantocht zijn. Dit is per persoon verschillend. Bij de 1 werkt het strippen terwijl bij de ander het strippen helemaal niets heeft uitgehaald en weer bij de ander zijn er meerdere strippogingen nodig. Als je gestript bent zou er binnen 48 uur iets moeten gebeuren, mocht het strippen zijn werk gedaan hebben. Na het strippen duurt het wachten lang, erg lang.. het liefst wil je natuurlijk meteen je weeën met open armen in ontvangst nemen. Natuurlijk zeg je dit vooraf en zit je middenin je weeën storm neem je al die woorden weer terug haha. Mijn strippoging was dus geslaagd, althans ik ga ervan uit dat dit door het strippen komt. Ik heb die dag ervoor ook het overheerlijke gerecht met Aubergine gegeten waarvan er gezegd wordt dat het je weeën zou opwekken. Ook dit zou binnen 48 uur werken. Eigenlijk had ik dus een dag eerder dit gerecht moeten eten. Het recept vind je trouwens hier.

Wanneer strippen?
Dit is per verloskundige anders. Mijn ervaring; Ik werd gestript precies op de kop af dat ik 40 weken zwanger was van Esra. Terwijl een andere verloskundige 41 weken aanhoudt. Onder de 40 weken zou het minste kans van slagen hebben, lees: die verdomde ontsluiting. Maar misschien is dit bij jou wel anders en heb je al met 38 weken iets van ontsluiting.

Doet het pijn? 
Eigenlijk is deze vraag behoorlijk retorisch als je het mij vraagt. Het ligt maar net aan je pijngrens! De 1 ervaart het als pijnlijk terwijl de ander er bijna niks van voelt. Mijn ervaring met de "pijn" lees je hieronder.


Mijn ervaring met strippen
Ik zat er met 38 weken compleet doorheen. Ik sliep niet meer, zat non stop op de wc om mijn blaas te legen. Ja 24 uur per dag! Ik kon niet meer normaal boodschappen doen. Ik was minstens een paar uur weg en dan die verrekte pijn overal als je eindelijk weer thuis bent. Nee ik kon niet meer. En dit zag de verloskundige ook. Zij vond het dus een goed idee om een strippoging te proberen. Wie niet waagt wie niet wint. Als er met 40 weken nog niks was gebeurd uit zichzelf dan zou de verloskundige langskomen om mij te strippen. God wat was ik zenuwachtig. Totaal niet wetende wat ervan moest verwachten en haalde allerlei horror scenario's in mijn hoofd. Nergens voor nodig kan ik je nu al wel vertellen. Het is een kwestie van ontspannen. Hoe meer gespannen je bent des te meer je het voelt. Ik lag op bed en Bas lag naast mij, echt mijn steun en toeverlaat maar zeker toen ik daar lag in mijn blote bips. De verloskundige vertelde stap voor stap wat ze ging doen. En ze liet even weten dat ze Esra haar hoofdje kon voelen ha. Maar ok! Ontspanning is the key. Ik heb het natuurlijk niet als prettig ervaren maar ook niet als onprettig. Ik heb het gevoeld, maar pijnlijk kon ik het niet noemen. Ik heb mijzelf banger gemaakt dan eigenlijk nodig was achteraf. Zoals ik aangaf, dit is natuurlijk per persoon verschillend, maar hoe spannend je het ook vindt.. probeer echt zo veel mogelijk te ontspannen. Desnoods met een rustgevend muziekje..Mits je natuurlijk thuis gestript gaat worden. En zoals ik al eerder aangaf.. mijn weeën begonnen een dag later. Ik ben donderdag middag om 13:00 gestript en vrijdag middag om 14:30 begonnen mijn weeën. Toeval door het eten, zal wel niet. Maar you never know. Wel kun je na het strippen wat last krijgen van"spotting" licht bloedverlies. Dit is totaal onschuldig. Je baarmoedermond is immers erg goed doorbloedt. Dit heb ik overigens niet gehad. Wel wat lichte samentrekkingen van mijn baarmoeder, maar that's it.

Nog een paar handige en fijne tips: 

- ONTSPANNEN ONTSPANNEN ONTSPANNEN! Denk maar zo... het is een voorproefje op je bevalling en dit valt in het niets met je echte bevalling.

- Knijp je wederhelft fijn. Niet letterlijk natuurlijk! Ik heb er ontzettend veel aan gehad dat Bas aan mijn zijde lag. Lekker met mijn hoofd in zijn nek gedrukt en zijn handen compleet samengeperst.

- Ga na het strippen niet zitten wachten. Dit kan namelijk ook averechts werken he! Probeer ook nu weer te ontspannen en er niet teveel bij na te denken. Je kunt bijvoorbeeld nog even samen met je geliefde genieten van een leuk fimpje in de bios of een lekker hapje in jullie favoriete restaurant. Als je bent bevallen duurt het namelijk wel weer even voor je lichaam daar weer helemaal ready steady voor is.

- Laat je lekker verwennen.. echt verwennen! Chocolaatjes, drankjes JA zonder alcohol - nog eventjes-, voetmassage? Beenmassage, kriebelen tot je wederhelft de blaren op zijn handen heeft haha. Gewoon echt laten verwennen en natuurlijk, daar issie weer...... ontspan!