Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

 photo Watkunjedoenmetsoda_zpsdb6a6244.jpg

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.
 photo CIMG2244_zps146cfb4b.jpg

Ik zelf gebruik Tricel zilver soda al zolang ik mij kan herinneren. Voor mijn voeten, handen, sieraden, haar borstels en nog veel meer. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat dit mijn redder in nood is haha. In een zak zit 1 kg en is vrijwel in iedere supermarkt verkrijgbaar. De prijzen zullen overal weer anders zijn, maar ik koop altijd een zak bij Action voor ongeveer € 0.79. Dat zijn leuke prijsjes toch?! Mijn tips die ik zo nu en dan zelf gebruik met soda lees je hieronder.

Voetenbadje
Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan? Vul een teiltje met warm water en een schepje soda, voetjes erin laten zakken en laat maar weken die handel. Je voeten voelen na die tijd ontzettend zacht! Dit helpt trouwens ook bij vermoeide voeten of ontstekingen bij je voeten. Zo wordt ik ieder jaar weer geprikt door een mug op mijn voet. Niks mis mee, maar op de één of andere manier kan mijn voet dit niet handelen en zwelt ie enorm op. Zelfs zo erg dat ik geen schoen meer aankan. Na een sodabadje voor mijn voeten zakt de zwelling en stopt de jeuk! Niks geen medicijnen, maar soda.


Manicure 
Ik kan erg genieten van een manicure, vooral als ik dit zelf kan doen. Lekker tutten met mijn nagels. Doordat ik zo ontzettend lang nagels heb gebeten groeien mijn nagelriemen extreem ver over mijn nagels heen. Om ze naar beneden te drukken zonder pijn ga ik voor die tijd eerst een kleine 15 minuten met mijn handen in een sodabadje zitten. Het haalt direct de viezigheid van en onder je nagels vandaan dus eigenlijk 2 vliegen in 1 klap.

Sieraden
Sieraden moet je zo nu en dan even een goeie schoonmaakbeurt geven om ze weer te laten glimmen. Met een stukje zilverfolie, soda, zout, heet water en een bakje kom je een heel eind. Leg een stukje zilverfolie in een bakje. Leg je sieraden die je wilt opfrissen op de folie. LET OP; geen zilver en goud bij elkaar- een klein beetje soda met een snufje zout op de sieraden strooien en als laatst kokend heet water eroverheen gieten. Even laten inweken en je sieraden zijn als nieuw! Dit vind ik zelf de fijnste oplossing, geen gedoe met tandpasta of andere poetsdoeken.

 photo CIMG2245_zps32c273df.jpg

Stinkschoenen
Iedereen heeft er wel eens last van, stinkschoenen. Moeilijk om de de geur helemaal uit je schoenen te verwijderen, maar met Soda gaat je dit wel lukken. Stop een handje soda in de stinkende schoenen. Goed verdelen en vervolgens stop je je schoenen in een zak. Even een nachtje laten staan en geen vieze geurtjes meer te bekennen.

Schone slaapster
Vaak slaap je toch het allerlekkerst op een nieuw en schoon matras. Ik kan dan als een roosje slapen! Om je matras een opfris beurt te geven strooi je wat soda over je matras heen. Laat dit even liggen zodat de soda alle geurtjes uit je matras kan trekken. Daarna goed je matras stofzuigen en wedden dat jij heerlijk slaapt op zo een fris matras?

Zweetluchtjes
Als je veel transpireert heeft je kleding er maar wat moeite mee om die geur weer uit je kleding te laten verdwijnen. Hoe vaak je de kleding ook wast, de geur zal nooit helemaal verdwijnen. Vul een emmer met water en strooi hier een klein beetje soda bij. Zo ontstaat er sodawater. Stop hier het kledingstuk in waar het zweetluchtje uit moet verdwijnen en laat dit een nachtje weken. Weg vieze luchtjes onder je oksels!

Schonen borstels en kammen
Niets is fijner dan je haar te kunnen borstelen met een schonen borstel toch? Geen vieze resten meer van styling producten en andere viezigheid vanaf je hoofdhuid. Leg je borstel in een badje van sodawater. Laat deze ongeveer 30 minuten weken. Let wel op dat je eerst alle haren uit je borstel haalt. Nog een extra let op, niet alle borstels zijn hier tegen bestand.


 photo CIMG2246_zps646f78fc.jpg

Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar dit waren degene die ik zelf af en toe gebruik en altijd weer van pas komen. Ik hoop dan ook dat jullie er iets aan hebben! Heb je zelf nog trucjes met soda? Laat ze gerust achter in de comments.

Gebruik jij wel eens soda? Zo ja, waar gebruik je het meestal voor?