Begraven of cremeren?Je denkt er liever niet over na, maar toch ontkom je er niet aan: Begraven of cremeren. Al zolang ik mij kan herinneren weet ik wat ik graag zou willen. Natuurlijk is dit aan mijn nabestaanden (please be good) maar het is voor je nabestaande erg prettig om hierin je voorkeur uit te spreken. Net zoals dat ik heel veel waarde hecht aan een mooi muziek nummer die gedraaid moet worden. Benieuwd naar de mijne? Dat vertel ik je als je verder leest.Vroeger had ik een boekje, wat ik ooit eens kreeg bij een uitvaartverzekering. Dit was een boekje speciaal voor je uitvaart. Hierin kon je je wensen opschrijven. Hoe je bijvoorbeeld vervoert zou willen worden, met een koets, met de fiets, met de boot, je kunt het echt zo gek niet bedenken. Je kon zelfs de wensen van de kist opschrijven, welke bloemen en koffie en cake voor de gasten of heb je liever iets anders? Het klinkt allemaal erg luguber, maar je haalt zo enorm veel uit de handen van je nabestaande. Dat is ook precies de reden dat ik exact weet hoe ik mijn uitvaart zou willen en dit ook bespreekbaar maak.

De keuze tussen begraven of cremeren heeft mij nooit in zijn macht gehad. Ik was er namelijk meteen over uit dat ik absoluut niet begraven zou willen worden. Mijn voorkeur gaat uit naar een crematie. Maar zoals ik net ook al zei, dit is uiteindelijk aan je nabestaanden. Zij kunnen het bijvoorbeeld veel fijner vinden voor de verwerking om je op te komen zoeken op een mooi plekje onder een prachtige boom ♥

Waarom mijn keuze voor cremeren?

Het idee van begraven vind ik eng. Het idee van cremeren vind ik mooi, enorm mooi zelfs. Mijn as waarmee iets moois gedaan kan worden. Ja, daar gaat mijn voorkeur naar uit. Wat ik ontzettend mooi vind is bijvoorbeeld een assierraad. Heb je daar wel eens iets over gehoord? Kettingen, oorbellen of een armband. Ik vind bijvoorbeeld een ketting prachtig met een vingerafdruk. Over je dierbare dichtbij je dragen gesproken. 

Naast een assieraad is natuurlijk een meest gekozen optie, een urn. Een urn uitzoeken is een vreselijke,  moeilijke en vooral emotionele keuze. Bij welke urn herinner jij je dierbare? Plaats je de urn in huis zodat je dierbare altijd dichtbij je is of juist op een mooie gedenkplaats? Ook kun je kiezen voor een andere vorm urn. Onder andere een traan. Deze lijkt in de eerste instantie niet op urn.

Of heb je wel eens gehoord van een mini urn? Hierin past een symbolische hoeveelheid as van je dierbare. Je kunt zelfs de mini urn laten graveren om hem nog persoonlijker te maken. Een mooie tekst, een stukje uit een liedje van jullie samen bijvoorbeeld, een datum of een naam. Je hebt onder andere een mini urn in de vorm van een waxinelichthouder, een doosje en mijn favoriet: Een roos ♥


Ik zou het bijvoorbeeld een mooi idee vinden als mijn kids zoiets moois zouden doen met mijn as. Een beetje uitstrooien, verwerken in een assieraad, een urn of een mini urn.... Toevallig heb ik een aantal dagen geleden gelezen over het begraven van urn. Dat schijnt tegenwoordig veel voor te komen. Bijvoorbeeld als een dierbare gek was op de natuur. Snap je een beetje waar ik heen wil? Op basis van dit soort dingen is mijn keuze gevallen op cremeren.

Ik vond het erg pittig om over dit onderwerp een blogje te maken. Het is een gevoelig onderwerp waar je niet gauw over praat of over durft te praten. In December 2015 kregen wij te maken met een miskraam. Ik was 10+3 weken zwanger. Ons mannetje was te klein om te mogen kiezen voor een crematie. Wij hebben dit opgelost door hem in een stenen mini urn te plaatsen in de vorm van een hartje. Ooit was het de bedoeling om hem een mooi plekje te geven in een prachtige bloempot met een vlinderstruikje erbovenop. Nu staat hij 3 jaar later nog steeds bij ons in de woonkamer naast zijn eigen kaarsje. Zo is hij toch altijd bij ons en kan ik mijn dochters zo af en toe iets vertellen over hun broertje. 


Ook heb je mijn muziek keuze nog tegoed. Ik heb altijd geroepen, de muziek maakt mij niets uit... gewoon iets waar jullie mij aan herinneren. Maar eentje mag niet ontbreken en dat is November Rain van Guns 'n Roses. Vanaf jongs af aan heb ik iets met dit nummer en vanaf jongs af aan zou ik ook niets liever willen dan dat mijn nabestaanden mij kunnen herinneren met dit speciale liedje. Ik weet het niet, het is een gevoel! Maar in ieder geval 1 liedje die je zelf erg mooi vindt kan fijn zijn voor je nabestaanden. 

Hoe sta jij hierin? Maak jij dit onderwerp bespreekbaar?