En dan ben je ineens toch een draagmama

Wanneer je meerdere kids hebt doe je het moederschap bij elk kind weer anders. Althans, dat is mijn ervaring. Zo moest het bijvoorbeeld bij de eerste drie volgens de regeltjes. Eigenlijk regeltjes tussen haakjes, want het moederschap heeft geen regeltjes. Iedere mama doet maar wat. Dit klinkt overigens veel minder lief dan dat ik bedoel (knipoog). Verwen je kind nou niet teveel las ik op het internet, want ze wennen eraan en daarna willen ze niet meer anders. Bij de eerste heb ik nachtenlang over de vloer gedwaald. Zij in mijn armen en al wiegend viel ze in slaap en kon ik haar als een echte ninja mama in haar eigen bedje terug leggen, waarna hetzelfde riedeltje al snel weer volgde. Zo ging dit bij de tweede en ook bij de derde dochter was dit niet veel anders. In tegendeel zelfs. Als ik er nu op terug kijk voel ik mijzelf wel eens schuldig. Waarom moest mijn meisje per se in haar eigen bedje slapen? Toen wist ik niet beter. Het hoorde zo. Want dat deed toch iedereen?

Nu ben ik inmidd…

Boeken advent kalender // Sipke's Elfstedentocht


Gouden boekjes, ken je ze? Dat kan bijna niet anders. Lees hier The Story van de Gouden Boekjes. De meisjes hier hebben al best een flink stapeltje. Dit zijn in mijn ogen geweldig leuke boekjes om cadeau te doen. En een stapeltje met gouden boekjes staat ook gewoon enorm leuk?! Vandaag is het de beurt aan Sipke's Elfstedentocht. Of als je Fries bent: Sipke syn Alvestêdetocht.
Opa spitsmuis doet mee aan de Elfstedentocht, dat vindt hij het mooiste wat er bestaat. Wat hij niet weet is dat Sipke, zijn kleinzoon, zich stiekem in zijn tas verstopt heeft, want ook Sipke wilde zo graag mee rijden en Friesland zien. Luidt de achterkant.

Auteur: Lida Dijkstra
Pagina's: 24
Verschijningsdatum: Feruari 2018
Leeftijd: 4-6 jaar
Uitgever: Rubinstein

Waar te koop: o.a Bol.com
ISBN13: 9789047625179

Zeker wanneer je zelf in Friesland woont met je kids is dit boekje een enorme musthave in de boekenkast. Als je het boekje open slaat is het eerste wat opvalt, de Elfstedentocht route + stempelkaart om langs alles steden een ijsje te gaan halen. Dit vind ik persoonlijk ontzettend leuk, zoiets extra's wat eigenlijk ook niet mag ontbreken voor het echte Elfstedentocht gevoel. Ik denk dat we dit jaar de toch weer op ons buik kunnen schrijven, wat jij? Maar dat mag de pret niet drukken.

Het boekje is, hoe kan het ook anders, in het Fries en in het Nederlands. In rijm geschreven en de illustraties zijn ge-wel-dig! Een soort aquarel-achtig. Echt prachtig! 


Sipke is er van overtuigd dat hij ooit de Elfstedentocht WINT! En daarom haalt hij alles uit de kast om te oefenen. 

Een boekje wat heerlijk weg leest / kijkt en wanneer je kind ook les krijgt in de Friese taal is dit natuurlijk helemaal te gek. Leuk om dit Gouden Boekje als opa en/of oma te geven en zo de kleinkindjes mee te nemen op een eigen Elfstedentocht.