Doorgaan naar hoofdcontent

Doorbreek je peuters tv verslaving met deze gouden tip(s)!Het sluipt er langzaam in en je komt er maar moeilijk weer vanaf, de tv verslaving van je peuter! Zodra die oogjes open gaan moet de tv aan en laat het maar uit je hoofd om die tv uit te schakelen. Dan heb je een huis vol herrie. Behoorlijk veel herrie. Been there done that! Vajèn was een vroege vogel wat betreft het tv kijken. Alhoewel niet zozeer tv kijken, maar Frozen kijken. Dit was namelijk het enige middel waar wij onze dochter enigszins rustig mee kregen en mama/papa even op adem konden komen.

Dit zijn loedermoeder praktijken he?! De meningen zijn daar nogal over verdeeld. Maar ga je mij nou vertellen dat JIJ dit niet doet? Het is toch ook zo ontzettend makkelijk om de tv even aan te slingeren, je kind(eren) ervoor te planten zodat je zelf 5 minuten rust hebt. Ik schaam mijzelf er dan ook absoluut niet voor dat het er hier in huis exact zo aan toe gaat of eigenlijk ging. Maaaaar voor je het weet zit je met een peuter opgescheept die tv verslaafd is en niets anders meer wil dan tv kijken, tv kijken of tv kijken. Had ik al tv kijken benoemd? Tv kijken dus!

Onze Vajèn deed 's morgens haar ogen open en het eerste wat ze vroeg "Tv aan?" Ja super schattig kleine prinses van me, maar die tv blijft uit. En dit was toch echt het verkeerde antwoord in haar lieve ogen, want de evil prinses kwam uit haar schulp. Uiteindelijk ben ik zo een moeder die er toch maar aan toe gaf. Ja zo slecht!!!!!! Tot ik zag dat Vajèn helemaal niet meer speelde met de bergen speelgoed die door het hele huis lagen. Letterlijk bergen hoor, allemachtig. Zoveel speelgoed en nergens mee willen spelen. Toen was voor mij ook de maat vol en moest het roer radicaal om.

Bas was een aantal dagen vrij en wij besloten om de tv op juist die dagen helemaal uit te laten. Afgezien van het avondritueel met 2 kids. Zo tegen 18:45 mocht de tv eventjes aan om rustig op de bank naar Sesamstraat (or whatsoever) te kijken. Wonder boven wonder ging dit erg goed. Vajèn heeft de eerste dag nadat zij haar ogen open had wel nog gevraagd om de tv maar daarna had ze vrij snel door dat de tv niet aan ging en was ze dus genoodzaakt om wél met speelgoed te gaan spelen.

Ook hier hebben wij weer op "ingespeeld". We hebben al het speelgoed beneden uitgezocht en in tassen gestopt. Hup mee naar boven en vanaf boven weer ander vers speelgoed neergezet. Dit was dé gouden zet. Ik had ineens een kind dat met speelgoed in de weer ging en zelfs weer het kleuren en tekenen herontdekte. Yeah!

De dagen die daarop volgden gingen eigenlijk nog beter. Ze kraaide niet meer naar de tv en het enige wat ze deed wat spelen, spelen en nog meer spelen. Nu ging het ons waarschijnlijk erg makkelijk af deze stapjes. Ik kan me voorstellen dat er genoeg moeders zijn die met schreeuwende peuters opgescheept zitten nadat de tv verplicht op zwart moet blijven. Ik kwam niet lang daarna een blogje tegen van een andere mama ergens uit Amerika. Haar zoontje, ook een peuter keek maar al te graag tv en ik herkende zo erg wat zij schreef. Vraag me trouwens niet meer welke blog dit was. Ik heb alleen de gouden tip onthouden. Het bericht is overigens ook viral gegaan dus wellicht heb je hem al gelezen. Anyway haar zoontje wou tv kijken maar nergens was de afstandbediening te vinden. The mom probeerde dit uit te leggen en wonder boven wonder begreep haar zoontje dat de tv dus niet aan kon. Ook zij zag dat haar zoontje andere dingen ging doen. De dagen erna heeft zij dus (nadat zijzelf de afstandbediening alweer had gevonden) volgehouden dat de tv nog steeds niet aan kon omdat de ab zoek was. Dit duurde volgens haar een paar dagen en ook hij kraaide ineens niet meer om de tv. Peuters hou je nog makkelijk voor de gek!! Zo blijkt.

Misschien boeit het je geen drol wanneer je kids iedere dag meerdere uren achter elkaar tv kijken, maar dat kan ik mij haast niet voorstellen. Het is zo ongelooflijk belangrijk dat peuters zich kunnen blijven ontwikkelen en 1 manier daarvan is spelen spelen en nog meer spelen. Op deze manier leren zij zichzelf weer compleet nieuwe dingen en dan hebben we het nog niet over de motoriek gehad. Toegegeven dat het verdomde makkelijk is als je je kids even voor de tv kunt planten wanneer je zelf de nodige klusjes in huis moet doen. Guilty as fack!

Op dit moment hebben we dit ritme wel weer en beetje om zeep geholpen, maar daar hebben we dan ook een erg goede reden voor. Iets met het verwijderen van keel en neusamandelen. Drama alom en wanneer je kleine poppetje al niet helemaal lekker is na zo operatie, moet je toch wel een hart van steen hebben om de tv niet aan te zetten nadat zij met een krakerig stemmetje vroeg of de tv aan mocht. Inmiddels zijn we meer dan een week verder en wil ik het weer langzaam gaan afbouwen tot minimaal beeld kijken. Het klinkt allemaal zo drastisch, maar zeg eens eerlijk......... als je kijkt naar jezelf.... vroeger zaten we ook echt niet UREN voor de tv gekluisterd. Hooguit ook voor het slapen gaan of een keer (doe eens gek) in het weekend. Maar meer dan dat zat er niet in. Wij speelden en zelfs buiten 😉

Er rest ons dus een behoorlijke klus met het speelgoed wederom uitzoeken, hoewel ik moet zeggen dat Vajèn echt niet meer de hele dag tv kijkt en niet speelt. Ze rommelt de hele dag wat aan. Maar voor alle zekerheid gaan we even wat speelgoed omzetten en veranderen. We hebben nu natuurlijk ook nog te maken met onze andere kleine drakenprinses, Esra die overigens ook dol is op tv.

Mocht je zelf nog meer gouden tips hebben, laat ze vooral achter in de comments. Ik weet dat veel mama's er baat bij zullen hebben. 

Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.