Doorgaan naar hoofdcontent

Ja, mijn kinderen sabbelen op een speenDe laatste tijd is dé speen weer volop onder de aandacht. Facebook staat er volgepropt mee. De discussie gaat door, is een fopspeen echt zo slecht voor je mini-me? De meningen zijn hierover nogal verdeelt. Hoe denk ik hierover? Want tsja, mijn kindertjes sabbelen gewoon lekker op hun speentje.


Maakt dit bovenstaande mij dan een slechte moeder? Nee vind ik niet. Geheel op mijn gevoel afgaande vind ik zelfs dat kinderen tot een bepaalde leeftijd gewoon op hun speentje kunnen en mogen sabbelen. Vajèn lag na haar geboorte 2 weken in de couveuse en ik ben er heilig van overtuigd dat een speentje haar pijn heeft kunnen verlichten. Klinkt misschien ietwat zweverig, maar ik zal je vertellen dat dit bewezen is. Kindjes die in de couveuse liggen hebben een grote zuigbehoefte dan kindjes die hier niet in terecht komen. Het biedt deze kleine mini wezentjes zo ongelooflijk veel troost. En inderdaad, dat kan ik alleen maar beamen. Vajèn kreeg haar speentje zodra ze daar om "vroeg". Zeker de vreselijke momenten waarop wij Vajèn achter moesten laten daar in haar eentje in die grote couveuse. Pijn je in mama en papa hart als ze haar stemmetje liet horen en haar lieve stembandjes over de intensive care klonken. Hoe hard het ook was dat wij als haar papa en mama weg moesten gaan zonder haar, bood haar speentje absolute troost op zulke momenten. Ja ik ben inderdaad blij dat deze dingen ooit door iemand zijn bedacht en op de markt zijn gebracht.

Liever geen speen, dan maar een duimer. Oke oke, die keuze is natuurlijk helemaal aan de kersverse mama en papa. Wat ik alleen niet snap - Hoe kan er gezegd worden dat een kindje beter zijn duim of andere vinger kan pakken om op te sabbelen? Ga eens na, een speen kun je na verloop van tijd afbouwen. Duimen daarentegen is toch een stuk moeilijker om af te bouwen of überhaupt af te leren? Je kunt moeilijk je kind zijn duim afplakken, afpakken or whatsover. Onmogelijk lijkt mij.

Vajèn is nu 2 en sabbelt nog steeds met veel liefde aan haar speen. De ene dag wat meer dan de andere dag. Zeker nu zij haar middagdutje overslaat is voor haar het ultieme rustmoment door haar 2 kroeldoeken te pakken samen met haar geliefde speen. En ik als haar mama vind dit geen enkel probleem. Ook slaapt ze met haar speen en is het zelfs zo dat ze zo nu en dan wakker wordt als ze haar speen kwijt is. Dan kan ze gewoon niet fijn inslapen. Net zoals mijn andere mini, Esra. Die had na haar geboorte ook een sterkte zuigbehoefte en daarin biedt een fopspeen toch de ideale uitkomst? En om er dan nog maar even een schepje bovenop te doen, Esra kan eigenlijk helemaal niet zonder speen in slaap vallen. Ok, behalve als ze lekker ligt te suffen in de auto. Maar zo in bed? Zonder speen? Vergeet het maar. Laat ik het zo zeggen, die speen werkt hier voor beide meisjes als een volume knop.

Iets waar je verknocht aan bent kun je niet zomaar afpakken omdat het ongelooflijk slecht zou zijn voor hun gebit. Of wel? Kijk eens naar jezelf, waar kun jij niet zonder? Je telefoon? Je wijntje? Je sigaretje? Allemaal dingen die eigenlijk ook makkelijk zou kunnen afpakken en die ook niet bijster gezond voor je zijn. Stralen van je telefoon, alcohol en nicotine. Misschien een bizarre vergelijking, maar ergens komt het wel in de buurt van wat je kindje voelt met zijn of haar speen.

Ik heb mijzelf even verdiept in het fenomeen de speen en de onderzoeken die er onlangs zijn geweest. Interessant genoeg om je er iets meer over te vertellen. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de beste leeftijd om te stoppen met een speen en wel met 12 maanden. Dit zou namelijk de kans op een beugel op latere leeftijd minimaal maken. Hmm, daar zou ik ergens nog in kunnen komen. Alhoewel ik ervan overtuigd bent dat een gebit op latere leeftijd al wordt bepaald terwijl je kindje nog in je baarmoeder aan het ontwikkelen is. Een soort van genetisch bepaald. Ik heb bijvoorbeeld vrij mooie tanden van mijzelf en heb dan ook niet veel gesabbeld op een speen. Heeft dat iets met elkaar te maken? I dunno! Terwijl ik nu na 3 zwangerschappen kan zeggen dat mijn tanden nog net niet uit mijn mond vallen van ellende. Maar echt! Mijn zusje, inmiddels 14 heeft ook behoorlijk lang haar speen gehad. Loopt zij nu met een beugel rond? Nee hoor! Ze heeft zelfs ontzettend mooie tanden. Daar kunnen mijn tanden atm nog een puntje aan zuigen zeg. Enne Bas, die heeft naar zijn zeggen HEEL erg lang geduimd. Zijn tanden? Ha! Ik wil maar al te graag met hem ruilen. Zijn gebit is om door een ringetje te halen. Het zegt dus eigenlijk geen bal, duimen, een speen of helemaal niets!

Wat ik hiermee duidelijk wil maken? Ook daar heb ik geen idee van! Tandartsen beweren dus dat de beste leeftijd 12 maanden is om het spenen af te bouwen en uiteindelijk te stoppen. Makkelijker gezegd dan gedaan denk ik. Zeker als je kindje zo verknocht is zijn of haar speen. Wat je alleen nu krijgt - opmerkingen van diversen omstanders "draagt zij nu nog een speen?" "Het is veel beter om daar nu direct mee te stoppen" and such. Met gevolg dat je dus op dikke windeieren moet lopen als je met je kindje door de stad loopt, op visite gaat of welke openbare gelegenheid ook maar. Je zou haast bang worden om je kind zijn of haar speen te geven als je op pad gaat. Dus laten we onszelf gewoon lekker bemoeien met onszelf en onze kindjes. Tegen de tijd dat mijn meisjes er klaar voor zijn om te stoppen en dat ze dit ook begrijpen, dan ben ik er ook klaar voor en tot die tijd mogen zij lekker blijven sabbelen ♥ #loedermoeder
DIT VINDT JE VAST OOK LEUK: 

Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.