Even terug naar de basis

We kunnen niet meer zonder onze telefoon, dat tijdperk is inmiddels al een tijdje aangebroken. Weetje nog die goede oude tijd waarin een verjaardag echt een verjaardag was en je niet tegen de muur stond te lullen, de tijd waarin brieven en kaartjes versturen nog de normaalste zaak van de wereld was, die tijd waarin wij als mensen veel minder prikkels van buitenaf kregen? Ik betrapte mijzelf vorige week op het feit dat ik continu wordt getriggerd door mijn telefoon te pakken. Even snel, gewoon even snel kijken of ik iets heb gemist. Snel even kijken of er appjes binnen zijn gekomen..... Ik was het zat! Spuugzat. Ik besefte mij dat iedere keer die telefoon oppakken geen goed deed voor mijn hoofd en mijn humeur. We worden tegenwoordig in een ander zijn leven gezogen wat automatische betekend, een ander zijn zooi. Ik opende de afgelopen weken mijn eigen Instagram veel minder vaak omdat ik zo intens werd meegezogen in de negativiteit van anderen. Ik maakte een andere Instagram aan en ben da

Spelletjes voor tijdens het eten, om je peuter te laten etenHet lijkt allemaal zo easy cake he, je peuter in de kinderstoel om hem of haar vervolgens -proberen- eten te geven. Uhu, nou ik heb als mama van die peuter bergen werk verzet om haar te laten eten. Niet altijd hoor, soms gaat het allemaal vanzelf en vind ze het allemaal prima. Maar ook soms krijg ik er 2 hapjes in en is ze alleen maar aan het klootviolen. Met hier en daar het eten wat leuker te maken vergeet ze vaak dat ze haar mond open doet voor een hap, ha! Bingoooo. Maar hoe dan?


Ik heb wat van mijn persoonlijke tips voor je op een rijtje gezet. Als je zelf ook een vrij moeilijke eter hebt in de peuter categorie dan heb je er vast en zeker iets aan. Het is namelijk hier een lange tijd dramatisch geweest wat betreft het eten van Vajèn. Vooral het avondeten, maar het hoort er allemaal bij. Toch? 😉 #FASESFASESFASES

Eten in de kinderstoel? 
Kan! Vajèn eet al vanaf dat ze zelf kan zitten in de kinderstoel. Maar tegenwoordig vind je het ook erg leuk om op een echte echte stoel te zitten. Zo zit ze bij ons aan de achtertafel en krijgen wij er heel wat hapjes in. Beetje afwisselen doet wonderen.

Kleuren
Een hele fijne gouden tip; Kleuren! Wel in de kinderstoel, als je er eentje hebt met een blad ervoor. Vajèn vind het tegenwoordig helemaal geweldig om te kleuren. Gewoon simpel op een wit papiertje, wat potloodjes erbij en kleuren maar. Leuker nog; Als papa en mama zelf ook mee kleuren op het papiertje. Of wat dacht je van het Color Wonder boek van Crayola? Echt een geweldige uitvinding. De kleurtjes die bij het tekenboek zitten kleuren alleen in het kleurboek. Dus ook veilig voor je tafel! Je kunt hem hier bestellen.

Tekensjabloon
Eigenlijk hoort deze ook onder het kopje "Kleuren". Deze is alleen net iets leuker... Met sjabloontjes tekenen. Deze zijn te koop met verschillende figuurtjes bij o.a Bol.com. Bijvoorbeeld deze.

Blokjes stapelen
Vajèn vind het geweldig dat zij sinds kort haar Woezel en Pip blokken kan stapelen. Iedere keer als zij een blokje heeft gestapeld moeten wij beide uitbundig klappen en zij doet vrolijk mee. Een groot succes tijdens het eten.

Tekenfilm
Hoewel ik zelf een hekel heb aan überhaupt tv, vind ik het met het eten nogal hatelijk als de tv aan staat en iedereen is afgeleid. Gebeurt dan ook nooit hier, maar ik wil nog wel eens voor Vajèn iets leuks aanzetten als ze echt niet wil eten. Meestal doe ik dit op mijn telefoon. Maar je kunt ook een tablet neerzetten. Al is het maar voor die paar momenten dat ze echt niet willen eten. Kijk hier eens naar een ruim assortiment kinderfilms en series.

Zelf eten
Vajèn is lui, heel lui en eet dus liever niet zelf. Heel af en toe heeft ze zo een fase dat ze echt zelf wil eten. Des te leuker is het voor je dreumes om hem/haar een bordje te geven met allerlei verschillende hapjes. Hierover komt later deze week nog een artikel online. Stay tuned dus! 

Liedjes zingen
Deze doet het altijd goed, liedjes zingen. Hier is bijvoorbeeld "Klap eens in je handjes" een groot groot groot succes. Gewoon lekker gek doen tijdens het eten!

Boekjes lezen
Nou vind Vajèn boekjes lezen nou niet echt heel erg bijzonder, maar de boekjes die geluid maken zijn des te leuker. Ze kan zelf op allerlei knopjes drukken en is op deze manier afgeleid van haar eten, waardoor het een stuk makkelijker gaat. Bijvoorbeeld dit muziekboekje.

Zo kun je vast het lijstje verder aanvullen met leuke afleidende spelletjes. Vajèn mag ook graag met kleine poppetjes spelen. Steeds een paar andere poppetjes en je mini is weer even zoet. Ga ook vooral je klein dreumes NIET dwingen om te eten. Het zijn allemaal fases. Ik kreeg ooit dit advies en het heeft voor ons allemaal geholpen om de avonden die wij als gezin samen eten, rustiger te laten verlopen. Je dreumes krijgt vanzelf honger en komt dan echt wel bij je. Zo geef ik Vajèn iedere dag standaard 2 stuks fruit. Ene keer een avocado met banaan en de andere keer een kiwi met peer. Zo krijgt ze in ieder geval haar vitamientjes!Heb je iets aan deze tips? Hoe pak jij het aan als je peuter niet wil eten? 


Dit artikel bevat affiliate links