Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste hulp bij doorkomende tandjes - Onze tips

Ogh die arme kleintjes met hun doorkomende tandjes! Vaak schrale billetjes, rode wangen en soms ook verhoging. Helemaal uit hun hummetje. Het valt niet mee om groot te worden. Vandaag deel ik een aantal handige tips die wij zelf ook met regelmaat hebben gebruikt bij Vajèn en straks weer gaan toepassen zodra bij Esra de eerste tekenen van haar tandjes tevoorschijn komen.


Wij mogen onszelf gelukkig prijzen dat Vajèn niet heel erg veel last heeft gehad van het doorkomen van haar tandjes. Althans, ze had in de plaats daarvoor ontzettend rode billetjes. Niet gewoon rood rood maar echt vuurtje rood en zelfs tot bloedens aan toe. Hoe vaak ik haar wel niet zonder luier heb laten liggen om te zorgen dat het daarbinnen wat kon ademen. Ontelbaar vaak. Wij hadden onszelf voorbereid op het allerergste, lange nachten en hele korte dagen en een ontroostbare baby. Gelukkig viel dit enorm mee. Natuurlijk had ze er wel last van, maar aanzienlijk minder dan dat wij ons hadden kunnen bedenken.

Dentinox
Een dikke duim omhoog voor Dentinox. Dit is van de middeltjes die ervoor heeft gezorgd dat het voor Vajèn prettig was om rustig de nacht in te gaan. En voor haar papa en mama natuurlijk ook 😉
3 of 4 druppels druppelen op een wattenstaafje en daarmee 4 keer per dag het tandvlees waar de tandjes doorkomen aanbrengen. Het lukte ons niet om dit met een wattenstaafje te doen en nou moet ik ook eerlijk zeggen dat ik er ook niet erg vrolijk van zou worden. Wij deden het altijd op onze vinger en masseerde dan zachtjes haar zere tandvlees. Uiteraard wel van te voren goed je handen wassen!!! Dentinox is suikervrij en werkt plaatselijk, dus waar de pijn zit! 45 minuten je mini geen eten of drinken geven. De Dentinox spoelt hierdoor namelijk weer weg. Even de tijd geven om het in te laten werken. Vajèn vond het spul trouwens heerlijk! Wat het ook een stuk prettiger maakt.

Bijtring/speeltje
Dit is een goldie but oldie, de bijtring of een bijspeeltje.. deze heb je in allerlei verschillende vormen en maten. Van een chickenwing tot een chocoladereep. Hier had Vajèn het niet altijd op. Ik had het idee dat zij het niet zo zag zitten om in zo een bijtring te bijten haha. Vajèn is en was sowieso geen bijtertje. Maar heel af en toe liet ze het toe als papa en mama het deden. Even in de koelkast leggen en happen maar.

Masseren met je vingers
Wat de kleintjes ook heerlijk vinden hebben wij gemerkt met Vajèn, het masseren van het tandvlees met je vingers. Zo oefen je vanaf de andere kant druk uit en verlicht de pijn. Ook hier geldt weer, eerst goed je handen wassen!

Koude lepel
Nog een gouden tip; Leg een babylepeltje in de koelkast - NIET in de vriezer! - en net zoals je vinger kun je met de bolle kant van het lepeltje een beetje druk uitoefenen op het tandvlees. Niet als de tandjes al zijn doorgekomen natuurlijk!

Koud washandje of hydrofiele doek
Wij hebben bij Vajèn regelmatig een koud/nat washandje of hydrofiele doek aan haar gegeven, waar ze dan lekker op kon sabbelen. Sommige mama's zweren bij Kamille thee. Washandje nat maken met deze thee en ook dit zou erg veel verlichting bieden. Zelf nog nooit uitgeprobeerd.

Appelmoes of Yoghurt
Als je je mini al wat ander voedsel geeft kun je appelmoes of yoghurt proberen. Dit is koud en verzacht evenals de pijn. Wij deden dit met appelmoes en meteen merkten wij verschil. Alsof het soort verdoving geeft.

Bijtketting
Tegenwoordig zie je deze steeds vaker, de bijtketting. Speciaal voor de mama's! Niet om te bijten natuurlijk 😉 Je doet de ketting om en als je je kleintje draagt kan hij zo "knagen" aan de daarvoor speciaal ontworpen ketting. Er zijn ongelooflijk veel verschillende soorten en maten. Even Google'en...

Wortel
Eventueel kun je je mini een wortel geven. Niet die kleine knaagworteltjes, maar de wat langere versie daarvan. En je kleintje geen seconde uit het oog verliezen. Dit is koud en hard en biedt ook een fijne verlichting van de doorkomende tandjes.

Afleiding
Wat hier bij ons ook als een tierelier hielp was Vajèn afleiden. Frozen bleek dé gouden set te zijn, maar ook een warm badje kan afleiding bieden. Leuke speeltjes mee in bad en voor eventjes is je kleintje de pijn vergeten. Of gewoon heerlijk knuffelen met papa en mama!! Nothings beats the arms of a parent ♥

Hoe heb jij dit aangepakt of hoe wil je dit gaan aanpakken? Staan er bruikbare tips voor je tussen? Als je zelf aanvullingen hebt, laat ze gerust achter in de comments. Populaire posts van deze blog

Zwangerschapstesten van Action

Het moment is daar... na een lange wachttijd mag je eindelijk een zwangerschapstest tevoorschijn toveren. Spannend! Er zijn zo ontzettend veel zwangerschapstesten dat je eigenlijk door "de bomen het bos niet meer ziet".

Soda - wat kun je er allemaal mee doen? Mijn tips

Een zakje met kleine kristallen maakt het wondermiddeltje Soda. Het kost geen klap en kan gebruikt worden voor 1001 dingen. Als dat geen wondermiddel is dan weet ik het ook niet meer. Vroeger werd Soda veel gebruikt voor verschillende dingen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk ook niet meer zonder. Vandaag een paar handige tips wat je allemaal met soda kunt doen naast het schoonmaken van pannen en potten.

Diy - Kledingverfrisser

Als ik ergens een hekel aan heb, kleding met rare muffe geurtjes. Bijvoorbeeld kleding wat je al een tijdje niet hebt gedragen en in je kast muf ligt te worden, brrr. Al zolang ik mij kan herinneren gebruik een kledingverfrisser. Het liefst eentje die ik zelf heb gemaakt. Ohhh dat ruikt zo lekker. Het liefst zou ik de hele dag met de fles in mijn handen lopen.