En dan ben je ineens toch een draagmama

Wanneer je meerdere kids hebt doe je het moederschap bij elk kind weer anders. Althans, dat is mijn ervaring. Zo moest het bijvoorbeeld bij de eerste drie volgens de regeltjes. Eigenlijk regeltjes tussen haakjes, want het moederschap heeft geen regeltjes. Iedere mama doet maar wat. Dit klinkt overigens veel minder lief dan dat ik bedoel (knipoog). Verwen je kind nou niet teveel las ik op het internet, want ze wennen eraan en daarna willen ze niet meer anders. Bij de eerste heb ik nachtenlang over de vloer gedwaald. Zij in mijn armen en al wiegend viel ze in slaap en kon ik haar als een echte ninja mama in haar eigen bedje terug leggen, waarna hetzelfde riedeltje al snel weer volgde. Zo ging dit bij de tweede en ook bij de derde dochter was dit niet veel anders. In tegendeel zelfs. Als ik er nu op terug kijk voel ik mijzelf wel eens schuldig. Waarom moest mijn meisje per se in haar eigen bedje slapen? Toen wist ik niet beter. Het hoorde zo. Want dat deed toch iedereen?

Nu ben ik inmidd…

Kraamtips

"Boxershorts & Oma onderbroeken"

Iedereen ervaart de kraamtijd anders. Mijn kraam(week) was erg prettig! Goed luisteren naar je lichaam is the golden key. En eigenlijk ook meteen de eerste tip. Er zijn onwijs veel handige tips voor tijdens je kraamtijd en vandaag zet ik een groot assortiment hiervan voor je op een rijtje. Mocht je zelf ook een fijne en handige tip hebben? Laat ze gerust achter in de comments. Edit: Omdat het toch vrij veel tips zijn volgt er nog een deel 2 van kraamtips!Strijk geen hydrofiele luiers - Hierdoor nemen de doeken bijna tot niets op. Het is natuurlijk wel zo fijn om je kindje normaal te kunnen afdrogen en dat hij of zij ook daadwerkelijk droog is na het afdrogen. Je kunt de hydrofiele doeken ook ophangen na een wasje of een anti kreuk programma instellen op je droger.

Stofzuigen? Ook wanneer de baby slaapt - Deze tip kreeg ik van mijn eigen kraamhulp. Zo went je baby aan de omgevingsgeluiden. Dus niet op je tenen gaan lopen als je kleintje slaapt 😉 Wij vallen wel eens in slaap met de tv aan.. en Esra maakt het allemaal niets uit!

Poepen na de bevalling - Dit is toch wel een groot issue voor de bevallen dames, mijzelf meegerekend. Na de bevalling van Vajèn probeerde ik het uit te rekken, maar helaas is het dan alleen maar moeilijker. Bij Esra heb ik - toen ik de aandrang voelde - een potje gejankt als een baby. Ik vond het doodeng. Zeker omdat ik deze keer toch 2 hechtingen richting de achterkant had mogen incasseren. NEEM JE TIJD!!!!! En hou het niet - zoals mij - op! Echt, neem je tijd. Neem je telefoon mee of een leuk tijdschrift en laat de de boel daar zijn gangetje gaan.

Koolbladeren helpen tegen stuwing - Een enkele dame komt ermee weg als je geen borstvoeding geeft, stuwing! Ik behoorde niet tot die groep dames helaas en op dag 4 stonden mijn borsten op knallen. Wederom gejankt als een baby. Van mijn kraamhulp kreeg ik de tip om koolbladeren op de bovenkant van mijn borsten te leggen zodat de pijn dragelijker zou worden. Of een (kraam) verbandje nat maken in een zakje en invriezen. Daarna in een washandje op je borsten leggen. Verlichting gegarandeerd!

Geen warm water over je borsten laten lopen - Dit is 1 van de tips van mijn kraamhulp waar ik ongelooflijk veel aan heb gehad! De eerste keer dat ze dit zei dacht ik "Pff ik moet toch douchen". Maar echt, ik kwam van een koude kermis thuis toen ik warm water over mijn 2 op.ontploffings.gevaar.staande boobies liet lopen. Die avond had ik ongelooflijk last van stuwing!

Je rust pakken - Ook al ben je niet moe en zit je vol energie... Je zweeft namelijk rond op adrenaline! Dus, zodra je mini-me lekker ligt te knorren.. lekker mee knorren!

Bekkenbodem spieren trainen - Deze tip kreeg ik van zowel de verloskundige als van mijn kraamhulp. Iedere 3 uur - bij de voeding van je kindje - je bekkenbodem spieren trainen. Als het ware je billen bij elkaar knijpen maar dan aan de voorkant. Agh, u know what I mean right? Dit is zo extreem belangrijk voor als je weer helemaal hersteld bent van het zware werk wat je lichaam heeft moeten doorstaan. De verloskundige vertelde "Doe je dit niet, dan is op latere leeftijd trampoline springen met je meisjes echt niet leuk".

Bij gebrek aan een commode in de badkamer - Vul je wastafel met handdoeken en doe een washandje over de kraan. Op deze manier kun je het aankleedkussen op de handdoeken neerleggen en je kindje wassen, badderen of douchen zonder hem of haar mee te slepen in de kou! Wij doen dit al vanaf het prille begin met Esra en het werkt echt perfect!

Boxershorts van vriendlief - In plaats van die halvegare gaasbroekjes die je zomaar kapot trekt. Daar heb je helemaaaaal niks aan! Ik dook bij Bas in de kast opzoek naar oude boxers. Niet über sexy maar hey...dat kan ook niet als je net bent bevallen. Ook gebruikte ik oude onderbroeken van mijn oma. Ha! Echt waar. Van die hoge witte waar je eigenlijk een tentje van kan maken.

Puppytrainings matjes - Dit was echt ideaal! Deze matjes zijn namelijk hetzelfde als de normale matjes die je onder je bips schuift tijdens het slapen. Wij vonden deze bij Action voor een prikkie. Ik geloof een euro voor 10 stuks. Daar kun je niet vies voor liggen toch?!

Bidon in de wc - Ik gebruikte het flesje wat ik kreeg in het ziekenhuis toen ik bevallen was van Vajèn, maar een bidon voldoet ook prima. Iedere plasbeurt even spoelen. Heb je net als ons een boven en beneden wc, zorg dan dat je in beide wc's een flesje of bidon hebt staan. Dit had ik niet en moest dus steeds boven naar de wc.

Hygiëne doekjes in de wc -  Ergens als cadeautje kreeg ik een pakje met hygiëne doekjes voor je handen e.d. Soort van desinfectie doekjes. Deze heb ik later in de wc neergelegd. Iedere keer als je bent geweest even een doekje over de bril halen. We lopen immers als net bevallen vrouw met een niet zo fijne wond donw under, niets belangrijker dan te zorgen voor goede hygiëne.

Shit load aan maandverband - Ik heb dus tijdens mijn heftige vloei periode mis gegraaid naar het (kraam) verband. Hoewel ik wel dacht genoeg te hebben was dit dus achteraf niet het geval. Vergis je niet. Dus een grote stash voorraad aan maandverband is echt wel een gouden tip.

Sport bh tegen stuwing - Mijn kraamhulp kwam met de tip om mijn borsten omhoog te binden. Maar eigenlijk had ik totaal geen behoefte om een bh aan te doen. Dan is een sport bh de oplossing. Het heeft voor mij niet veel gedaan voor de stuwing, maar de sport bh zat dan ook niet erg strak!

Luchten down under - Omdat het gebied daar beneden flink is toegetakeld kan het best nog wel eens vervelend zijn om het de gehele dag ingepakt te laten zitten. Mijn kraamhulp gaf als tip om zo nu en dan eventjes te luchten met een matje onder je billen, in bed uiteraard.

Beschuit met muisjes alvast in huis - Deze tip komt helemaal bij onszelf vandaan aangezien wij geen beschuit met muisjes in huis hadden op het moment dat ik was bevallen. En dan sta je wel even met je mond vol tanden. De kraamzorg en de beide verloskundige hebben dus beschuit met muisjes kunnen krijgen. Kwestie van goed voorbereid zijn!

Hydrofiele luier op het aankleedkussen - De kraamhulp lag steeds een hydrofiele luier op het aankleedkussen neer. Over de hoes als extra bescherming voor de ongelukjes tijdens het verschonen van de luier.